Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη- "Μνημεία στις φλόγες" του 1917 στο Μπέη Χαμάμ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) την έκθεση: 1917: Μνημεία στις φλόγες.

Το 1917 η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις πέντε χρόνια στο ελληνικό κράτος. Η πόλη ισορροπούσε ανάμεσα στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη νέα ελληνική διοίκηση σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντεινόταν από την εμπλοκή στο Μεγάλο Πόλεμο. Με τη φωτιά του Αυγούστου του 1917 σφραγίστηκε ένα άγνωστο για μας παρελθόν, δημιουργήθηκε, όμως, μια νέα πόλη.

Πολλές από τις καθημερινές φωνές της πόλης του 1917 έχουν σωπάσει. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και το Ολοκαύτωμα το 1943, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στη μνήμη.




Νησίδες μνήμης, σημεία αναφοράς και ιστορικές σταθερές, σε κάθε εποχή, σε κάθε αλλαγή, καταστροφή και ανασύνταξη της πόλης, ήταν και θα είναι τα μνημεία της. Ζωντανεύουν από τους ανθρώπους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, και διατηρούν ενεργή τη  μνήμη στην πόλη.

Η έκθεση “Μνημεία στις φλόγες”, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με τέσσερις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από δώδεκα ακόμα φορείς, καθώς και από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και μέσα από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό, παρουσιάζει απτά τεκμήρια για το πως επηρέασε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης η πυρκαγιά του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2017 -31 Δεκεμβρίου 2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος), Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου

τηλ.: 2310 226931

e-mail: efapoth@culture.gr

Πηγή:
- "Μνημεία στις φλόγες" του 1917 στο Μπέη Χαμάμ
http://www.thestival.gr/culture/item/351888-mnimeia-stis-floges-tou-1917-sto-mpei-xamam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου