Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

O δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ζήτησε την άμεση απόδοση σε κυκλοφορία του έργου (κάτω διάβαση Μενεμένης) που έχει ήδη ολοκληρωθεί

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ζήτησε την άμεση απόδοση σε κυκλοφορία του έργου που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Την άμεση απόδοση σε κυκλοφορία της υπόγειας οδού Μενεμένης (ή κάτω διάβασης σιδηροδρομικών γραμμών), στη δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων οι οποίοι κινούνται μέσω όμορων δήμων, ζήτησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.Είναι ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί, τα εγκαίνιά του είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκαν δύο μέρες νωρίτερα - στις 5 Σεπτεμβρίου - και από τότε δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία για λόγους τους οποίους δεν εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, σε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας έδειξε στους δημοσιογράφους την μία έξοδο της κάτω διάβασης, στην οδό Αγία Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι το έργο ολοκληρώθηκε και έγινε έλεγχος από τη Διεύθυνση Τροχαίας.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης απέδωσε την αναβολή των εγκαινίων και της απόδοσης του έργου σε λόγους επικοινωνιακής τακτικής του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών και ανήγγειλε κλιμάκωση της διαμαρτυρίας.

«Στις 7 Σεπτεμβρίου με πρόσκληση την οποία μας απέστειλε η ΕΡΓΟΣΕ κληθήκαμε να μετέχουμε στα εγκαίνια του έργου από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Καραντινού και ειδοποιήσαμε τον κόσμο. Στις 5 Σεπτεμβρίου λάβαμε έγγραφο από την ΕΡΓΟΣΕ το οποίο ειδοποιούσε ότι τα εγκαίνια αναβάλλονται για άλλη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η αναβολή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που δεν σχετίζονται με το έργο» είπε ο κ. Κυρίζογλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το έργο δεν έχει καμία σχέση με την πεζοδιάβαση, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, ενώ με το αίτημα του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συντάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Εκείνο που θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είτε είμαστε πολίτες, είτε είμαστε αυτοί που διοικούμε αυτόν τον τόπο είναι ότι τίποτα δεν μας ανήκει σαν είμαστε στο σπίτι μας. Αυτό ο δρόμος ανήκει στον δήμο, ανήκει στους πολίτες. Το πότε θα γίνουν τα εγκαίνια, με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο και σε ποια συγκυρία δεν αφορά κανέναν, καθώς από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το έργο πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους. Δεν μπορεί ένα έργο τέτοιας σπουδαιότητας, τέτοιας καλής κατασκευής να είναι κλειστό και να περιμένει έναν άνθρωπο για να μπορέσει να κοπεί η κορδέλα.  Μπορούμε να κόβουμε ανά πάσα στιγμή, όσες κορδέλες θέλουμε, αλλά το έργο πρέπει να αποδοθεί τώρα στους πολίτες» δήλωσε.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, τόνισε ότι θέλει να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές του δημάρχου και των κατοίκων της περιοχής, ώστε να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη. «Πρέπει αυτό το έργο να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία  και έτσι ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής να πάρει σάρκα και οστά», δήλωσε.

-----------
Απειλούν με αποκλεισμό της Μοναστηρίου αν δεν δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία
Επίθεση του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου στον υπουργό Χρ. Σπίρτζη για την υπόγεια διάβαση της Αγίας Παρασκευής

Φανή Σοβιτσλή

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη εξαπέλυσε σήμερα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου για την καθυστέρηση, στην απόδοση στην κυκλοφορία, της νέας κύριας υπόγειας διάβαση οχημάτων της Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη δυτική Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, το οποίο ενώ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες να υφίστανται καθημερινά μεγάλη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται από παράδρομους.

Ο δήμαρχος μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό για καθεστωτική και αυταρχική λογική, να μην παραδοθεί ο δρόμος πριν τα εγκαίνια, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της οδού Μοναστηρίου, αν σημειωθεί και νέα καθυστέρηση.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Κυρίζογλου, το έργο επρόκειτο να εγκαινιάσει ο υπουργός κ. Σπίρτζης στο 7 Σεπτεμβρίου, την περίοδο της ΔΕΘ, δεδομένου ότι η ΕΡΓΟΣΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης της υπόγειας διάβασης, είχε στείλει τη σχετική πρόσκληση στο δήμο, που φρόντισε να κάνει τις σχετικές ετοιμασίες. Και ενώ δήμος και κάτοικοι περίμεναν τη απόδοση του δρόμου στην κυκλοφορία, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ενημέρωσε ότι τα εγκαίνια αναβάλλονται, όχι όμως για τεχνικούς λόγους.

«Ζητούμε την άμεση απόδοση της υπόγειας διάβασης στην κυκλοφορία, προκειμένου να σταματήσει η ομηρία των πολιτών. Αν ο υπουργός θέλει πρώτα να κάνει επικοινωνιακή φιέστα και μετά να παραδώσει το έργο, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι του υπουργού και πολύ περισσότερο να δεχτούμε τον απαράδεκτο και καθεστωτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί για να δοθεί στην κυκλοφορία ένα δημόσιο έργο που το έχουν ανάγκη οι πολίτες» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Απειλούν να αποκλείσουν τη Μοναστηρίου

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, δήμος και κάτοικοι διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη καθυστέρηση και πως ήδη ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό της οδού Μοναστηρίου, προκαλώντας ασφυξία στην πόλη. «Ζητήσαμε με νέο έγγραφο προς τον κ. Σπίρτζη να μας απαντήσει για την παράδοση του έργου στην κυκλοφορία, ωστόσο δεν το έκανε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι περιφρόνηση προς το δήμο και τους κατοίκους και μια απαράδεκτη λογική που τον τιμά καθόλου» σχολίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργασίες στην υπό κατασκευή υπόγεια διάβαση πεζών δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της διάβασης των οχημάτων, ενώ είπε ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες για να έχουν πρόσβαση στη Μοναστηριού αναγκάζονται να μετακινούνται μέσα από διπλανούς δήμους.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και η η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι το έργο πρέπει πάση θυσία να παραδοθεί και συνέχισε λέγοντας πως «το ποτέ θα γίνουν τα εγκαίνια δεν αφορά το δήμο και τους πολίτες, αλλά τον υπουργό».

Ευθύνες επέρριψε και ο Στρ. Σιμόπουλος

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση του έργου επέρριψε και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για  ένα έργο-αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. « Τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν από τον πρώην δήμαρχο Μενεμένης κ. Γιώργο Ακτσελή, ενώ ο  σημερινός δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου προώθησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση Σαμαρά ενέταξε  το έργο στο ΕΣΠΑ, το δημοπράτησε και το συμβασιοποίησε, ενώ η παρούσα κυβέρνηση το ολοκλήρωσε, αλλά για λόγους επικοινωνιακής τακτικής δεν το παραδίδει» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε πως ενώνει τη φωνή του με τους κατοίκους της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για την άμεση παράδοση της διάβασης στην κυκλοφορία.


-----------

Επιστολή Κυρίζογλου σε Νοτοπούλου και Αγγελόπουλο για την υπόγεια οδό στη Μενεμένη 

Επιστολή στην υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και στον προϊστάμενο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη,  Γεώργιο Αγγελόπουλο για το θέμα της υπόγειας οδού στη Μενεμένη, απέστειλε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου με την επιστολή δηλώνει την ανησυχία του για την μη παράδοση στην κυκλοφορία της νέας Κύριας οδού (οδός Σωκ. Καραντινού–Κάτω διάβασης οχημάτων) στη Δημοτική Κοινότητα (ΔΚ) Μενεμένης και με την οποία ζητάει την παρέμβαση της κ. Νοτοπούλου για την άμεση παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία για να σταματήσει η ταλαιπωρία των χιλιάδων διερχόμενων πολιτών.


Πηγή:
- Πυρά Κυρίζογλου κατά κυβέρνησης για την υπόγεια οδό στη Μενεμένη
https://www.voria.gr/article/pira-kirizoglou-kata-kivernisis-gia-tin-ipogia-odo-sti-menemeni

- Απειλούν με αποκλεισμό της Μοναστηρίου αν δεν δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία
https://www.makthes.gr/apeiloyn-me-apokleismo-tis-monastirioy-an-den-dothei-o-dromos-stin-kykloforia-165239

- Επιστολή Κυρίζογλου σε Νοτοπούλου και Αγγελόπουλο για την υπόγεια οδό στη Μενεμένη 
http://www.thestival.gr/policy/self-government/item/412737-epistoli-kyrizoglou-se-notopouloy-kai-aggelopoylo-gia-tin-ypogeia-odo-sti-menemeni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου