Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Άμεση επαναλειτουργία του τραίνου στην Αργολίδα-Επανασύνδεση με Κόρινθο και Αθήνα

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Επαναλειτουργία Τώρα του Τραίνου στην Αργολίδα, συγκροτήθηκε για να συσπειρώσει και να εκφράσει όλους όσους (πολίτες και φορείς του Νομού Αργολίδας) επιδιώκουν και αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού μας με την Κόρινθο και μέσω αυτής με την Αθήνα, ξαναβάζοντας την Αργολίδα στον σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας.
Η σημασία της επαναλειτουργίας του τραίνου  ξεπερνά την σημερινή συγκυρία και συνδέεται άρρηκτα με το αναπτυξιακό μέλλον και την τουριστική προοπτική της Αργολίδας που περνάει μέσα από την ενδυνάμωση των επαφών της με την πρωτεύουσα της χώρας, τις μεγάλες διεθνείς της πύλες (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,


''Σταθμός Η Σ Α Π Πειραιά Το ιστορικό κτήριο Το Μουσείο Συνταξιούχων Η Σ Α Π Το Εργοστάσιο'

Στις 27 Φεβρουαρίου 1869, όταν η ατμομηχανή με τα έξι βαγόνια και με επιβάτες τη Βασίλισσα Όλγα, τον πρωθυπουργό Ζαΐμη, υπουργούς, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους ξεκινούσε το πρώτο της δρομολόγιο από το Θησείο για τον Πειραιά.

Η σύνδεση με σιδηροδρομικές γραμμές της Αθήνας με τον Πειραιά ήταν πλέον πραγματικότητα και θεωρείτο κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ολη η ιστορία της σύνδεσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με το κέντρο της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων που άνοιξε τις πύλες του το 2005.

Eνα ταξίδι στις Αναμνήσεις / H.Σ.Α.Π. DOCUMENTARY (Η ιστορία του ΗΣΑΠ)

Ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ με θέμα τον ΗΣΑΠ, στο βίντεο παρουσιάζεται η ιστορία του ΗΣΑΠ και η διαδρομή από την Αττική μέχρι τον Πειραιά με ιστορικά στοιχεία για κάθε σταθμό.






Δείτε το βίντεο:


Σαν σήμερα πριν 148 χρόνια έγιναν τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου Πειραιά - Θησείο (φωτογραφίες!)


 
Ο Αστικός Σιδηρόδρομος Πειραιά - Κηφισιάς, γνωστός ως «Ηλεκτρικός», μετράει σχεδόν ενάμισι αιώνα ζωής. Ατμοκίνητος αρχικά και ηλεκτροκίνητος αργότερα, ο σιδηρόδρομος συνέδεσε το 1869 την Αθήνα με τον Πειραιά, που μέχρι τότε οι άμαξες και τα παμφορεία ήταν το μόνο μέσο συγκοινωνίας μεταξύ τους.






Tραγωδία στην Αθηνών-Λαμίας... Πόρσε σκόρπισε το θάνατο, τέσσερις νεκροί...

Σταμάτησε στις τουαλέτες της εθνικής οδού και είδε τη γυναίκα του και το παιδί του να βρίσκουν τραγικό θάνατο μπροστά στα μάτια του…

Το πολύνεκρο τροχαίο έγινε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα στο 83ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, κοντά στο Ύπατο Θηβών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια σταμάτησε στο πάρκινγκ που υπάρχει στο σημείο και έχει τουαλέτες.
Ο οδηγός κατέβηκε να πάει στην τουαλέτα και μέσα στο αυτοκίνητο παρέμεινε η σύζυγός του με το μωρό τους.

Την ώρα που ο πατέρας μπήκε στην τουαλέτα ήρθε μια Porsche με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έπεσε πάνω στο όχημα. Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο, ενώ τα δυο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

«Πυρήνες Λυσσασμένων Λαθρεπιβατών» καταστρέφουν τα ακυρωτικά μηχανήματα

Η ομάδα «Πυρήνες Λυσσασμένων Λαθρεπιβατών» ανέλαβε την ευθύνη για τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές των νέων ακυρωτικών μηχανημάτων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ και του τραμ, αλλά και σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Με ανακοίνωσή της σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, η ομάδα προανήγγειλε τη συνέχεια των επιθέσεων και των καταστροφών, ενώ εντός της προκήρυξης ανέφεραν πως «είναι παραβατικό μας χρέος προς τους εαυτούς μας να αρνούμαστε να πληρώσουμε στα ΜΜΜ».

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ

Νέους διαδρόμους ανοίγει η ΕΡΓΟΣΕ
Της Μαρίας Μόσχου
Με δύο σημαντικές συμφωνίες στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΡΓΟΣΕ αλλάζει σελίδα και ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα στοχεύοντας στην ανάληψη δράσεων στους τομείς διαχείρισης έργων, κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και παροχή υπηρεσιών εμπορευματικών κέντρων.
Συγκεκριμένα στη συμφωνία με τη Ρωσία που έχει ήδη υπογραφεί περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης από κοινού έργων σε τρίτες χώρες όπου ήδη δραστηριοποιούνται και μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι δύο εταιρείες.
Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία έχει μπει η συμφωνία με τις σιδηροδρομικές Αρχές της Αλβανίας για την επέκταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κρυσταλοπηγή - Αλβανία.

Σιδηροδρομική «πύλη» προς την Αλβανία (Φλώρινα - Καστοριά - Κρυσταλλοπηγή - Πόγραδετς)

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Σε τελική φάση βρίσκεται η πρόταση εκπόνησης Μελέτης Βιωσιμότητας, στο INTERREG, που θα συνδέει σιδηροδρομικά το Αεροδρόμιο της Καστοριάς με τη Γραμμή Φλώρινα - Κρυσταλλοπηγή - Πόγραδετς που έχουν καταθέσει η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές. Την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θ. Βούρδας θα παρευρεθεί στα Τίρανα όπου θα «σφραγιστεί« η σχετική συμφωνία. Η πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II «Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020» όπως είπε στην «ΗτΣ» ο κ. Βούρδας.

Μουσείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ - Μια ξενάγηση σε τρια μέρη (δείτε τα βίντεο!!!)

Το Μουσείο αποτέλεσε όραμα του Μανώλη Φωτόπουλου, υπαλλήλου των Η.Σ.Α.Π. από το 1990. Ο ίδιος ξεκινά την υλοποίησή του αργότερα, το 1995 ως συνταξιούχος, στα γραφεία του τότε Συλλόγου και τώρα Σωματείου Συνταξιούχων στην οδό Μενάνδρου 51, με στόχο να αναδειχθεί η ιστορία της προόδου του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και η συμμετοχή σ' αυτή όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Ξεκινά "...με ένα φαναράκι κι ένα καπέλο...". Ψάχνει σε όλους τους χώρους, αποθήκες, μάντρες, ακόμα και στα βαρέλια με τα σκουπίδια, από Πειραιά μέχρι Κηφισιά και με κριτήριο την πείρα του και το μεράκι του, συγκεντρώνει οτιδήποτε θεωρεί χρήσιμο για την δημιουργία του Μουσείου. Μετά από πολλές και μεγάλες προσπάθειες, βρέθηκε και παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο.

Δείτε τα βίντεο:

Συναρμολόγηση τροχού (Σώτρο - Επίσωτρο) στο Εργοστάσιο ΗΣΑΠ


Συναρμολόγηση τροχού (Σώτρο - Επίσωτρο) στο Εργοστάσιο ΗΣΑΠ.

Παλιότερα θεωρούνταν οικονομικότερη πρακτική μετά τη φθορά της επιφάνειας κύλισης του τροχού πέρα από το όριο τόρνευσης να γίνει αντικατάσταση του επισώτρου.

Σταδιακά με την αύξηση της ταχύτητας η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε και σήμερα τα περισσότερα τραίνα χρησιμοποιούν  ολόσωμους τροχούς (αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο αποσφήνωσης σώτρου - επισώτρου)

Δείτε το βίντεο που δείχνει τη διαδικασία:

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στον Πειραιά (βίντεο - παρουσίαση)


Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στον Πειραιά αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων ταξιδεύοντας μέσα σε ένα ξύλινο βαγόνι.Η γέννηση και η εξέλιξη του μουσείου μέχρι σήμερα οφείλεται αποκλειστικά στο Σωματείο Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ.


Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:




«Η ζωή στις ράγες» ένα ντοκυμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Μηχανοδηγό Φ. Κωνσταντόπουλο

Ένα βιωματικό ντοκιμαντέρ από έναν άνθρωπο που έζησε στο σιδηρόδρομο ολόκληρη την εργασιακή ζωή του μέχρις ότου το τρένο σταμάτησε να σφυρίζει στην Πελοπόννησο, έπαψε να κινείται και να μεταφέρει ανθρώπους, όνειρα και αγωνίες.
Μια Ζωή στις Ράγες, μέσα από το προσωπικό αρχείο του δημιουργού σε συνεχές πήγαινε έλα από την παιδική ηλικία στην ώριμη ζωή, από τα εφηβικά σκιρτήματα ως το βίαιο τέλος μιας διαδρομής που άρχισε από το Χαρίλαο Τρικούπη και τερματίστηκε στις αρχές του μεθεπόμενου αιώνα.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Συνέδριο για την πυρασφάλεια τροχαίου υλικού στο Βερολίνο 1 & 2 Μαρτίου 2017

Στις 1 και 2 Μαρτίου θα λάβει χώρα στο Βερολίνο συνέδριο για την πυρασφάλεια του τροχαίου υλικού.




Διαβάστε αποσπάσματα από την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2016 από τη ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων)

...τον Μάϊο δημοσιεύθηκε το τμήμα που αφορά τον Τεχνικό Πυλώνα του
Πακέτου και τον Δεκέμβριο το τμήμα που αφορά τον Πυλώνα της Αγοράς και ήδη έχει
αρχίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της
Ευρωπαϊκής Ένωσης η επεξεργασία σχεδίων εφαρμοστικών πράξεων που
προβλέπονται από την βασική νομοθεσία του πακέτου για να καθορισθούν οι
λεπτομέρειες υλοποίησής του.

H σημαντικότερη παρέμβαση στον Τεχνικό Πυλώνα είναι η μεταβίβαση από τις Εθνικές
Αρχές Ασφάλειας στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(European Union Agency for Railways - EUAR) της αρμοδιότητας της χορήγησης
πιστοποιητικού ασφάλειας στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις αλλά και της
αρμοδιότητας «έγκρισης θέσης σε λειτουργία» (Authorization for Placing in to ServiceAPIS)
σιδηροδρομικών οχημάτων.
Με χρονικό ορίζοντα το 2019 θα λειτουργεί στον EUAR ένα κεντρικό γραφείο OSS (one
stop shop) στο οποίο θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τις πιο πάνω
εγκρίσεις. Ο στόχος βέβαια είναι η ενοποίηση των διαδικασιών ώστε οι σιδηροδρομικές
επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που ενδιαφέρονται να εκτελέσουν δρομολόγια συρμών
διασχίζοντας περισσότερες από μία χώρες να λαμβάνουν απλούστερα και ταχύτερα τις
απαιτούμενες εγκρίσεις.


Οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι συμπληρώνουν 10 χρόνια χωρίς θανατηφόρο δυστύχημα

Στις 23 Φεβρουαρίου οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι συμπλήρωσαν 10 χρόνια από το τελευταίο δυστύχημα (23 Φεβρουαρίου 2007 στο Grayrigg) με αποτέλεσμα θάνατο επιβατών στο σιδηροδρομικό τους δίκτυο. Ωστόσο σημειώθηκαν θάνατοι με διαφορετικά αίτια που περιλαμβάνουν παραβίαση ισόπεδων διαβάσεων, αυτοκτονίες







Οι Ιταλοί της FS (που περιμένουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ενοποίησαν τις μονάδες logistics και cargo

Oι Ιταλοί της FS, που περιμένουν να αποκτήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προχώρησαν στην ενοποίηση των μονάδων logistics και cargo, δημιουργώντας την Polo Mercitalia.

Επιμέλεια: Μαρίνα Δημητρίου

Η Polo Mercitalia θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει το εμπορευματικό προφίλ του ομίλου της FS, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες λύσεις για τις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics.

Στα γρανάζια του ΟΣΕ η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων

του ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Στα χαρτιά παραμένει το άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς, παρά τη χορήγηση αδειών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες πέρυσι. Και αυτό διότι για να μπορέσουν να εκτελέσουν μεταφορικό έργο απαιτείται όχι μόνον η αυτονόητη αγορά ή ενοικίαση μηχανών και συρμών, αλλά και η εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανοδηγών τους. Αλλά ο ΟΣΕ, που είναι ο αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μεταφορών αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία είναι αρμόδια γα την αδειοδότηση των σιδηροδρομικών εταιρειών.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας από τη Σερβία: "Το ημερολόγιο ενός Μηχανοδηγού"


Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά το συνάδελφο Tassos Lambropoulos για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του:


"Όσοι είστε εξοικειωμένοι με το σερβικό κινηματογράφο, οι κωμωδίες τους είναι πιο μαύρες από κατράμι.Περιμένω μπας και τη φέρουν στην Ελλάδα"


Δυο λόγια για την υπόθεση της ταινίας που φαίνεται σίγουρα ενδιαφέρουσα:
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κάθε μηχανοδηγός σκοτώνει 20 με 30 ανθρώπους. Τα θύματά τους είναι συνήθως αυτόχειρες, μεθυσμένοι, απρόσεκτοι ή απλά αφηρημένοι άνθρωποι. Αυτή η τραγική κωμωδία έχει θέμα τους αθώους δολοφόνους και τις ζωές τους.

Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας:

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ - ΕΙΔΟΜΕΝΗ 13-02-2017

Με ένα νέο βίντεο (από drone)  η ΕΡΓΟΣΕ μας ενημερώνει για την εξέλιξη των έργων στη διαδρομή Πολύκαστρο - Ειδομένη.  









Γέφυρα Γαλλικού και μονή γραμμή Θήβας - Τιθορέας πληγώνουν τον σιδηρόδρομο

Αναδημοσιεύουμε από το στέκι της έλξης:

Το στέκι της έλξης δημοσίευσε το video απο την ΕΡΓΟΣΕ για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή Πολύκαστρου - Ειδομένης. Πρόκειται για έργα που θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν ασφαλώς την εικόνα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Ωστόσο η σημερινή εικόνα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ σοβαρότατα καθώς εδώκαι μήνες 2 έργα βελτίωσης και αποκατάστασης -συντήρησης  στην σιδηροδρομική υποδομή πραγματικά καθυστερούν σοβαρά προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στην κυκλοφορία των τρένων.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Μηχανήματα γραμμής - Γνωρίστε τον ειδικό συρμό λείανσης σιδηροτροχιών Speno


Οι σιδηροτροχιές αν και είναι κατασκευασμένες από ειδικό χάλυβα μεγάλης σκληρότητας, συχνά υφίστανται μεγάλες καταπονήσεις που προκαλούν φθορές. Πριν την αντικατάστασή τους με νέες μπορεί να γίνει η επισκευή τους με λείανση της φθαρμένης σιδηροτροχιάς από ειδικό μηχάνημα- συρμό.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από τις εργασίες λείανσης που έγιναν από τον ειδικό αυτό συρμό της ιταλικής εταιρίας speno που βρέθηκε στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα το Μάρτιο του 2010

Δείτε το βίντεο:

Επιστροφή έως 12 δισ. για κρατική ενίσχυση στον ΟΣΕ ζητεί η Ε.Ε.

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σε νέες ατραπούς εισέρχεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις του ΟΣΕ. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί εξηγήσεις για τα 12 και πλέον δισ. ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων του οργανισμού που έχουν συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, στη νέα επιστολή που έφθασε στην ελληνική κυβέρνηση από την DG Comp, ζητούνται εξηγήσεις:

• Για τις επιχορηγήσεις του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΣΕ της περιόδου 2011 - 2017, συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ.

• Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαγραφή υποχρεώσεων του ΟΣΕ ύψους μέχρι 12 δισ. ευρώ (αφορά στις ενισχύσεις της περίοδο προ του 2011).

• Για τη μετάταξη περίπου 1.693 εργαζομένων του ΟΣΕ σε άλλες επιχειρήσεις (ΕΕΣΣΤΥ) ή υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου.

Κερδοφόρο γραμμή Πάτρα – Μετέωρα σχεδιάζουν οι Ιταλοί στον σιδηρόδρομο

Πριν ακόμα αναλάβουν και επίσημα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία εξαγόρασαν από το Ελληνικό δημόσιο, οι Ιταλοί της “Ferrovie dello Stato” καταστρώνουν τα πρώτα τους σχέδια για το επαναλανσάρισμα του τρένου στην Ελλάδα, με βάση τις σημαντικές γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στα πλάνα τους βρίσκονται νέοι προορισμοί, οι οποίοι αναμένεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα αποδοτικοί λόγω της ηλεκτροκίνησης σε κρίσιμα τμήματα του δικτύου, όπως είναι το Τιθορέα – Δομοκός μήκους 106 χλμ., το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Μάιο αλλάζοντας τα δεδομένα.






Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Basilis Tsihrinis:
Ένα ενδιαφέρον άρθρο της wikipedia γιά τούς Γερμανικούς σιδηροδρόμους στον Β'ΠΠ.
"Το 1939 πραγματοποιείται η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, που σηματοδοτεί την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι αποτελούν την σπονδυλική στήλη των μεταφορών της Βέρμαχτ και διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στις μεταφορές στρατευμάτων, πολεμικού υλικού, πολεμοφοδίων και του εν γένει ανεφοδιασμού των μαχόμενων. Στηρίζονται στην πυκνότητα του Γερμανικού δικτύου και στο εκσυγχρονισμένο και σχετικά άφθονο τροχαίο υλικό[4] Χρησιμοποιούνται τόσο για στρατιωτικές όσο και για πολιτικές μεταφορές. Ο ίδιος ο Χίτλερ μετακινείται με την ιδιωτική του αμαξοστοιχία, η οποία είναι θωρακισμένη και εφοδιασμένη με αντιαεροπορικά πυροβόλα.[5]


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Επεκτάσεις του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου της Κωνσταντινούπολης

Το αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Κωνσταντινούπολης θα φτάσει τα 489 χιλ το 2019 ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί το 2023 σύμφωνα με δηλώσεις του Kadir Topbaş, Δημάρχου του μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης στα εγκαίνια ολοκλήρωσης της σήραγγας Mecidiyeköy – Tekstilkent του μετρό, που αποτελεί τμήμα της γραμμής Kabataş – Mecidiyeköy – Mahmutbey M7).

“Μιλάμε για περίπου 1000 χιλ σιδηροδρομικού δικτύου . Στο μέλλν θα γίνουμε διάσημοι γι ατο μετρό μας”, πρόσθεσε. “Θα κάνουμε την Κωνσταντινούπολη την πόλη με το μεγαλύτερο αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο. Η Κωνσταντινούπολη το αξίζει".

Διευκόλυνση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε αμαξοστοιχίες της Ισπανίας

Ισπανία : Η RENFE  σχεδιάζει ένα νέο πρότζεκτ 5,7 εκ ευρώ για να διευκολύνει την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ σε 15 αμαξοστοιχίες Talgo σειράς VI.

Τα καθίσματα στα οχήματα θα τροποποιηθούν ώστε να διαμορφωθεί ο απαραίτητος χώρος για αναπηρικές πολυθρόνες. Σε κάθε βαγόνι προβλέπονται θέσεις για δυο καροτσάκια με δυνατότητα πρόσδεσης καθώς και μια ειδική τουαλέτα για ΑΜΕΑ (PRM-compliant toilet).





Έκτακτα βραδινά δρομολόγια από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Προαστιακό Πάτρας ενόψει Καρναβαλιού

Ενόψει των αποκριάτικων εκδηλώσεων για το Πατρινό Καρναβάλι και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδρομέων που επιθυμούν να επισκεφθούν την Πάτρα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενισχύει τα δρομολόγια των τραίνων το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα, ενώ από την Πέμπτη 23/02/2017 έως και την Τρίτη 28/02/2017, ενισχύει τα δρομολόγια των λεωφορείων της στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα και αντίστροφα.

Για το Σάββατο 25/02/2017 και για την Κυριακή 26/02/2017, δρομολογούνται έκτακτα βραδινά δρομολόγια, ενώ αυξάνονται οι χωρητικότητες των συρμών στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Πάτρας, ώστε οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες όλων των ηλικιών να μετακινηθούν, γρήγορα και οικονομικά, από τα προάστια προς το κέντρο της πόλης και αντίστροφα και να παραβρεθούν στη μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού.

Η έρευνα για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «συμπαρέσυρε» τον ΟΣΕ

Η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο συσχετισμός της με το κλείσιμο των παράνομων κρατικών ενισχύσεων «συμπαρέσυρε» και τον αντίστοιχο φάκελο του ΟΣΕ.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχετικής έρευνας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Ειδικότερα, η Επιτροπή απάντησε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής για ένα αποτελεσματικό σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, και δίνει μέγιστη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων δημόσιας στήριξης που προτείνει η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

Η Κομισιόν μετά το δημοσίευμα της «Ν»: Άμεσα η απόφαση για τον ΟΣΕ

Του Φάνη Ζώη
Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» σχετικά με τις εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με εκπρόσωπο της Ε.Ε. να δηλώνει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προτείνονται για τον ΟΣΕ.




Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Σκληρό «παζάρι» με την Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στον ΟΣΕ

Αποκρατικοποιήσεις: Η εμπλοκή των Βρυξελλών «φρενάρει» και τις διαδικασίες για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr
Ραγδαίες εξελίξεις στη σιδηροδρομική αγορά φέρνει το άνοιγμα του φακέλου των κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Κομισιόν να φέρεται να θέτει θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα και στις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Κέρδη 2,63 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός 2017 της ΓΑΙΑΟΣΕ

Κέρδη 2,63 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός 2017 της ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών. Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπονται στα 9,053 εκατ. και τα έξοδα στα 6,41 εκατ.










Βοιωτία: Οι τιμές των εισιτηρίων και οι ώρες δρομολογίου του Προαστιακού

του Δημήτρη Λάμπρου

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε η Βοιωτία την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη έναρξη πιλοτικού δρομολογίου του προαστιακού σιδηροδρόμου στη γραμμή Αθήνα-Τιθορέα-Αθήνα από σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 (δείτεO προαστιακός στη Βοιωτία-Πιλοτικό δρομολόγιο από Δευτέρα). Μια κρίσιμη για την περιοχή αναπτυξιακή προοπτική διανοίγεται με την καθιέρωση της νέας γραμμής και παρότι η εταιρεία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και σε αναμονή των Ιταλών νέων ιδιοκτητών ο σχεδιασμός προχωρεί κανονικά. Τα δρομολόγια θα πυκνώσουν ανάλογα με το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού που από τις πρώτες θετικές αντιδράσεις φαίνεται μεγάλο.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ : ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ; (VIDEOS PHOTOS)


Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη μελέτη χάραξης της προαστιακής σύνδεσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Πέλλας.
Ήταν μια πρωτοβουλία της Βουλευτή Πέλλας Θ. Τζάκρη όπου κάλεσε ανθρώπους οι οποίοι  έχουν κάνει μελέτες χάραξης της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με το σκεπτικό και της γραμμής προς την Αλμωπίας. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα, όχι μόνο στην Πέλλα, αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, στον τομέα των μεταφορών και απαιτείται η συνεργασία όλων» ανέφερε μεταξύ άλλων η Βουλευτής κ. Τζάκρη.
Αυτά που συζητήθηκαν ήταν κυρίως πως θα συνδεθεί το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο με το καινούργιο καθώς επίσης και ο σχεδιασμός καθώς σύμφωνα με την μελέτη η γραμμή θα διέλεθει μέσα από οικιστικά κέντρα.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Γέφυρα της Παπαδιάς: Ξεκίνημα στα 1890

Με αφορμή ένα σχόλιο του Giorgos Kranias διαβάσαμε και το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο για τη γέφυρα της παπαδιάς:

του Γεωργίου Λ. Αστρακά

Η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιώς – Λάρισας άρχισε να κατασκευάζεται το 1890. Για την αποπεράτωσή της απαιτήθηκαν πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Ο περισσότερος χρόνος και η μεγαλύτερη δαπάνη απαιτήθηκαν για τα έργα από τη γαλαρία του Μπράλου ως τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Ιδιαίτερα δραχμοβόρα και χρονοβόρα υπήρξε η γέφυρα της Παπαδιάς.

Γέφυρα Παπαδιάς,η ονομασία της και ένα όμορφο βίντεο

ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΠΑΔΙΑΣ
[Πως προέκυψε τ’ όνομά της]
του Νικολάου Π. Τσίτσα


Πως προέκυψε το όνομα της γέφυρας Παπαδιάς; Η ψηλότερη γέφυρα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας αγγίζει τα 99 μέτρα σε κάποιο σημείο, όπως μας έχουν πληροφορήσει και είναι δεμένη και αυτή με τις εξελίξεις στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ευρισκόμενη κοντά και διαδοχικά στη γέφυρα του Ασωπού και Γοργοποτάμου. Είναι γνωστή στο Πανελλήνιο, αλλά δεν είχαμε στοιχεία για προέλευση της ονομασίας που ακούγεται κάπως παράξενα: "Γέφυρα της Παπαδιάς".

Μίνι – λίφτινγκ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας (στη Λάρισα όχι στην Αθήνα!!!)

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


*Σκέψη για τουαλέτες με ηλεκτρονική είσοδο – Διαγωνισμός για ανυψωτήρες ΑμεΑ

Ένα μίνι λίφτινγκ πραγματοποιήθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας το τελευταίο διάστημα σε σημεία που αφορούν κυρίως στους επιβάτες και αυτά είναι οι τουαλέτες, οι χώροι αναμονής και το ασανσέρ.


Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Στις «ράγες» ο εκσυγχρονισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Μπαίνει και στην ψηφιακή εποχή

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να αγοράζει εισιτήρια μέσω εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα

Θα υπάρχει δυνατότητα e-έκδοσης εισιτηρίων μέσω app όπως στο εξωτερικό

Στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, αλλά και στην προσέλκυση νέων πελατών για την ενίσχυση του εμπορευματικού έργου, στοχεύει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο άμεσο μέλλον.

Επιστροφή κρατικών ενισχύσεων από ΟΣΕ ζητεί η Κομισιόν

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σειρά παίρνει ο ανοιχτός φάκελος του ΟΣΕ, ο οποίος από το επίπεδο κοινοποίησης που ήταν μέχρι σήμερα, αναβαθμίζεται σε επίπεδο χορήγησης κρατικής ενίσχυσης. Το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) απεστάλη στις ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα. Στο έγγραφο αυτό οι κοινοτικές αρχές θέτουν το θέμα της δανειοδότησης της επιχείρησης με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

 Χθες ήταν μια ιστορική μέρα για την πολιτική αεροπορία της Ελλάδας. Έκλεισε ο κύκλος της  Ολυμπιακής Αεροπορίας του πάλαι ποτέ Εθνικού Αερομεταφορέα, με την αναχώρηση του τελευταίου αεροσκάφους  αεροσκάφος, τύπου Airbus A340-300, με προορισμό το Ιράν (είχε προηγηθεί, προχθές, το πρώτο από τα δυο Airbus, με προορισμό το Καζακστάν). (Παρακολουθείστε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης. )


Κάτω από το τραίνο 884 στην Αμφίκλεια-Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία!

Αναδημοσιεύουμε ένα όμορφο βίντεο του
Στέργιος Ρουμελιώτης :
"Το τραίνο 884 από την Αθήνα προς την Καλαμπάκα φτάνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αμφίκλειας. Η μηχανή είναι η ADtranz σειράς DE2000, κλάσης 220 του ΟΣΕ και με αριθμό κυκλοφορίας 220 022. Η αμαξοστοιχία αποτελείται από 6 βαγόνια: Α' Θέσης κουπέ, Εστιατόριο, Β' Θέσης κουπέ και 4χ Β' Θέσης τύπου λεωφορείου.

Αν δείτε εκεί που έχει σταματήσει φαίνεται στον άξονα ότι απελευθερώνεται η πέδη."

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες από τον εντροχιασμό της ντηζελάμαξας ADTRANZ 220016 στον Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου

Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο από μια ανάρτηση του συναδέλφου Τάσσου Λαμπρόπουλου (Tassos Lambropoulos ): 

"Ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό ΕΕΣΣΤΥ και ΟΣΕ.
Κέντησαν.
Υπό παράλληλη κυκλοφορία, με ελάχιστη όχληση ανέσυραν μία εκτροχιασμένη μηχανή. 

Το φιλότιμο ήταν δεδομένο αλλά δεν αρκεί
Απαιτήθηκε μελέτη, χαρτί, μολύβι, μαστοριά, επιστήμη και ιδρώτας.

Τα σαμπάνια ήταν κάποια στιγμή ιππαστί πάνω από την ηλεκτροκίνηση. Κι ότι επίσης γίνεται χειρισμός ταυτόχρονα από δύο γερανούς.
Εύγε!"

Δείτε τις φωτογραφίες:

«Σιδηροδρομική Εγνατία» χωρίς Σέρρες και Δράμα

Του Αριστοτέλη Νανιόπουλου
Καθηγητή Α.Π.Θ.
στα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

H ιστορική επιλογή του Σουλτάνου

Στα 1867 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ επισκέπτεται τη Διεθνή  Έκθεση στο Παρίσι και επίσης άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  γοητεύεται από τον σιδηρόδρομο και αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σπουδαιότητά του. Επιστρέφοντας αποφασίζει να ενώσει την αυτοκρατορία του με την Ευρώπη μέσω του σιδηροδρόμου, πράγμα που υλοποιείται στις επόμενες δεκαετίες, μια περιπέτεια άκρως ενδιαφέρουσα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την σύνδεση με σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας και επίσης με την Κωνσταντινούπολη, μέσω των μεγάλων πόλεων της Βορείου Ελλάδος οι οποίες  βρίσκονται στον ίδιο περίπου οριζόντιο άξονα. Καθοριστική εξέλιξη για τις περιοχές διέλευσης, όπου πλέον διευκολύνεται εξαιρετικά η διακίνηση αγαθών, ανθρώπων, ιδεών, γεγονός που μπορεί να ιχνηλατηθεί με τη μελέτη της τοπικής ιστορίας αλλά και με ευρύτερες θεωρήσεις. Ιστορική η επιλογή της χάραξης από το Σουλτάνο όπου κριτήριο ήταν όχι η συντόμευση του χρόνου μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης αλλά η σύνδεση στη διέλευσή του, μεγάλων πόλεων της περιοχής.