Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων Διπλωματούων Μηχανικών ΟΣΕ και Πτυχιούχων Μηχανικών ΟΣΕ για την ΕΔΕ για την πρόσφατη κακοκαιρία

Με αφορμή την κατεπείγουσα "ένορκη διοικητική εξέταση" που ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Σπίρτζης, σχετικά με όσα συνέβησαν στην πρόσφατη κακοκαιρία, οι Σύλλογοι μας διαμαρτύρονται γιατί τελικά επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες για την κατάσταση που προέκυψε, στον ΟΣΕ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην ΕΕΣΣΤΥ και στα Στελέχη τους. 
Είναι τουλάχιστον ατυχές, να αποδίδονται τα αίτια της κατάστασης που προέκυψε «στην έλλειψη θερμαινόμενων αλλαγών και στην αλλαγή μηχανών, λόγω της μη ολοκλήρωσης της ηλεκτροκίνησης στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη» όταν στο παρελθόν, ακόμη και σε δυσμενέστερες καταστάσεις (και χωρίς θερμαινόμενες αλλαγές) ο σιδηρόδρομος είχε ανταποκριθεί με άψογο τρόπο, ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς είχαν ακινητοποιηθεί. 
Εμείς αντίθετα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, για τον υπερβάλλοντα ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, παρά το γεγονός ότι: 

1) Με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ο ΟΣΕ διασπάστηκε σε επιμέρους εταιρείες, χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον κάποιο κεντρικό συντονιστικό όργανο μεταξύ των εταιρειών αυτών. 

2) Το προσωπικό συντήρησης δεν καλύπτει τα σημερινά οργανογράμματα των εταιριών, τα οποία μάλιστα ήδη είχαν συρρικνωθεί σημαντικά με τον Ν 3891/10 και με τις μετατάξεις με τις οποίες απεχώρησαν αδιακρίτως Συνάδελφοι από σημαντικές ειδικότητες του σιδηροδρόμου. 

3) Τα κονδύλια που δίνονται για την συντήρηση της γραμμής και του τροχαίου υλικού από τρίτους (εργολαβικά) έχουν περικοπεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα σε παρόμοιες καταστάσεις, συνδρομής με εργατοτεχνικό προσωπικό και μηχανήματα τρίτων. 

4) Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ούτε οι στοιχειώδεις μετακινήσεις του προσωπικού συντήρησης του ΟΣΕ για έλεγχο των εγκαταστάσεων και της γραμμής, διότι δεν διατέθηκαν δαπάνες για καύσιμα των οχημάτων, με αποτέλεσμα συνεργεία να μετακινούνται με δικές τους δαπάνες. 

Καλούμε τον κύριο Σπίρτζη, επιτέλους αντί να αναλώνεται στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επικεντρώσει την προσπάθειά του στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του σιδηροδρόμου, ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις. 


Για το Δ.Σ  του Συλλόγου  των Διπλωματούχων Μηχανικών  ΟΣΕ
Ο Πρόεδρο                                   Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτριος Τζιβάρας                       Χρήστος Οικονόμου

Για το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.  ΟΣΕ
Ο Πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Νικόλαος Κόνδυλας                    Αλέξανδρος Μπουρίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου