Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Railbiking: ποδηλασία πάνω στις ράγες του τρένου στα πιο φανταστικά μέρη της Ελλάδας (Φωτογραφίες)


Ο Αρτέμης Φίλατοβ μίλησε στη LIFO για αυτό το συναρπαστικό άθλημα που εκμεταλλεύεται ιδανικά το εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖH

Τι είναι το railbiking;
Μια κωδική ονομασία για την ποδηλασία πάνω στις ράγες του τρένου με ειδικά ποδήλατα που λέγονται δρεζίνες ή ποδηλατοδρεζίνες.


Προσωπικά μου αρέσει η ονομασία «railbike» που δίνει το urban dictionary, αντί του «ποδηλατοδρεζίνα».

— Πόσοι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό στην Ελλάδα;
Ελάχιστοι, εγώ γνωρίζω άλλους τρεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και εμπόδια σε σχέση με το railbiking. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο ποδηλατάκι, θα βρει ελάχιστες επιλογές. Τα railbikes που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ βαριά, ακριβά και δεν χωρούν στο αυτοκίνητο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μόνη λύση είναι να φτιάξει μόνος του κάποιος ένα ποδήλατο. Δυστυχώς, οι περισσότερες ιδέες που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ είναι δυσλειτουργικές. Ακόμα κι αυτό που έφτιαξα εγώ χρειάζεται πολλές βελτιώσεις.   Ο ανενεργός σιδηρόδρομος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ποδηλασίας, καθώς είναι απαλλαγμένος από την οδική κυκλοφορία.


— Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει;
Αν κάποιος θέλει να φτιάξει δικό του railbike, καλό θα ήταν να επικοινωνήσει μαζί μου. Έχω αρκετή τεχνογνωσία και με χαρά θα μοιραστώ τις γνώσεις μου. Επίσης, το κόστος κατασκευής ενός railbike ξεκινάει από τα 500 ευρώ περίπου. Χρόνος και χρήμα είναι δύο προαπαιτούμενα για κάθε χόμπι, πιστεύω. Αρτέμης Φιλάτοβ







— Εσένα τι σου αρέσει περισσότερο στο railbiking;
Το railbiking είναι μια ευκαιρία να βιώσω τον σιδηρόδρομο από τη σκοπιά του μηχανοδηγού, που είναι παιδικό όνειρο. Ο ανενεργός σιδηρόδρομος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ποδηλασίας, καθώς είναι απαλλαγμένος από την οδική κυκλοφορία. Το railbike δεν χρειάζεται σέλα ποδηλάτου, που έχει αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία. Η σέλα αντικαταστάθηκε με κάθισμα, έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, μόνο ένας τέλειος τρόπος για άσκηση. Επίσης, τα φυσικά τοπία που συναντάς είναι καταπληκτικά.

— Ποιες είναι οι καλύτερες διαδρομές που έχεις κάνει;
Αν και υπάρχουν αρκετά δίκτυα ανενεργού σιδηροδρόμου, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει πολλές διαδρομές ακόμα. Μπορώ με σιγουριά να πω πως οι αγαπημένες μου διαδρομές βρίσκονται στην Ελευσίνα. Ξεκινούν από τον ιστορικό σταθμό του 19ου αι., περνούν δίπλα από την παλιά γερανογέφυρα, το ναυάγιο Mediterranean Sky και τον Ευταξία και φτάνουν μέχρι τη γνωστή Αγορά Οστράκων στο Νεράκι. Στα Μέγαρα ξεκινώ από τον παλιό σταθμό, περνάω το εγκαταλελειμμένο ασβεστοκάμινο και φτάνω μέχρι τα πολυβολεία της Κακιάς Σκάλας.











Πηγή:
- Railbiking: ποδηλασία πάνω στις ράγες του τρένου στα πιο φανταστικά μέρη της Ελλάδας
http://www.lifo.gr/print/foni_laou/128864

- FB: Railbiking
https://www.facebook.com/railbiking


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου