Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στη λίστα με στους καλύτερους Έλληνες εργοδότες

Στο γκρίζο περιβάλλον της κρίσης και των δυσμενών αλλαγών που έχουν επέλθει στα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από τις επιχειρησιακές, «τερματίζοντας» εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών και επιφυλάσσοντας για τους εργαζόμενους μειώσεις μισθών και ρήτρες ανεργίας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έπαψαν, κατόπιν απαίτησης των δανειστών, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις ατόνησαν καθώς οι εργοδότες στράφηκαν προς τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, που τους προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και «μηδενικό» περιθώριο διεκδικήσεων από πλευράς εργαζομένων.


Σε αυτό το τοπίο, η πρόσφατη υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΛΠ «τάραξε τα νερά», καθώς ήταν η πρώτη από τότε που ανέλαβαν οι Κινέζοι της Cosco.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Συνδικάτων και Διοίκησης, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά έχει να επιδείξει μια σύμβαση που πολλοί θα την χαρακτήριζαν «χρυσή», καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που είχαν περικοπεί με τους νόμους του 2011, τότε που ο ΟΛΠ ήταν μέρος του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Παράλληλα επανέρχονται οι εξελίξεις σε χρονοεπιδόματα και κλιμάκια οι οποίες επίσης είχαν διακοπεί από το 2011, ενώ ο πρώτος μισθός απόφοιτου Γυμνασίου χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις καθορίστηκε στα 1.100 ευρώ. Τέλος, θεσμοθετήθηκαν κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα βρεφονηπιακού σταθμού και κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης κ.ά.

Σε αντιστοιχία με την Cosco και άλλοι εργοδότες της εγχώριας αγοράς επιδιώκουν να μοιράζονται με τους εργαζόμενούς τους το «μερίδιο» της επιτυχίας και της θετικής πορείας των ομίλων που ηγούνται Ακόμη και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με το προσωπικό τους, εξακολουθούν να προσφέρουν χρηματικά μπόνους και κοινωνικές παροχές (όπως κατασκηνώσεις, παιδικούς σταθμούς, σχολικά επιδόματα κ.α.), θυμίζοντας ένδοξες ημέρες του πρόσφατου παρελθόντος.


Η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, πιστή στη «συνήθεια» των τελευταίων ετών προσφέρει σημαντικές παροχές προς τους εργαζόμενούς της, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ σε όλους, το επίδομα παρουσίας των 850 ευρώ που δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους, την επιδότηση με 1.500 ευρώ των γονιών που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ κ.α.

Η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προβλέπει άτοκα δάνεια για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Το ποσό του δανείου ανέρχεται μέχρι δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς (μεικτούς) με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι μηδενικό και η διάρκεια του μέχρι 18 μήνες.

Η εταιρεία Παπαστράτος προσφέρει κουπόνι 80 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών σε κάθε τέκνο εργαζόμενου που πάει σχολείο (υποχρεωτική εκπαίδευση), 400 ευρώ για το τρίτο παιδί και από 300 ευρώ το χρόνο επιπλέον για καθένα πέραν του τρίτου, αλλά και 300 ευρώ το χρόνο σε γονείς παιδιών με αναπηρία. Επίσης προσφέρεται πριμ παραγωγικότητας 2% επί των ετήσιων αποδοχών, αν το ετήσιο αποτέλεσμα φτάνει στο 100% του στόχου.

Επίδομα αυξημένων οικογενειακών βαρών (29,35 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα παιδιά και 58,69 ευρώ για καθένα από τα επόμενα) προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο των προνομίων που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν υπογράψει με ισχύ έως το τέλος του 2019.

Παράλληλα η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος κατασκηνωτικού προγράμματος για τα παιδιά των εργαζόμενων, τα έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου, σχολικό βοήθημα 216 ευρώ, επιδοτούμενες τετραήμερες, πενθήμερες και εξαήμερες εκδρομές και έντοκα δάνεια έως και 10.000 ευρώ (στεγαστικό) και 3.500 ευρώ (καταναλωτικό). Επίσης επίδομα γάμου 500 ευρώ και απόκτησης τέκνου 400 ευρώ.

Επίδομα 500 ευρώ στα παιδιά εργαζομένων που φοιτούν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, 300 ευρώ ανά θεματική ενότητα σε όσους εργαζόμενους σπουδάζουν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και 300 ευρώ σε όσους υπαλλήλους της αποκτούν παιδί, δίνει στο προσωπικό της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, με βάση την επιχειρησιακή της σύμβαση. Οκτακόσια ευρώ επίδομα λαμβάνουν όσοι στέλνουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ενώ με 500 ευρώ επιδοτείται το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των παιδιών.

Τέλος προσφέρονται έκτακτες προκαταβολές μισθών σε περιπτώσεις όπως έξωση, υπαγωγή σε φορολογική, ασφαλιστική ή τραπεζική ρύθμιση, ή ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμος, βάπτιση κ.α.

Αγγελική Μαρίνουamarinou@insider.gr

Πηγή:
- Αυτοί είναι οι καλύτεροι Έλληνες εργοδότες
http://www.insider.gr/hristika/ergasia/71801/aytoi-einai-oi-kalyteroi-ellines-ergodotes


2 σχόλια:

  1. Αυτό είναι γνωστόν τοις πάσι. Για αυτό το λόγο οι διοριζόμενοι στο σιδηρόδρομο ήταν ημέτεροι των Μαυρογιαλούρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι χρειαζεται για να πας μηχανοδηγός στην τρενοσε? "εκτος από βίσμα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή