Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν 11 κατηγορούμενοι του κυκλώματος με το εκποιήσιμο υλικό του ΟΣΕ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ, που εμπλέκονται στην υπόθεση κυκλώματος που εμπορευόταν ανακυκλώσιμο υλικό, προκαλώντας ζημιά του Οργανισμού περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση απολογήθηκαν συνολικά 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι ξεκίνησαν να λογοδοτούν από χθες το πρωί.




Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν τους 11 κατηγορούμενους προφυλακιστέους, οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ σε δύο από αυτούς ορίστηκε και η καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 χιλιάδων και 2 χιλιάδων ευρώ.

Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αφορά βαρύτατες κατηγορίες, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, η οποία, κατά τη δικογραφία, δρούσε επί δύο χρόνια με τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΟΣΕ, οι οποίοι λάμβαναν αμοιβές που έφθαναν έως και τις 40 χιλιάδες ευρώ για να «διευκολύνουν» την εμπορία του επίμαχου υλικού. Οι πληρωμές των υπαλλήλων του ΟΣΕ γίνονταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε κυπριακές και βουλγαρικές τράπεζες.

Το κύκλωμα που, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, είχε εγκέφαλους τρεις Ρομά, φέρεται να εκποιούσε ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, «στήνοντας» πλειστηριασμούς και δίνοντας ψεύτικες τιμές μετρήσεων βάρους.Στους εγκέφαλους της ομάδας αποδίδεται ότι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Στα στοιχεία που αξιολόγησε ο ανακριτής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ, ο οποίος έναντι αμοιβής 15 χιλιάδων ευρώ υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκ των συνηγόρων των κατηγορούμενων υπαλλήλων, δήλωσε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και αμφισβητούν τα στοιχεία της δικογραφίας που τους αποδίδουν δωροδοκίες. Ο κ. Σοφός, αναφερόμενος σε καταγεγραμμένες συνομιλίες υπαλλήλων με τους κατηγορούμενους, ως εγκέφαλους του κυκλώματος, είπε πως δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο, καθώς είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τα τηλεφωνήματα ήταν για να μάθουν πώς θα παραλάβουν το υλικό.

Πηγή:
- Προφυλακιστέοι κρίθηκαν 11 κατηγορούμενοι του κυκλώματος με το εκποιήσιμο υλικό του ΟΣΕ
https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-11-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου