Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Αφιέρωμα - Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τραμ της Θεσσαλονίκης, που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της Ateliers Métallurgiques στη Νιβέλ

Αναδημοσιεύουμε μια ανάρτηση του Μιχάλης Τρεμόπουλος:

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τραμ, που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της Ateliers Métallurgiques στη Νιβέλ, διέθεταν από δύο κινητήρες το καθένα (μπρος και πίσω), που είχαν κατασκευαστεί στα "Εργαστήρια Ηλεκτρικών Κατασκευών του Σαρλερουά" (Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi -ACEC).Η εταιρεία ACEC είχε ιδρυθεί το 1904 για να εξελιχθεί σε πρωτοπόρα βιομηχανία του είδους της. Μέχρι το 1910 θα κατασκευάσει δεκάδες τύπους κινητήρων για χιλιάδες ηλεκτροκίνητα τραμ σε όλον τον κόσμο.

Η εταιρεία Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi (ACEC), που κατασκεύαζε μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών προϊόντων, συνεργαζόταν με τη La Brugeoise et Nivelles (BN).

Η τελευταία προχώρησε σε κοινοπραξία με την Alstom, η οποία απέκτησε τον κλάδο μεταφορών της ACEC. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επέβαλε την αποσυναρμολόγηση της ACEC, οι διάφορες λειτουργίες της πωλήθηκαν το 1989 και έπαψαν να υπάρχουν το 1992.

Το 1989 έκλεισαν και οι εγκαταστάσεις της Νιβέλ.

Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να εντοπίσουμε τα αρχεία των δύο εταιρειών, ώστε να αποκτήσουμε τα σχέδια και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των δύο οχημάτων τραμ που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη


Η κεντρική εταιρεία Société Anonyme la Métallurgique είχε εγκαταστάσεις σε διάφορες τοποθεσίες του Βελγίου:

• στην Tubize είχε εργαστήρια για ατμομηχανές

• στη Nivelles είχε εργαστήρια για τραμ

• στη La Sambre (Marchienne-au-Pont) είχε εργαστήρια για γέφυρες, χαλύβδινες και ξυλουργικές εργασίεςΤο 1956 η εταιρεία Les Ateliers Métallurgiques de Nivelles, όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ της Θεσσαλονίκης, συγχωνεύτηκε με την La Brugeoise και άλλες στην εταιρεία La Brugeoise et Nivelles (BN).

Η περιοχή της Νιβέλ περιλάμβανε εργαστήρια σε μια έκταση 4,5 εκταρίων, με προσωπικό 850 ατόμων.Ανάγλυφο μεταλλικό σήμα της Les Ateliers Métallurgiques de Nivelles, όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ της Θεσσαλονίκης το 1908.

Τα Μεταλλουργικά Εργαστήρια της Νιβέλ ήταν εξειδικευμένα στην κατασκευή των αυτοκινούμενων και των ρυμουλκούμενων οχημάτων τραμ της Société Anonyme la Métallurgique, της βελγικής εταιρείας που δημιουργήθηκε τον 19ο αι. για την κατασκευή σιδηροδρομικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Βελγικά οχήματα τραμ από τα Μεταλλουργικά Εργαστήρια της Νιβέλ (Les Ateliers Métallurgiques de Nivelles), εκεί όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τραμ της Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται με φορτηγό τραίνο.

Το 1908 ήρθαν 45 κλειστά, σύγχρονα και άνετα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που εξυπηρέτησαν την πόλη τουλάχιστον μέχρι και το 1940, όταν κρατικοποιήθηκε η βελγική εταιρεία τροχιοδρόμων και ηλεκτροφωτισμού.

Πηγή:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215958338179934&set=gm.1741210916188705&type=3&theater&ifg=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου