Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Την Δευτέρα εξηλεκτρίζεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας, μεταμορφώνονται Προαστιακός-Υπεραστικός

Τέλος η αναμονή για τους φίλους του Σιδηρόδρομου. Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του...
ypodomes.com στις 7 το πρωί, εξηλεκτρίζεται για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας και μαζί του το αστικό τμήμα μέχρι το Μενίδι.

Η εξέλιξη αυτή αναμενόταν εδώ και δεκαετίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα ήταν Ολυμπιακό Έργο και μετρά 15 χρόνια περιπέτειας.


Σύμφωνα με πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ypodomes.com τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια τόσο για τον Προαστιακό όσο και για τον Υπεραστικό (προς Θεσσαλονίκη δηλαδή) που θα δοκιμάσουν τα συστήματα, την ασφάλεια κ.α. και εφόσον όλα πάνε καλά, τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν τα νέα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου ένα μήνα θα δούμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο να εισέρχεται στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Πρόκειται για την σημαντικότερη είδηση στη σιδηροδρομική ιστορία του σταθμού της Αθήνας που θα φέρει μεταμόρφωση στα δρομολόγια κυρίως του Προαστιακού που θα μπορούν να είναι πυκνότερα και με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Επίσης αυτό θα σημάνει αλλαγή και στις Υπεραστικές μεταφορές καθώς θα είναι εξηλεκτρισμένο και το νότιο τμήμα του Αθήνα-Θεσσαλονίκη, από την Τιθορέα μέχρι την Αθήνα. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, μέχρι το καλοκαίρι θα παραδοθεί εξηλεκτρισμένο και το νέο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι και μέχρι τα μέσα του 2018 το τελευταίο τμήμα από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό. Από τότε η απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα καλύπτεται σε 3 ώρες και 25 λεπτά.

Αναφορικά με τον Προαστιακό, μέχρι το καλοκαίρι η ηλεκτροκίνηση θα έχει φτάσει μέχρι τον σταθμό του Πειραιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα δρομολόγια να ξεκινούν από εκεί, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ένα παράπλευρο αποτέλεσμα είναι και η δυνατότητα (από το 2018) για πρώτη φορά να έρθει ηλεκτροκίνητο τρένο από άλλη χώρα της Ευρώπης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει. Αυτό θα σημάνει την έλευση δρομολογίων από χώρες των Βαλκανίων, ακόμα και αναβίωση δρομολογίων από την Κεντρική Ευρώπη, από χώρες όπως η Αυστρία, η Βόρεια Ιταλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία κ.α.

Τέλος μετά από πολλά χρονιά ο εξηλεκτρισμένος Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας θα μπορέσει να συνδεθεί απευθείας με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος ενώ από το καλοκαίρι το ίδιο θα γίνει από τον Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι ένας επιβάτης θα μπαίνει στο βαγόνι του Προαστιακού στο Αεροδρόμιο και θα μπορεί να φτάνει σε 40 λεπτά στο κέντρο της Αθήνας και σε περίπου 55 λεπτά στο λιμάνι, χωρίς να αλλάζει τρένο. Σήμερα υπάρχει μόνο η γραμμή Άνω Λιόσια-Αθήνα και Χαλκίδα-Πειραιάς.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Θα μπορέσουν να εξορθολογιστούν τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω του μειωμένου κόστους της ηλεκτροκίνησης, ενώ θα γίνει μεγάλη αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες που σήμερα ταλαιπωρούνται λόγω της μετεπιβίβασης που δρα αρνητικά στην χρήση του μέσου.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι πως λόγω της ηλεκτροκίνησης και των εξορθολογισμένων δρομολογίων θα υπάρξει για πρώτη φορά σωστή εκμετάλλευση του αστικού τμήματος του Προαστιακού με περισσότερα και πιο συχνά δρομολόγια, προσελκύοντας πολλούς περισσότερους επιβάτες και δημιουργώντας δύο νέες γραμμές με συχνή κίνηση που θα μπορούν να τροφοδοτούνται από λεωφορεία και τρόλεϊ, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη χρήση οχημάτων.

Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στο αστικό τμήμα του Προαστιακού τα δρομολόγια τις ώρες αιχμής είναι ανά 10 λεπτά και τις υπόλοιπες ώρες ανά 15 λεπτά. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας.

Τέλος μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός πως το αστικό δίκτυο του Προαστιακού σχεδόν σε όλο του το μήκος (Πειραιάς-ΣΚΑ-Άγιος Στέφανος και Μαγούλα-Μεταμόρφωση-Αεροδρόμιο) περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν μέσο σταθερής τροχιάς και μπορούν να επιτύχουν εμπορικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσου.

Πηγή:
- Την Δευτέρα εξηλεκτρίζεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας, μεταμορφώνονται Προαστιακός-Υπεραστικός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου