Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Μάχη Αυτοκινητόδρομων-Σιδηρόδρομου για τις καλπάζουσες Εμπορευματικές Μεταφορές

Μάχη οδικού και σιδηροδρομικού ΠΑΘΕ για τις καλπάζουσες εμπορευματικές μεταφορές της χώρας θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Αυτή η μάχη προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει και ο αυτοκινητόδρομος δείχνει να έχει το μονοπώλιο στην αγορά αλλά τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν το σύντομο μέλλον.

Η είσοδος τριών παικτών στο σιδηρόδρομο που στοχεύουν κατά μεγάλο ποσοστό στην διακίνηση εμπορευμάτων πρωτευόντως από το λιμάνι του Πειραιά και δευτερευόντως από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τις αγορές της Ευρώπης δείχνει ότι το ..πράγμα θα αγριέψει τα επόμενα χρόνια.


Από τη μία οι παραχωρησιούχοι του αυτοκινητόδρομου έχουν δημιουργήσει τις τέλειες οδηγικές συνθήκες που κάνουν την οδήγηση ..παιχνιδάκι και μάλιστα ασφαλές. Επαίρονται ότι πλέον οι χρονοαποστάσεις είναι φανερά μικρές και πως τα βαριά οχήματα θα μπορούν σε σύντομο χρόνο να φτάνουν μέχρι τα βόρεια σύνορα ή εντός της χώρας.

Από την άλλη οι σιδηροδρομικοί μεταφορείς υποστηρίζουν ότι πολύ πιο ξεκούραστα, πιο γρήγορα και πιο φθηνά οι ίδιες μεταφορές θα γίνονται στον σιδηροδρομικό άξονα καλώντας τους μεταφορείς να ...δοκιμάσουν.

Το βέβαιο είναι ότι η μάχη πιθανότατα θα έχει ...4 νικητές. Ο πρώτος νικητής θα είναι τα logistics που θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια και αποκτούν πλέον μεταφορική επιλογή. Ο δεύτερος νικητής είναι η Ελληνική οικονομία που με ένα τόσο δυναμικά αναδυόμενο κλάδο θα έχει μεγάλα οφέλη (φόροι, νέες θέσεις εργασίας, ΑΕΠ κ.α.). Τρίτος και τέταρτος νικητής, η σειρά δεν έχει σημασία θα είναι και οι αυτοκινητόδρομοι και ο σιδηρόδρομος. Σε μία αυξανόμενη πίτα όλοι κερδίζουν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα έχουμε μάχες για την απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων και εδώ το συγκριτικό πλεονέκτημα το έχει ο σιδηρόδρομος, καθώς η τιμολογιακή πολιτική στους δρόμους είναι γενικά "ακαμπτη".

Εμείς εδώ στο ypodomes θα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη νέα μάχη που βγάζει μόνο νικητές και θα σημειώνουμε τις αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται κάθε φορά.

Πηγή:
- Μάχη Αυτοκινητόδρομων-Σιδηρόδρομου για τις καλπάζουσες Εμπορευματικές Μεταφορές
http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/43300-maxi-aftokinitodromon-sidirodromou-gia-tis-kalpazouses-emporevmatikes-metafores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου