Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Δωρεάν ξενάγηση στον Σταθμό Πελοποννήσου-Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το Μικρό Παρίσι των Αθηνών ανοίγει τον αριστουργηματικό Σταθμό Πελοποννήσου του Τσίλλερ, για μια δωρεάν ξενάγηση.


Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το υπέροχο φεστιβάλ που κάνει κάθε χρόνο την Αθήνα ένα μικρό Παρίσι, πλησιάζει την λήξη του, και γιορτάζει την τελευταία του μέρα με μια σούπερ ενδιαφέρουσα διαδρομή-ξενάγηση.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, λοιπόν, βάζουμε ξυπνητήρια νωρίς, για να φτάσουμε εγκαίρως στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απ’ όπου θα ξεκινήσει η ξενάγηση στις 10.30 το πρωί.



Ξεκινώντας από εκεί, θα περιηγηθούμε παρατηρώντας τα κτήρια του 19ου και 20ου αιώνα που βρίσκονται στη διαδρομή μας, και θα καταλήξουμε μέσα στον εντυπωσιακό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών-Πελοποννήσου για να μάθουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του εγκαταλελειμμένου πλέον σταθμού.

Και δυο μικρές πληροφορίες για να σας ανοίξουμε την όρεξη: Τα σχέδια του σταθμού έκανε η αυτού μεγαλειότης ο Ερνέστος Τσίλλερ, και η αρχιτεκτονική του θυμίζει πολύ τον θρυλικό σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετσί της Κωνσταντινούπολης –στον οποίο κατέληγε το Όριεντ Εξπρές.

Οδηγός στην βόλτα θα είναι η Νικολέττα Τασσοπούλου, ΕΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Διπλωματούχος ξεναγός. Η ξενάγηση θα διαρκέσει δύο ώρες.

Περισσότερα για την ξενάγηση εδώ


Φωτογραφίζουμε τον αριστουργηματικό Σταθμό Πελοποννήσου πριν γίνει μουσείο

Ένα μοναδικό δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής

Το αριστουργηματικό κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου, που παραμένει κλειστό εδώ και εννέα χρόνια, θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε σιδηροδρομικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ πριν από λίγες μέρες. Χαρακτηρίσθηκε έργο τέχνης το 1985, ως μοναδικό δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Είναι έργο του Τσίλλερ από το 1912, ενώ οι τρούλοι στη θέση της στέγης προϋπήρχαν από το 1889, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά ο σταθμός. Στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμα τα διακοσμητικά στοιχεία των περασμένων αιώνων, το ξύλινο ρολόι, τα φωτιστικά σώματα γκαζιού, το ξύλινο κουβούκλιο των εισιτηρίων και τα μαρμάρινα τζάκια. Το κτίριο θα αποκατασταθεί και θα λειτουργούν εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο και χώροι βοηθητικών χρήσεων.

Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου/LIFO:





















Πηγή:
- Δωρεάν ξενάγηση στον Σταθμό Πελοποννήσου
http://www.in2life.gr/delight/hobbies/article/552096/dorean-xenaghsh-ston-stathmo-peloponnhsoy.html

- Φωτογραφίζουμε τον αριστουργηματικό Σταθμό Πελοποννήσου πριν γίνει μουσείο
http://www.lifo.gr/team/greekicons/47519

- Στα άδυτα τoυ σπάνιου Σταθμού Πελοποννήσου
http://athensville.blogspot.gr/2012/03/o_27.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου