Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο έρημος «σταθμός της ξενιτιάς» του Πειραιά


Ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Διονυσίου Πειραιά λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904 και αποτελεί ένα έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής και κοινωνικής σημασίας για την πόλη.












Ο σταθμός, γνωστός και ως σταθμός Αγίου Διονυσίου λόγω της γειτνίασής του με τον ομώνυμο ναό, δεσπόζει στα όρια του κεντρικού λιμένος του Πειραιά με τη Δραπετσώνα και στο παρελθόν έγινε γνωστός ως ο «σταθμός της ξενιτιάς» καθώς ήταν η αφετηρία αναχώρησης για πολλούς μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.



 video by bird Andre

Το κεντρικό κτίριο του σταθμού είναι ένα επιβλητικό πέτρινο κτίσμα. Ο διώροφος πυρήνας του πλαισιώνεται από δύο μονώροφες πτέρυγες και συμπληρώνεται από ένα μεγάλο υπόστεγο, τις αποβάθρες και τις σιδηροδρομικές γραμμές στην πίσω όψη του. Το κτίσμα περιβάλλεται από έκταση 17 στρεμμάτων.

 


Ο σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί τμήμα ενός από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα του 19ου αιώνα, όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, για τη σύνδεση της πρωτεύουσας και του επινείου της με τα βόρεια σύνορα της χώρας και με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.





Λόγω της θέσης και της αρχιτεκτονικής του, το 2004 ο σταθμός χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων επιχειρήθηκε η ανακαίνισή του, όμως καθώς αυτή ολοκληρώθηκε μετά τους αγώνες, ο σταθμός δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε.



Σήμερα ο σταθμός έχει μισθωθεί στο Δήμο του Πειραιά, με την προοπτική να λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του ένα μουσείο αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι, ένα πολιτιστικό κέντρο, χώροι πρασίνου και αναψυχής, καθώς και ποδηλατόδρομοι κατά μήκος των παλαιών γραμμών του τραίνου.

Πηγή:
- Ο έρημος «σταθμός της ξενιτιάς» του Πειραιά
https://mygreekholiday.gr/4-articles/item/1387-o-erimos-stathmos-tis-ksenitias-tou-peiraia

- Εγκατελειμενος Σταθμος Αγίου Διονύσιου Πειραιά από drone video - old train station greece
https://www.youtube.com/watch?v=I9iu-5eILZw&feature=youtu.be




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου