Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Γ.Γαβρίλης: Να αξιοποιηθεί η «Ροτόντα» του ΟΣΕ στη Λεύκα

Η αξιοποίηση ενός εξαιρετικού ιστορικού διατηρητέου κτηρίου, γνωστού και ως «Ροτόντα», στην Επισκευαστική Βάση του ΟΣΕ στη Λεύκα αποτελεί μια πρόκληση για όλους, τη κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση α’ και β βαθμού και (γιατί όχι;) την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτήριο κατασκευασμένο το 1905, με ένα σπάνιο κυκλικό περιστροφικό μηχανισμό, ώστε οι ατμομηχανές των αμαξοστοιχιών να εισέρχονται στην στεγασμένη ημικυκλική επισκευαστική βάση.


Στην «Ροτόντα» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη μαζί με συνεργάτες του, του δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, του γεν. γραμματέα του Δήμου Πειραιά, Β. Ταταρόπουλου, του προέδρου του ΟΣΕ – που είναι και ιδιοκτήτης του χώρου - Γιώργου Αποστολόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κ. Πετράκη. Από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παραβρέθηκε ο πρύτανης Πάνος Χαραλάμπους.

Θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς οι δυνατότητες και οι τρόποι αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου (που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και προστατεύεται από το ΥΠΠΟ) αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.

Να σημειωθεί ότι το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος προσφέρεται για μια συνολική αξιοποίηση καθώς στο κτήριο αποτυπώνεται η αμφίδρομη σχέση της αρχιτεκτονικής μορφής και των χρήσεων, σε συνδυασμό με τις δύσκολες και απαιτητικές για την εποχή τεχνικές λύσεις που αναζητήθηκαν και εφαρμόστηκαν.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι μια τέτοιους μεγέθους παρέμβαση θα δώσει νέα ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή, με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας και παράλληλα θα διασώσει εκτός από τις κτιριακές υποδομές και πολύτιμο τροχαίο υλικό των σιδηροδρόμων.

Πηγή:
- Γ.Γαβρίλης: Να αξιοποιηθεί η «Ροτόντα» του ΟΣΕ
http://www.portnet.gr/simantikotera-portnet/9589-g-gavrilis-na-ksiopoithei-h-rotonta-tou-ose.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου