Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Σιδηροδρομικός σταθμός Γέφυρας (Topsin) - Παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό στον ελληνικό στρατό

Αναδημοσιεύουμε μια ανάρτηση του 
Basilis Tsihrinis:

Θεσσαλονίκη 🇬🇷 (26.10.1912)
Σιδηροδρομικός σταθμός Γέφυρας (Topsin 🇹🇷).

Ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Hasan Tahsin Pasha παραδίδει το ξίφος του στον διοικητή τού στρατού Θεσσαλίας διάδοχο Κωνσταντίνο. Λίγες ώρες αργότερα οι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς καί Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον Ελληνικό στρατό. Mετά από πέντε αιώνες Οθωμανικής τυραννίας η πρωτεύουσα της Μακεδονίας επιστρέφει στην μητέρα Ελλάδα.


Ο Τahsin στα απομνημονεύματά του λέει πως η πόλη με την παράδοσή της στους Έλληνες χάθηκε για πάντα αλλά ταυτόχρονα σώθηκε και για πάντα. Στους Βούλγαρους που μετά μια - δυο μέρες του ζήτησαν να παραδώσει και σ' αυτούς την πόλη απάντησε: -Μία Θεσσαλονίκη είχα και την παρέδωσα ήδη. Το Οθωμανικό κράτος τον καταδίκασε σε θάνατο για την αμαχητί παράδοση και ο ίδιος με την οικογένειά του έζησαν ως Έλληνες πολίτες στη συνέχεια.
Σύγχρονοι Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Tahsin έπραξε το σωστό επειδή ο στρατός του βρισκόταν σε αποσύνθεση, με πολύ χαμηλό ηθικό καί ελάχιστα πολεμοφόδια. Επίσης η μάχη θα ήταν διμέτωπη επειδή θα δεχόταν επίθεση καί από τούς Βούλγαρους. Καί θεωρούν πως οι τελευταίοι θα είχαν σφαγιάσει όλους τούς Οθωμανούς αιχμαλώτους καί μουσουλμάνους αμάχους.


Πηγή: 
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1912-1913 / 1910-1941
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΕΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου