Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή Αφύλαχτη διάβαση - Αφιέρωμα στο Σιδηροδρομικό Δυστύχημα του Δοξαρά

Η Εκπομπή Αφύλαχτη Διάβαση του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ στις 13 Ιανουαρίου - ένα ιστορικό αφιέρωμα στο δυστύχημα του Δοξαρά στις 16/1/1972 με βάση το ντοκιμαντέρ του Amnizia.

Αφηγητές:
- Φραγκίσκος Έλλιοτ,
- Γιωργος Ναθενας,
- Γιώργος Τσακογιάννης,
- Βαγγελης Πυρπιλης

Mε περιγραφές και για το δυστύχημα Δερβενιού


Ακούστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή


Πηγή:
http://webradio.ert.gr/proto-programma/13ian2018-afylachti-diavasi/.


Δείτε ακόμη:

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Ντοκιμαντέρ : «Δοξαράς» Το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Κυριακή 16/1/1972

Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του Βασίλη Τσιχρίνη στο Facebook (Basilis Tsihrinis) με μια ανατριχιαστικά λεπτομερή περιγραφή ενός από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ελλάδα. Ενώ στο διπλανό βίντεο βλέπουμε το Trailer από το ντοκιμαντέρ, "«Δοξαράς» Το σιδηροδρομικό δυστύχημα":

Πολλοί φίλοι πού δεν ασχολούνται με τον σιδηρόδρομο με ρωτάνε στο inbox τι είχε συμβεί στον Δοξαρά το 1972.
Το τρέιλερ τού ντοκιμαντέρ και η αφήγηση τού Γεώργιου Νάθενα θα τούς βάλει αμέσως στο κλίμα τού τραγικού συμβάντος:
Το όνομα Δοξαράς έκτοτε στοιχειώνει τη μνήμη όσων ασχολούνται με τον ελληνικό σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα όσους εργάζονται σ'αυτόν.
Αυτή η φρίκη είναι ότι έχει απομείνει ύστερα από τόσα χρόνια που έχουν περάσει, αλλά και ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ.
Καθώς και ένα ταπεινό προσκυνητάρι στο σημείο του ατυχήματος (Χ.Θ. 318+900) απ'όπου δεν περνούν πια τα τραίνα, καθότι η χάραξη εδώ και χρόνια έχει αλλάξει και περνάει μέσα από το ομώνυμο τούνελ.
Γυρίζουμε το ρολόι πίσω 42 χρόνια. 

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Δείτε ολόκληρο το Ντοκιμαντέρ «Δοξαράς» – Το Σιδηροδρομικό Δυστύχημα

Δύο αντιθέτως κινούμενα τραίνα, καλπάζουν προς μία θανατηφόρα συνάντηση χωρίς καμία δύναμη να μπορεί να τα σταματήσει. Τρέχοντας και τα δύο με 100 χιλιόμετρα την ώρα, αγκαλιάζονται θανάσιμα, σε μία τρομακτική μετωπική σύγκρουση που όμοια της στην Ελλάδα, δεν έχει ξαναγίνει.


Χίλια μπράβο στα παιδιά τού amnizia railfan club για την καταπληκτική δουλειά!!!

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Δείτε ένα ακόμη ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο από το AP μετά το δυστύχημα του Δοξαρά στις 16-1-1972

Με αφορμή το προηγούμενο βίντεο ο Ioannis Mparoutakis μας υπέδειξε άλλο ένα βίντεο του AP που αφορά το άλλο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα του 1972 στο Δοξαρά. 

Δύο αντιθέτως κινούμενα τραίνα, καλπάζουν προς μία θανατηφόρα συνάντηση χωρίς καμία δύναμη να μπορεί να τα σταματήσει. Τρέχοντας και τα δύο με 100 χιλιόμετρα την ώρα, αγκαλιάζονται θανάσιμα, σε μία τρομακτική μετωπική σύγκρουση που όμοια της στην Ελλάδα, δεν έχει ξαναγίνει.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του AP:

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Δείτε φωτογραφίες από ένα δεύτερο (λιγότερο γνωστό) συμβάν με μετωπική σύγκρουση τραίνων στο Δοξαρά το Νοέμβριο του 1972

Η περιγραφή είναι από τον Ιάσονας Ζώρζος:

Η σύγκρουση έγινε κατά τις 6:30 το πρωί της 02/11/1972, μεταξύ Δοξαρά και Κραννώνα... Η εμπορική αμαξ/χία 7138 με επικεφαλής την Α/Τ Λγ 991 (αμερικανικής κατασκευής του 1947) συγκρούσθηκε μετωπικά με την επιβατική αμαξ/χία 9103 με επικεφαλής την ALCO ("γουρούνα") Δ/Η Α-305, η οποία πήγαινε αλαργέν (με τον κάθετο θάλαμο μπροστά)... Νεκροί από το συμβάν, ανασύρθηκαν ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξ/χίας Δ. Τσακαλέας, και ο προϊστάμενός της, Κ. Τουρούτσικας, ενώ υπήρχαν φυσικά και πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και οι δύο μηχανοδηγοί της Δ/Η (μηχ/γός και "θερμαστής"), οι οποίοι όταν είδαν τι επρόκειτο να συμβεί.... τράβηξαν ακαριαία, και άνοιξαν την μετωπική πόρτα της Δ/Η και πήδησαν στα πλάγια, γλιτώνοντας τον βέβαιο θάνατο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου