Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Έρχεται το mega ΣΔΙΤ για το ακίνητο των 1.650 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα project που πρόκειται να δούμε στο χώρο των μεταφορών είναι αδιαμφισβήτητα το mega ΣΔΙΤ για την εκμετάλλευση του μεγάλου ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο (γνωστό και ως Θριάσιο 2). Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά το μεγάλο ακίνητο του ΟΣΕ, στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Πρόκειται για το ακίνητο των 1.650 στρεμμάτων, το τρίτο μεγαλύτερο ανοιχτό ακίνητο στην Αττική, έπειτα από εκείνο του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος και της περιοχής του Ελληνικού. Τα έργα Β`φάσης έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com να παραδοθεί από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ.


Το ακίνητο διαθέτει 12.000 μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών, αποθήκες, κτίρια διοίκησης και ο επενδυτής πρακτικά θα χρειαστεί ένα μικρό κεφάλαιο για περαιτέρω επενδύσεις που κυρίως θα είναι γερανογέφυρες και μικρής κλίμακας κτιριακά έργα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 19 Ιουλίου 2017, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί ο σχετικός διαγωνισμό ΣΔΙΤ. Όπως αναφέρεται σε άλλη παράγραφο "σε περίπτωση που το μεγάλο έργο (του Θριασίου) δεν είναι ούτε επιχειρησιακά λειτουργικό ούτε έχει καταστεί δυνατό να τεθεί σε χρήση εντός την εν λόγω προθεσμίας (εντός 2 ετών από την προθεσμία υποβολής των εγγράφων κλεισίματος του Ε.Π.Αττική 2007-2013) η Επιτροπή προτίθεται να προβεί στην ανάκτηση των κονδυλίων που διατέθηκαν για το σύνολο του έργου".

Αυτή την εποχή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τον Τεχνικό Σύμβουλο που είναι η Εθνική Τράπεζα το report πάνω στο οποίο θα βασιστεί λεπτομερώς το πως θα προχωρήσει το project. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να δούμε ένα διαγωνισμό ΣΔΙΤ όπου θα συμμετέχει και ο ΟΣΕ (ως ιδιοκτήτης του χώρου). Εδώ να θυμίσουμε ότι δίπλα εφάπτεται το ακίνητο των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ που είναι σε φάση υπογραφής της σύμβασης με την Κ/Ξ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair.

Πηγές που είναι κοντά στο ζήτημα αναφέρουν ότι αρχές του 2018 θα ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι σχετικά στενά και μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο θα πρεπει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, να βγει ο ανάδοχος, να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα και γρήγορα θα έχουμε τον ανάδοχο του χώρου.

ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ"
Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος και η δυναμική που έχει το ακίνητο των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ που αναμένεται να δώσουν το παρών πολλοί μνηστήρες. Ερωτηματικό αποτελεί το ενδιαφέρον της COSCO που απείχε από τον πρώτο διαγωνισμό. Το πρώτο βασικό ενδιαφέρον θα φανεί από το πόσες εταιρείες θα παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και φυσικά από το πόσες τελικά θα συμμετάσχουν. Το σπουδαίο στοιχείο είναι πως ο ανάδοχος θα μπορέσει να συγκεντρώσει πλήθος εμπορευματικών εταιρειών που σήμερα βρίσκονται σκόρπιες στην περιοχή ενώ θα υπάρχει Σταθμός Διαλογής, τέρμιναλ για containers, τελωνείο, εμπορικός σταθμός, αποθήκες εμπορευμάτων κ.λπ. με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα

Σε αυτό το ακίνητο βέβαια αυτός που θα πάρει το "χρυσό συμβόλαιο" θα πάρει παρακαταθήκη όλες τις υποδομές και όχι γυμνό οικόπεδο όπως στο Θριάσιο 1 της ΓΑΙΑΟΣΕ και οι επενδύσεις εκτός από τις γερανογέφυρες θα περιοριστούν σε μικρότερης κλίμακας έργα όπως τα κτίρια του χώρου μεταφόρτωσης συνδυασμένων μεταφορών, φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, μεταφόρτωσης φορτίου βαγονιών, πρατήριο υγρών καυσίμων και την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Αυτό σημαίνει άμεση λειτουργία και όχι έργα ετών άρα και πιο άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα με λιγότερες αρχικές επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση είμαστε μπροστά από ένα διαγωνισμό ΣΔΙΤ πολλή μεγάλης κλίμακας με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πηγή:
- Έρχεται το mega ΣΔΙΤ για το ακίνητο των 1.650 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο
http://www.ypodomes.com/index.php/metafores/odikes-logistics/item/44272-erxetai-to-mega-sdit-gia-to-akinito-ton-1-650-stremmaton-sto-thriasio-pedio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου