Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορία και το μέλλον του Οδοντωτού, στο λεύκωμα του Γ. Νάθενα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)


Σε μια εξαιρετική εκδήλωση, χθες στην αίθουσα τελετών του φιλολογικού σωματείου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, έγινε η παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος-βιβλίου του Γιώργου Νάθενα "Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ / 120 χρονια" των εκδόσεων Μίλητος.
Την παρουσίαση έκαναν, ο καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Νίκος Μπελαβίλας, ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αντώνης Φιλιππουπολίτης και ο Βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και Νίκος Νικολόπουλος, ο πρέσβης της Ελβετίας R. Hodel, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, που εξήραν το έργο του συγγραφέως αναφερόμενοι στην ιστορικότητα του Οδοντωτού αλλά και την αναπτυξιακή του προοπτική. Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλούντων, η αναγκαιότητα της προβολής του Οδοντωτού και συμπόρευση όλων ωστε να μπει σε λειτουργία δρομολογίων τουριστικούς ενδιαφέροντος ο θρυλικός Μουτζούρης.
Ήδη η αρχή έγινε πέρσι το Μάιο με τη σειρά εκδηλώσεων "Εν Συρμώ" που διωργλάνωσαν απο κοινού, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Αιγιαλείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φυσικά του ΟΣΕ. Οι εκδηλώσεις "Εν Συρμώ" θα επαναληφθούν και φέτος το Μάιο, ώστε ο εν λόγω μήνας να θεσμοθετηθεί ως αφιερωματικός στο γραφικό τρενάκι και στη σπάνιας ομορφιάς διαδρομή του, σε συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Στις 202 σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζεται με πλούσιο υλικό, το ιστορικό της λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα, με αναφορές στον ρόλο του τρένου στις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή, τα μεγάλα έργα αναβάθμισής του, οι σταθμοί και τα μηχανοστάσια, τα βαγόνια και φυσικά το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από προτάσεις και μελέτες. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην καταγραφή του Οδοντωτού στην κοινωνική συνείδηση και τις μνήμες των ανθρώπων αλλά και η αποτύπωσή του στη λογοτεχνία, ενώ παρουσιάζεται και οδοιπορικό στο φαράγγι του Βουραϊκού, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Δείτε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαβρύτων και του Προέδρου της Π.Ε.:


















Πηγή:
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ / 120 χρονια"
https://youtu.be/KPZpcdoGF_M

- Η ιστορία και το μέλλον του Οδοντωτού, στο λεύκωμα του Γ. Νάθενα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)
http://www.kalavrytanews.com/2017/01/blog-post_633.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου