Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή κρατικών ενισχύσεων από ΟΣΕ ζητεί η Κομισιόν

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σειρά παίρνει ο ανοιχτός φάκελος του ΟΣΕ, ο οποίος από το επίπεδο κοινοποίησης που ήταν μέχρι σήμερα, αναβαθμίζεται σε επίπεδο χορήγησης κρατικής ενίσχυσης. Το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) απεστάλη στις ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα. Στο έγγραφο αυτό οι κοινοτικές αρχές θέτουν το θέμα της δανειοδότησης της επιχείρησης με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.


Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ είχε λάβει τραπεζικά δάνεια -κυρίως ομολογιακά- ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011. Ο δανεισμός αυτός έγινε με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό των κοινοτικών αρχών, καμία εμπορική τράπεζα δεν θα δάνειζε τον ΟΣΕ χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ως συνέπεια γίνονται απαιτητά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Η κυβέρνηση κατελήφθη εξαπίνης με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είχε υποβαθμίσει τη σχετική υπόθεση. Εκτιμούσε, δε, ότι με την αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο φάκελος ΟΣΕ θα έκλεινε «αναίμακτα» για τη χώρα.

Ωστόσο, ο πλημμελής και πρόχειρος τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από την πλευρά των ελληνικών αρχών -κυρίως του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών- έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι το 2016 η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια του ΟΣΕ, ενώ φέτος οι καταπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια του ΟΣΕ, για τα οποία οι πιστωτές τους δεν θέλησαν το 2012 να συμμετάσχουν στο PSI. Παράγοντες κοντά στην υπόθεση αναφέρουν ότι τα δάνεια ύψους αρκετών δισ. ευρώ δόθηκαν με στόχο να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο και αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο ακόμη και σήμερα η χώρα δεν διαθέτει.

Πηγή:
- Επιστροφή κρατικών ενισχύσεων από ΟΣΕ ζητεί η Κομισιόν
http://www.kathimerini.gr/896557/article/oikonomia/epixeirhseis/epistrofh-kratikwn-enisxysewn-apo-ose-zhtei-h-komision

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου