Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Σε ισχύ η χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 29/10

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Ποιες χώρες έχουν υιοθετήσει την αλλαγή;
Ποιος ήταν ο εμπνευστής της αλλαγής ;
Διαβάστε το ακόλουθο ενδιαφέρον άρθρο:

Σε ισχύ η χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 29/10
Έφτασε η στιγμή για την εφαρμογή της χειμερινής ώρας. Πιο συγκεκριμένα, σε λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου τα ρολόγια γυρνούν 1 ώρα πίσω «ψαλιδίζοντας» τον χρόνο φυσικού φωτός μέσα στην ημέρα, κατά 1 ώρα αντίστοιχα.



Το χειμώνα, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου, μετά τις 12 το βράδυ (άρα Κυριακή, ημερολογιακά), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, ρυθμίζοντας των ωροδείκτη να δείχνει 03:00. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 οπότε και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Θερινή αλλαγή ώρας

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τη θερινή αλλαγή ώρας, αλλά λίγο διαφορετικά: Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πάλι Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Κυριακής 26ης Μαρτίου δηλαδή), όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

Ο λόγος αλλαγής ώρας

Η χειμερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει για ένα χρονικό διάστημα έτους. Η αλλαγή ώρας αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα πίσω από την ηλιακή ώρα. Σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η θερινή ώρα είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο, θα εκμεταλλευόμασταν περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Γιατί αλλάζει η ώρα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

– Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

– Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου

Έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες το μέτρο για την αλλαγή ώρας;

Η αλλαγή ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο. Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014. Ακόμη, την περίοδο Μάρτιο-Απρίλιο 2016 ορισμένες περιοχές άλλαξαν ώρα, κάτι σαν επαναχρησιμοποίηση μόνιμης θερινής ώρας.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

Πηγή:
- Σε ισχύ η χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 29/10
http://www.ypodomes.com/index.php/alles-ypodomes/endiaferouses-eidiseis/item/43516-se-isxy-i-xeimerini-ora-apo-ta-ksimeromata-tis-kyriakis-29-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου