Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Νέα Αναβολή για πώληση ΕΕΣΣΤΥ (Εταιρίας Συντήρησης τροχαίου υλικού)


H διαδικασία διαβούλευσης στην Εγνατία Οδό συνεχίζεται μέχρι να χωροθετηθούν και νέα παράπλευρα διόδια, καθώς η απουσία τους οδηγεί σε απώλεια σημαντικών εσόδων.
H διαδικασία διαβούλευσης στην Εγνατία Οδό συνεχίζεται μέχρι να χωροθετηθούν και νέα παράπλευρα διόδια, καθώς η απουσία τους οδηγεί σε απώλεια σημαντικών εσόδων.

Πολύμηνες αναβολές δόθηκαν χθες στους μεγάλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Εγνατία Οδός, η ΕΕΣΣΤΥ (Rosco) και η μαρίνα της Πύλου πήραν αναβολές τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να προηγηθεί η πλήρωση όρων και προϋποθέσεων για τη σύναψη των συμφωνιών ή τη διενέργεια των διαγωνισμών τους.


Σε ό,τι αφορά την Εγνατία Οδό, χθες τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία διαβούλευσης συνεχίζεται μέχρι να χωροθετηθούν και τα νέα παράπλευρα διόδια. Συνεπώς ο διαγωνισμός αργεί να προκηρυχθεί και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η έναρξή του δεν μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι ο πιθανός προτιμητέος επενδυτής που θα επιλεγεί για το έργο της ανάληψης της εκμετάλλευσης της οδού, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει εξευρεθεί λίγο πριν από το τέλος του 2017. Επίσης χθες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ., εγκαταλείφθηκε το σχέδιο του Στέργιου Πιτσιόρλα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών διατάξεων στα πρανή της οδού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σχέδιο κρίθηκε οικονομικά ασύμφορο για τους επενδυτές. Επίσης δίμηνη παράταση έλαβε η υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της μαρίνας της Πύλου. Η υποβολή των προσφορών είχε οριστεί για τη 12η Ιανουαρίου 2017, αλλά με τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. η ημερομηνία υποβολής μετατίθεται για τις 13 Μαρτίου 2017. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική. Η υποβολή των προσφορών θα αναμένει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χωρική ανάπτυξη της μαρίνας. Οσο αυτό το διάταγμα δεν υπάρχει, η υποβολή των προσφορών θα αναβάλλεται. Ωστόσο, επειδή δεν μπορεί το χρονικό πλαίσιο του διαγωνισμού να «αιωρείται», ορίσθηκε επισήμως η 13η Μαρτίου 2017 ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Τέλος, σημαντικές καθυστερήσεις αναμένονται και για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ (Rosco). Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρόλο που το θέμα έχει συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του δικαστικού κλιμακίου. Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την άρση της επιβολής επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει στο παρελθόν η εταιρεία. Ως συνέπεια, η υποβολή των προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Η αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ εξαρτάται άμεσα από εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεδομένου ότι η τελευταία είναι ο μοναδικός πελάτης της.

Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι πλειοδότησε ακίνητα που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνοντας έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα διατέθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών www.e-publicrealestate.gr. Ειδικότερα, πλειοδότες αναδείχθηκαν:

• Για την πώληση τεσσάρων αγροτεμαχίων στον Νέο Μαρμαρά Ν. Χαλκιδικής, η βουλγαρική εταιρεία Ultrastroy EOOD (3.100.700 ευρώ).

• Για την πώληση οικοπέδου με διατηρητέα στο κέντρο της Καλαμάτας, η εταιρεία Σάββας Γεωργιόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. (1.050.000 ευρώ).

• Για την πώληση παρακείμενου στην Αττική Οδό οικοπέδου στο Χαλάνδρι (ΧΕΥ 9), ο Δήμος Χαλανδρίου (640.000 ευρώ).

• Για την πώληση ιδανικού μεριδίου 66,6% εξ αδιαιρέτου επί τριώροφου διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, η εταιρεία Σάλφω και Συνεργάτες Α.Ε. (257.000 ευρώ).

• Για τη μακροχρόνια μίσθωση παρακείμενου στην Αττική Οδό οικοπέδου στο Χαλάνδρι (ΧΕΥ 8), ο Δήμος Χαλανδρίου (28.530,34 ευρώ ανά έτος).

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ


Πηγή:
- Νέες αναβολές στους διαγωνισμούς Εγνατίας, Rosco και μαρίνας Πύλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου