Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Φως στο τούνελ των "αιώνιων" Σιδηροδρομικών έργων της χώρας

Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 09:33 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail
Φως στο τούνελ των "αιώνιων" Σιδηροδρομικών έργων της χώρας
Μετά από χρόνια έργων, φέτος θα είναι τελικά εκείνη η χρονιά που πολλά από τα "αιώνια" σιδηροδρομικά έργα θα ολοκληρωθούν και το κυριότερο, θα λειτουργήσουν. Σημαντικά έργα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρεια Πελοπόννησο, επιτέλους ολοκληρώνονται ενώ μπαίνει στο αυλάκι και η ολοκλήρωση έργων που είναι απαραίτητα για να υπάρξει ένα μικρό άλλα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο για τη χώρα.


Το πιο κοντινό έργο είναι η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στον διάδρομο Πειραιάς-Αθήνα το καλοκαίρι. Το έργο που ξεκίνησε ως "Ολυμπιακό" είναι ένα από τα αιώνια έργα στις κατασκευές. Πριν από μερικές μέρες εγκαινιάστηκε η ηλεκτροκίνηση στο σταθμό της Αθήνας με καθυστέρηση 5 δεκαετίες. Τα δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα τρένα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο ενώ μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται και η γραμμή μέχρι τον Πειραιά, δίνοντας τέλος σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι έργων που είχαν ως θύμα κυρίως τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που παραμένει αφανής.

Προς το τέλος καλοκαιριού, θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα από πλέον πολυθρύλητα σιδηροδρομικά έργα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι μήκους 54χλμ ξεκίνησε να εκσυγχρονίζεται το 1997. Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να δούμε να ολοκληρώνεται. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Θάνο Βούρδα, το καλοκαίρι θα λειτουργήσει με ηλεκτροκίνηση μειώνοντας σημαντικά την χρονοαπόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης κατά 30 λεπτά..

Στο τμήμα περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας και των Βαλκανίων στο Καλλίδρομο με μήκος 9χλμ. Ταυτόχρονα ή λίγο νωρίτερα θα έχουν ξεκινήσει και τα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια από/προς Θεσσαλονίκη στο τμήμα Αθήνα-Τιθορέα και μετά μέχρι Λιανοκλάδι.

Τρίτο και σημαντικό έργο που θα δούμε να λειτουργεί, είναι προς το τέλος του έτους και αφορά το τμήμα Κιάτο-Αίγιο του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνα-Πάτρα. Το έργο είναι σε προχωρημένο στάδιο. Το τμήμα θα λειτουργήσει με νέους σύγχρονους σταθμούς, διπλές γραμμές, άλλα όχι με ηλεκτροκίνηση (απομένει μία εργολαβία για την εγκατάσταση της).

Στο εμπορευματικό κομμάτι του σιδηρόδρομου έχουμε την ολοκλήρωση των έργων του Θριάσιου Πεδίου που θα φέρει μεγάλη αναβάθμιση στον χώρο των logistics. Το έργο έχει κατασκευαστικά ολοκληρωθεί και αναμένεται η απόδοση του σύντομα.

Ένα ακόμα έργο που ολοκληρώνεται αλλά δεν θα μπορεί να παραδοθεί είναι το Αίγιο-Ψαθόπυργος λόγω του ότι η εργολαβία περιλαμβάνει υποδομή και όχι γραμμές. Επίσης εκεί αναμένεται νέα εργολαβία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ 2018
Οι παραδόσεις έργων θα συνεχιστούν και το 2018, αυτή τη φορά σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, ολοκληρώνοντας τον Σιδηροδρομικό διάδρομο ΑΘΕ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη).

Το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώνονται τα έργα στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 52χλμ και στο βόρειο άκρο Πολύκαστρο-Ειδομένη. Με αυτές τις ολοκληρώσεις η χώρα θα μπορέσει να συνδεθεί με το υπόλοιπο Ευρωπαϊκο ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλος θα ολοκληρωθεί και το έργο ανισοπεδοποίησης στην περιοχή της Μενεμένης Θεσσαλονίκης, βελτιώνοντας τόσο την κυκλοφορία των τρένων και τερματίζοντας τα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα.

Πηγή:
- Φως στο τούνελ των "αιώνιων" Σιδηροδρομικών έργων της χώρας
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/39015-fos-sto-toynel-ton-aionion-sidirodromikon-ergon-tis-xoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου