Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έξι μελέτες απαιτούνται για να ξεκινήσει ο Σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Κωνσταντίνος Γκιουλέκας για τα έργα στους σταθμούς Μετρό Αγία Σοφία και Βενιζέλος του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει για την Αγία Σοφία, οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν ανοίγει νέο κύκλο θεμάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για μεγάλη βυζαντινή πλατεία που θα φέρουν τροποποιήσεις στις εισόδους/εξόδους του σταθμού. Σύμφωνα με τον κο Γκιουλέκα, μέχρι τώρα η Αττικό μετρό δεν έχει καταθέσει μελέτη διαμόρφωσης των εισόδων του σταθμού.


Ο βουλευτής ζητά να μάθει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευή του Σταθμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, τι μέλλει γενέσθα με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές και ποιο είναι το συνολικό χρονοδιάγραμμα της βασικής γραμμής, δεδομένου ότι είναι στον αέρα η υπόθεση του σταθμού.

Σε σχέση με τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αναφέρει πως η λύση που αποφασίστηκε ύστερα από 4 χρόνια είναι και εκείνη που είχε προταθεί εξαρχής. Σύμφωνα με τον κο Γκιουλέκα οι μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν μπορούν να δημιουργήσουν νέες χρονικές επιβαρύνσεις στο έργο.

Οι μελέτες είναι έξι και είναι:
1.Μελέτη Προστασίας Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού και κατά κύριο λόγο την κατασκευή οροφής.
2.Μελέτη κατασκευής μικροπασσάλων αντιστήριξης για την κατασκευή φρεατίων αερισμού στην ανατολική κα δυτική πλευρά του σταθμού.
3.Μελέτες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στις περιοχές των φρεατίων και της νότιας εισόδου
4.Οριστική μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου όπου θα καθοριστούν οι θέσεις και οι διαστάσεις των διαφραγνατικών τοίχων, των φεγγίτων, καθώς και της κλίμακας πρόσβασης στις αρχαιότητες.
5.Μελέτη για την εξασφάλιση των συνθηκών περιβάλλοντος των αρχαιοτήτων και για την πρόβλεψη αυξημένης προστασίας του αρχαιολογικού σκάμματος από τα όμβρια ύδατα και την πυρκαγιά.
6.Μελέτη φωτισμού ανάδειξης των αρχαιοτήτων

Όπως αναφέρει ο βουλευτής η μελέτη απόσπασης-επανατοποθέτησης πρέπει να κατατεθεί άμεσα για να ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες. Σχετικά με την μέθοδο ΝΑΤΜ για τη διάνοιξη του σταθμοί όπως ισχυρίζεται μπορεί να επιφέρει μεγάλες καθιζήσεις και πιθανές ζημιές στις αρχαιότητες και ρωτά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης των 6 μελετών, από που θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος για το σταθμό (από 25-40εκατ.ευρώ) και πότε θα αποδοθεί το έργο στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πηγή:
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Έξι μελέτες απαιτούνται για να ξεκινήσει ο Σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/metro/thessalonikis/item/40109-metro-thessalonikis-eksi-meletes-apaitoyntai-gia-na-ksekinisei-o-stathmos-venizelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου