Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΕΔΕ για τα… τρένα της ταλαιπωρίας!

Εκατοντάδες επιβάτες έζησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία, εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα σε τρένα που ακινητοποιήθηκαν λόγω του χιονιού και ενώ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνουν… μπαλάκι τις ευθύνες, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε να ζητήσει τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Με τη χώρα να έχει παραλύσει από την επέλαση του χιονιά των προηγούμενων ημερών, εκατοντάδες επιβάτες τεσσάρων (!) τρένων έζησαν την απίστευτη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Το ταξίδι τους διήρκεσε σχεδόν 24 (!) ώρες, έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι σε τρένα χωρίς καν τουαλέτα, μέσα στο κρύο και την ταλαιπωρία και άκουσαν τους υπεύθυνους να λένε… "δεν φταίμε εμείς".


Για να δοθεί λοιπόν απάντηση στο ποιος φταίει και όλος αυτός ο κόσμος, ανάμεσά τους και ένα βρέφος που το έφερναν οι γονείς του στην Αθήνα για να υποβληθεί σε επέμβαση, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης (12.01.2017), με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν την Τετάρτη 11-01-2017 σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.

Στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Κρίσεις πανικού και το χαμένο ταξίδι για την Αυστραλία
Για να καταλάβει κανείς τι έζησαν αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετές οι μαρτυρίες τους. Ο κ. Πασχάλης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (11.01.2017) στην εκπομπή Live news στο E! δήλωσε ότι το τρένο στο οποίο βρισκόταν άλλαξε πέντε μηχανές, ενώ μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η Δέσποινα προσπαθούσε να κατέβει στην Αθήνα και αφού δεν κατάφερε να ταξιδέψει με αεροπλάνο και αυτοκίνητο, επέλεξε το (ασφαλές όπως πίστευε) τρένο!

Η Βάσω Λ., επίσης επιβάτης ενός εκ των… τρένων της ταλαιπωρίας, δήλωσε στο Έθνος ότι το τρένο που τους παρέλαβε από το Δομοκό, σταμάτησε μέσα σε τούνελ. Μια κοπέλα έπαθε κρίση πανικού, μια οικογένεια ταξίδευε στην Αθήνα για να φύγει για Αυστραλία αλλά έχασε το αεροπλάνο και αναγκάστηκε να πληρώσει άλλα εισιτήρια! Και ανάμεσα στους επιβάτες, ένα βρέφος τεσσάρων μηνών που το μετέφεραν οι γονείς του στην Αθήνα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς έχει όγκο στο κεφάλι! Σύμφωνα με τη Βάσω Λ. «οι ελεγκτές, που θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν παρέμεναν εξαφανισμένοι αποφεύγοντας προφανώς τους εξαγριωμένους επιβάτες».

Το… χρονικό της ταλαιπωρίας
Τέσσερα τρένα παρουσίασαν βλάβες λόγω του ψύχους και ακινητοποιήθηκαν, με τους επιβάτες τους να υφίστανται αδιανόητη ταλαιπωρία, μένοντας εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες στα βαγόνια λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και του έντονου παγετού που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης.

Προβλήματα αντιμετώπισαν οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών ΙC 53 και ΙC 55 που έκαναν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα στις 7.30 π.μ. και 10π.μ. αντίστοιχα και ακινητοποιήθηκαν η μια αρχικά στον Δομοκό και η δεύτερη στη Λάρισα λόγω των βλαβών που υπέστησαν οι μηχανές εξαιτίας του ψύχους.

Το πρώτο τρένο, αρχικά νωρίς το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα λόγω ψύχους. Εστάλησαν μηχανές έπειτα από τρεις ώρες να μπορέσει να γίνει η αλλαγή και να απεγκλωβιστεί η αμαξοστοιχία, όμως λίγο πριν το Λιανοκλάδι βραχυκυκλώνει και η δεύτερη λόγω του ψύχους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και πάλι έως ότου αλλάξει και τρίτη μηχανή.

Το δεύτερο τρένο με προορισμό και αυτό την Αθήνα ακινητοποιήθηκε στη Λάρισα περίπου από τη μία το μεσημέρι εξαιτίας προβλημάτων στη μηχανή και παρέμεινε εκεί για περίπου 6 ώρες.

Στην αμαξοστοιχία IC 55 βρίσκονταν 150 επιβάτες οι οποίοι και αναχώρησαν λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα για τον προορισμό τους. Ακινητοποιημένοι έμειναν για ώρες και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου με δρομολόγιο Λάρισα - Θεσσαλονίκη στο Πλατύ Ημαθίας, λόγω των ίδιων προβλημάτων.

Πηγή:
- ΕΔΕ για τα… τρένα της ταλαιπωρίας!
http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/55317-ede-gia-ta-trena-tis-talaiporias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου