Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Προς λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα (;)

Νέα τμήμα του Προαστιακού ενδεχομένως να τεθεί σε κυκλοφορία στην δυτική Αττική. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάταξη της Δυτικής Αττικής το περασμένο Σάββατο, εξετάζεται η επαναχρησιμοποίηση της μετρικής γραμμής σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

 Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου, του δήμου Ελευσίνας, της ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΣΕ και της Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου η γραμμή να ανασυσταθεί και να αποτελέσει τμήμα του Προαστιακού. Από τα Ελληνικά Πετρέλαια, που όπως φαίνεται ενδεχομένως να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα,  υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασης της γραμμής με τα διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

Πέρα από τα διυλιστήρια, η γραμμή μπορεί να ενώνει τις πόλεις του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας με το υπόλοιπο δίκτυο του Προαστιακού, από τον Πειραιά ως το Αεροδρόμιο. Για το τμήμα της γραμμής που θα μείνει ανενεργό, προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατόδρομου από το δήμο Ελευσίνας για το διάστημα που το τμήμα θα είναι ανενεργό.

Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά – Πάτρας (τμήμα των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου – ΣΠΑΠ) σταμάτησε τη λειτουργία της το 2007 και το μεγαλύτερο τμήμα της έχει αποξηλωθεί για τη δημιουργία της νέας γραμμής Αθήνας – Πάτρας. Πλέον, υπό λειτουργία βρίσκεται μόνο το τμήμα του Προαστιακού της Πάτρας, ενώ σχεδόν άθικτο αλλά εγκαταλελειμμένο παραμένει το τμήμα από Αγίους Αναργύρους ως και Κόρινθο.

Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής προβλέπεται η αξιοποίηση της μετρικής γραμμής για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών. Το πλεονέκτημα που έχει η γραμμή έναντι της κανονικής γραμμής του Προαστιακού είναι πως διέρχεται μέσα από το κέντρο του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας και όχι περιφερειακά. Προτάσεις για την επαναξιοποίηση της γραμμής έχουν γίνει κατά το παρελθόν αλλά το εγχείρημα δεν έχει μέχρι τώρα προχωρήσει.

Πηγή:
- Προς λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα (;)
http://thriassio.gr/2017/12/18/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC/?utm_content=buffer13e0d&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου