Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τα μεγάλα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2018

Για τα μεγάλα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2018 ενημέρωσε εχθές, σε δημοσιογραφική συνάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι στην ιδιωτική πλέον εταιρεία ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης, λέγοντας ότι  το 2017 ήταν χρονιά σταθμός καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε μέλος της FSI μίας μεγάλης σιδηροδρομικής οικογένειας  η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη.





Το μήνυμα που μετέφερε είναι ότι η εταιρεία θα προχωρήσει μπροστά βασιζόμενη στην τεχνογνωσία, την εμπειρία και την ικανότητα του προσωπικού της. Ανακοίνωσε πως με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει η πρόσληψη 60 νέων μηχανοδηγών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διεξαγωγή των δρομολογίων. Παράλληλα θα προσληφθούν και άτομα με επιστημονική εξειδίκευση για το χρηματοοικονομικό τμήμα, το ΙΤ και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ.Τσαλίδης είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και η έλευση νέου τροχαίου υλικού η οποία όμως περνά μέσα από την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων. Σχετικά με αυτό σημείωσε πως υπάρχει έγγραφο από τον ΟΣΕ ότι τέλος Ιανουαρίου θα δοθεί το τμήμα Πειραιάς-Αθήνας και αρχικά μία γραμμή χωρίς ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι ενώ πλήρως η διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση θα δοθεί στα τέλη Μαρτίου. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα στο τμήμα ΣΚΑ-Λιόσια.

Χαρακτήρισε πολλή περιορισμένη  την χωρητικότητα της σιδηροδρομικής γραμμής σήμερα και όπως είπε το μάξιμουμ των εμπορευματικών δρομολογίων είναι τρία την ημέρα που ήδη καλύπτονται.

Επίσης, μίλησε για προφορικές αναφορές για την παράδοση γραμμών οι οποίες προσδιορίζουν τον Ιούνιο του 2018 ως τον μήνα που η ηλεκτροκίνηση θα φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη (παραδίδοντας και το τελευταίο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός) ενώ στο τέλος του έτους θα έχει σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση επίσης μέχρι Θεσσαλονίκη.

Για το τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 βραδυπορίες στις οποίες τα τρένα καλούνται να κινηθούν με ταχύτητες που μόλις φτάνουν τα 10χλμ/ώρα.

Πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποια ρήτρα για την διεκδίκηση χρημάτων από το Δημόσιο για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σχετικών έργων, όμως χαρακτήρισε πρόβλημα την περαιτέρω καθυστέρηση των έργων.

ΠΥΚΝΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μίλησε και για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και όπως είπε παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνονται τα έργα σε ένα μήνα, σήμανση και τηλεδιοίκηση υπάρχει μόνο στο τμήμα ΣΚΑ-Αεροδρόμιο.

Εκεί προβλέπεται πύκνωση δρομολογίων ειδικά στο αστικό τμήμα με συχνότητες που θα φτάνουν τα 20 λεπτά με τη έλευση 2 επιπλέον Desiro από τον Προαστιακό Θεσσαλονίκης.  Σημείωσε ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου λόγω προβλημάτων στην σύμβαση που υπεγράφη το 2014 τα οποία ξεπεράστηκαν τον Μάιο του 2017 όταν υπεγράφη MOU με τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ και όπως εκτίμησε μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα μεταξύ των εισιτηρίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΑΣΑ. Αυτό αφορά πάντα το αστικό τμήμα και το χρονικό όριο των 90 λεπτών που ένας επιβάτης μπορεί να κινηθεί μέσα στο δίκτυο των ΜΜΜ της Αθήνας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο κ.Τσαλίδης ανέφερε πως εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για επενδύσεις κυρίως σε τροχαίο υλικό που θα φτάσουν τα 500εκατ.ευρώ σε περίοδο 3-5 ετών ενώ προανήγγειλε την άφιξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της FSI στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την τιμολογιακή πολιτική είπε πως μέσα στο 2017 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έδωσε την ευκαιρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κλείσει τις όποιες "τρύπες" υπήρχαν στο σύστημα, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε το σύστημα πώλησης εισιτηρίων.

Σχετικά με την έλευση τρένων χαρακτήρισε κρίσιμη την ολοκλήρωση των έργων αλλά όπως είπε μετά τα τρένα που θα δρομολογηθούν θα είναι υπερσύγχρονα με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τον επιβάτη, με wi-fi και υψηλές ταχύτητες με το Αθήνα-Θεσσαλονίκη να διεξάγεται σε μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά κάνοντας το τρένο ευθέως ανταγωνιστικό του αεροπλάνου. Σε ερώτηση για τον τύπο τρένων που θα έρθουν στην Ελλάδα είπε ότι θα είναι Ιταλικής κατασκευής ενώ δεν απέκλεισε στο μέλλον και την έλευση των Frecciarossa (τα τρένα υπερυψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιείται στην Ιταλία και είναι τα γνωστά Pendolino της Alstom) που φτάνουν σε ταχύτητες μέχρι και τα 350χλμ/ώρα.

Ο κ.Τσαλίδης ανέφερε πως και σε οικονομικό επίπεδο οι πωλήσεις πάνε καλά ενώ τόνισε και τη σημασία της COSCO για την εταιρεία καθώς την χαρακτήρισε ως "τον μεγαλύτερο πελάτη με συνεργασία σε όλα τα επίπεδα".

Πηγή:
- Τα μεγάλα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2018
http://www.ypodomes.com/index.php/metafores/treno/item/44474-ta-megala-sxedia-tis-trainose-gia-to-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου