Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Διαχείριση βλάστησης που βρίσκεται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές - Τι κάνουν οι Βρετανοί διαχειριστές του δικτύου (Network Rail)

 Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση στάθηκε ένα σχόλιο του δικτυακού φίλου κ Δημήτριου Κατσούδα (Dimitrios K. Katsoudas):
"Ακούω για νέες εργολαβίες πρασίνου (Τιθορέα - Δομοκός). Θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια να ΜΗΝ φυτεύονται πυρόφιλα είδη, π.χ. πεύκα. Δυστυχώς στο Αθήνα - Κόρινθος αυτό ΔΕΝ τηρήθηκε. Οι σπινθήρες των τραίνων προκαλούν δασικές και αγροτικές πυρκαϊές. Αυτό ως γραμματέας Δασών τους το έλεγα πάντοτε. Αν έχετε πρόσβαση στον ΟΣΕ πρέπει να το επισημάνετε επειγόντως... θα εκτιμούσα να κάνετε κ σχετική ανάρτηση γιατί σας διαβάζουν σιδηροδρομικοί."
Η φύτευση πρασίνου στα πρανή της σιδηροδρομικής γραμμής είναι πολύ σοβαρή δουλειά και θέλει μελέτη αρχικά αναφορικά με τα είδη πρασίνου που είναι κατάλληλα για φύτευση και φυσικά συνεχή φροντίδα μέσα από μια καλά δομημένη διαδικασία.

Η Network Rail δείχνει στην ιστοσελίδα της τον τρόπο που διαχειρίζεται 20.000 μίλια γραμμής και 2,5 εκατομμύρια δέντρα σχετικά με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Δείτε το βίντεο και στη συνέχεια τις διαφάνειες μια ενδιαφέρουσας παρουσίασης:

Η παρακείμενη στις σιδηροδρομικές γραμμές βλάστηση είναι απραίτητη για λόγους διάβρωσης - προστασίας των πρανών του επιχώματος αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και πολλά προβλήματα:
- συχνά τα κλαδιά μεγαλώνουν και κλείνουν το περιτύπωμα, ή εμποδίζουν την ορατότητα των φωτοσημάτων.- σε περίπτωση συμβάντος μπορεί να εμποδίζουν την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών- τα πεσμένα φύλλα το φθινόπωρο σε συνδυασμό με την υγρασία αποτελούν την κύρια αιτία ολίσθησης των συρμών με αποτέλεσμα την φθορά τροχών και σιδηροτροχιάς καθώς και πρόκληση καθυστερήσεων της κυκλοφορίας (δείτε σχετικά)

- τους θερινούς μήνες ξερά χόρτα δίπλα στις ράγιες αποτελούν διαθέσιμη καύσιμη ύλη που σε συνδυασμό με κάποιο σπινθήρα (τσιγάρα, ηλεκτρική βλάβη, σπίθα από διερχόμενη ατμάμαξα κλπ) μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε 2 ξένα βίντεο με φωτιά σε βλάστηση πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής:


και ένα δικής μας παραγωγής:Πηγές:
- Networkrail: community relations: trees and plants
http://www.networkrail.co.uk/community-relations/trees-and-plants/

- Networkrail: How we manage trees and plants along the railway
https://www.youtube.com/watch?v=xhtDy32aGcQ

- Networkrail: vegetation management explained
http://www.networkrail.co.uk/trees-and-plants/vegetation-management-explained.pdf

- Networkrail: Recommended planting species
http://www.networkrail.co.uk/Recommended-planting-species.pdf

- Networkrail: delays explained: lineside fires
http://www.networkrail.co.uk/timetables-and-travel/delays-explained/lineside-fires/

- Η NetworkRail ενημερώνει το επιβατικό της κοινό: Πεσμένα φύλλα στις ράγιες προκαλούν ολίσθηση και δυσλειτουργία των τραίνων
https://mixanikosose.blogspot.gr/2015/10/networkrail_22.html

- Lineside Fire on the Swanage Railway 23/08/2016
https://www.youtube.com/watch?v=aeGoUXpV9c4

- Grass Fire, North East Calgary, Coventry
https://www.youtube.com/watch?v=t4r7P8xoq9I

- Κορινθος.Φωτια στα πρανη του προαστιακου
https://www.youtube.com/watch?v=KkIUabuWI68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου