Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

"Στάση" Κορυδαλλός για τους 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ και τους 3 "επικεφαλής"

Η επόμενη "στάση" θα είναι στις φυλακές για τους 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ και τους 3 φερόμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος, το οποίο κατηγορείται ότι προκάλεσε ζημία σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ στον οργανισμό μέσω του ανακυκλώσιμου υλικού που εμπορεύονταν. Ο ανακριτής κατά της διαφθοράς και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να στείλουν στις φυλακές τους 11 από τους 19 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους καθώς είχαν περιφερειακό ρόλο. Επιβλήθηκαν εγγυοδοσίες (5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ) σε δυο κατηγορούμενους, η μια εκ των οποίων είναι η κόρη του ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής Ρομά.  Όπως είπε ο συνήγορός τους Σάκης Κεχαγιόγλου , "η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εντολέα μου αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εντολέας μου καταδεικνύει ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κ. ανακριτής και η κα εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους και ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία, η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων".



Οι απολογίες

Οι απολογίες των κατηγορουμένων άρχισαν νωρίς χθες το πρωί όταν και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια υπό αυστηρή αστυνομική δύναμη ενώ στο χώρο βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι τους. Το κατηγορητήριο αφορά βαρύτατες κατηγορίες, όπως διεύθυνση για 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αφού φέρονται να εκποιούσαν ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, στήνοντας τους πλειστηριασμούς και κλέβοντας στο ζύγι.  Η ζημία εκτιμάται σε πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε 2 χρόνια και η σπείρα φέρεται να αποτελείτο από 19 συλληφθέντες.  Πρόκειται για 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ, σε όλη την Ελλάδα που είχαν ενταχθεί στο κύκλωμα με επικεφαλής 3 Ρομά, οι οποίοι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.   

Αρνούνται

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες και μάλιστα ο συνήγορος ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου , είπε πως "ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα  είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης". Η δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες Ρομά χωρίς παραστατικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας και σύμφωνα με την αστυνομία πήρε μίζα 15.000 ευρώ.  Τα χρήματα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αρχηγικά μέλη τα έβγαζαν σε βουλγαρικές και κυπριακές τράπεζες. Στο σπίτι ενός από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκπροσωπώντας κατηγορούμενους υπαλλήλους του ΟΣΕ, είπε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και 'από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά". Όσον φορά τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου είπε πως "ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί". Ερωτηθείς για τις συνομιλίες υπαλλήλων με τους φερόμενους ως επικεφαλής, απάντησε πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και  τους τηλεφωνούσαν για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.

Του Παναγιώτη Στάθη 

Πηγή:
- "Στάση" Κορυδαλλός για τους 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ και τους 3 "επικεφαλής"
http://www.capital.gr/epikairotita/3262065/-stasi-korudallos-gia-tous-8-upallilous-tou-ose-kai-tous-3-epikefalis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου