Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Δείτε τι ειπώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, με τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν (βίντεο)

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του Τούρκου υπουργού Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες, σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που αφορά τις οδικές, συνδυασμένες και αεροπορικές μεταφορές.




Ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, από την οποία αναμένεται να παραχθούν απτά αποτελέσματα, ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του έτους στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί, συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν και να συνέλθουν άμεσα οι ομάδες εργασίας για την επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας οδικών εμπορευματικών μεταφορών και για τις σιδηροδρομικές και για τις συνδυασμένες μεταφορές.  Επίσης, έδωσαν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μελετών και δημοπράτησης του έργου της νέας διασυνοριακής οδικής γέφυρας  Κήποι – Ύψαλα.
Στη συνάντηση, από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε μετά τη συνάντηση:
«Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, όλο αυτό τον καιρό, με τον φίλο Τούρκο Υπουργό Μεταφορών, Αχμέτ Αρσλάν, και έχουμε συναντηθεί τέσσερις φορές.  Είναι σήμερα μεγάλη χαρά που τον φιλοξενούμε στην Αθήνα και που προχωρούν οι συμφωνίες, για συνεργασίες στις οδικές μεταφορές, στις συνδυασμένες και στις αεροπορικές μεταφορές, στις υποδομές και σε κοινές δράσεις ελληνικών και τουρκικών εταιρειών σε άλλες χώρες, σε δράσεις εξωστρέφειας.
Θα ήθελα να πω ότι οι προσπάθειες που κάνουμε είναι η πραγματική φιλία που έχει οικοδομηθεί να μετουσιωθεί σε καθημερινή συνεργασία.  Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.  Έχουμε έναν στόχο: τον Δεκέμβρη που θα γίνει η ευρύτερη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού να έχουν ωριμάσει οι προσπάθειες που έχουμε κάνει και να υπογραφούν οι συμφωνίες υλοποίησης.
Ως ένδειξη πραγματικής αγάπης και αποτελεσματικής συνεργασίας που συμβάλλει στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στη στήριξη της Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, θα ήθελα να σας δώσω ένα δώρο. Είναι το ομοίωμα ενός αρχαίου τμήματος που δείχνει δύο χέρια να σφίγγει το ένα το άλλο και να συνεργάζονται.  Να είστε καλά.»
Ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Αρσλάν, ανέφερε:
«Στη συνέχεια των εργασιών μας που κάναμε και στο παρελθόν, με σχέδια για την περαιτέρω εξέλιξη και στο μέλλον, εκφράζω την ικανοποίηση μου κι εγώ, για αυτό. Η καλή γειτονία των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική.  Ο γεωγραφικός χώρος των δύο χωρών μας παρουσιάζει πλεονεκτήματα, τα οποία είναι σημαντικό να θέσουμε στην υπηρεσία και προς όφελος των δύο χωρών μας. Αυτό ισχύει τόσο στις σιδηροδρομικές μεταφορές όσο και στις οδικές και στις αεροπορικές.  Η συνεργασία που θα κάνουμε σε αυτά τα πεδία είναι πολύ σημαντική.  Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορία.  Πιστεύω ότι, όπως και στο παρελθόν είχαμε πολύ γόνιμη συνεργασία και σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, και τον Δεκέμβριο, χάρη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα ολοκληρώσουμε τα ήδη συνεχιζόμενα σχέδια και θα χαράξουμε νέα.
Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.  Η επανεκκίνηση των συμβατικών τρένων, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης, είτε η επέκταση άλλων τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, θα είναι πεδία στα οποία θα συνεργαστούμε και υπάρχουν πολλά άλλα σχέδια τα οποία μπορούμε να εκπονήσουμε μαζί.  Βεβαίως στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις τεχνικές εταιρείες μας, μπορούμε να κάνουμε έργα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και στην Τουρκία, χάρη στην κοινή τεχνογνωσία.  Με το δυναμικό αυτό μπορούμε να έχουμε έργα και σε τρίτες χώρες.  Αυτό είναι ένα θέμα που έχω θέσει.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία τον αξιότιμο υπουργό.»

Πηγή:
- Προς ολοκλήρωση οι μελέτες για τη δημοπράτηση της νέας διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήποι – Ύψαλα
http://news247.gr/eidiseis/politiki/pros-oloklhrwsh-oi-meletes-gia-th-dhmoprathsh-ths-neas-diasynoriakhs-odikhs-gefyras-khpoi-upsala.4888641.html

- Συνάντηση Χρήστου Σπίρτζη με τον Αχμέτ Αρσλάν
https://www.youtube.com/watch?v=lSlG3KgFxaw


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου