Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

10 συγκλονιστικά ταξίδια με τρένο. Μέρος 6ο: Αυστραλία The Ghan train Great Southern Rail από την Αδελαΐδα ως το Ντάργουιν (φωτογραφίες και βίντεο)


Το όνομά του τιμά τους Αφγανούς καμηλιέρηδες που έφτασαν στην Αυστραλία το 19ο αιώνα για να βοηθήσουν στην εξερεύνηση της άγριας ενδοχώρας. Η γραμμή του Great Southern Rail από την Αδελαΐδα στο νότο ως το Ντάργουιν στα βόρεια εγκαινιάστηκε μόλις το 2004 κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο 100 ετών. Στα περίπου 3000 χιλιόμετρα που διανύει, το τρένο περνά δίπλα από αμπελώνες, ερήμους, βουνά, φαράγγια και κοπάδια με καγκουρό. Θα χρειαστείτε περίπου δύο μέρες, με το εισιτήριο να κοστίζει από €530.



Προετοιμαστείτε για τις διακοπές των ασύλληπτων διαστάσεων, όπως το θρυλικό Ghan σας παίρνει βαθιά μέσα στην καρδιά της Αυστραλίας. Απολαύστε την άνεση και τη μοναξιά της ιδιωτικής καμπίνα σας, η με ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους συνταξιδιώτες σας, ή απλά στρέψτε το βλέμμα σας έξω από το παράθυρο, λαμβάνοντας έμπνευση από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Και όταν το τραίνο σταματά στο δρόμο, οι περιπέτειες αρχίζουν. Αξιοποιήστε την πλούσια δημιουργική ψυχή της Αδελαΐδας. Ζήστε στο δραματικό τοπίο της κεντρικής Αυστραλίας στο πίσω μέρος μιας καμήλας για να εξερευνήσετε τα αρχαία.

 Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου, η Ghan προσφέρει πολύ περισσότερα από ό, τι μια εκτεταμένη διαδρομή με το τρένο. Υπόσχεται πρόσβαση σε μέρη της Αυστραλίας που κανένας άλλος τουρίστας δεν μπορεί να πλησιάσει - την τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και περιπέτειας με αποκορύφωμα μια εμπειρία που θα σας συγκινήσει με κάθε έννοια της λέξης.

Τα στατιστικά  Ghan
Σύνηθες μήκος αμαξοστοιχίας: 774m
Σύνηθες βάρος της αμαξοστοιχίας: 1400 τόνοι (μηχανές και 30 βαγόνια)
Μήκος διαδρομής: 2.979 χιλιόμετρα, ή 1.851 μίλια
Διάρκεια διαδρομής: 54 ώρες, Τέσσερις μέρες και τρεις νύχτες
Μέση ταχύτητα της αμαξοστοιχίας: 85 χιλιόμετρα / ώρα (μέγιστη ταχύτητα: 115 χιλιόμετρα  / ώρα)
Σύμβολο: το σύμβολο του Ghan είναι μια καμήλα και ο οδηγός της, σαν αναγνώριση των πρώτων Αφγανών καμηλιέρηδων που έκαναν τη διαδρομή αυτή.
Μέσος αριθμός βαγονιών: 30 (συμπεριλαμβανομένων των βαγονιών επισκεπτών, του πληρώματος, τα εστιατόρια, τα σαλόνια και τα οχήματα τροφοδοσίας).


Αρχικά ονομάστηκε το αφγανικό Express, Το τρένο ονομάστηκε Ghan σαν αναγνώριση των πρώτων Αφγανών καμηλιέρηδων που χάραξαν ένα μονοπάτι στην κεντρική έρημο της Αυστραλίας 150 χρόνια πριν. Πολλοί καμηλιέρηδες ήταν μετανάστες από τη μια περιοχή γνωστή σήμερα ως Πακιστάν. Ωστόσο, σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις του 1800, αυτοί οι άνδρες πιστεύεται ότι προέρχονται από μια μυστηριώδη του Αφγανιστάν και θεωρήθηκαν Αφγανοί (Afghans -«Ghans»).





Η αρχική γραμμή Ghan ακολούθησε τη διαδρομή του εξερευνητή John Stuart MacDouall. Την Κυριακή 4 Αύγ 1929, το συγκινημένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αδελαΐδας είπε το πρώτο αντίο στο πρώτο τρένο Ghan. Με αυτό το τρένο μεταφέρονται προμήθειες και πάνω από 100 επιβάτες με προορισμό την απομακρυσμένη πόλη του Stuart, που αργότερα θα ονομάζεται Alice Springs. Το σφύριγμα του τρένου διατάραξε τη σιωπή στο MacDonnell Ranges κοντά στο Alice Springs δύο ημέρες αργότερα, στις 6 Αυγούστου.


Η υπηρεσία είχε να αντιμετωπίσει ακραίες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών και έντονης ζέστης. Ως εκ τούτου, εκτελούνταν συχνά από μη τακτικά δρομολόγια. Το παλιό τραίνο Ghan ακολουθούσε μια διαδρομή στενό εύρος στα ανατολικά της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής.






Συχνά παρατηρούνταν ζημιές από τερμίτες,πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο θρύλος λέει ότι το παλιό τραίνο Ghan κάποτε έμεινε για δύο εβδομάδες σε ένα σημείο και ο οδηγός της μηχανής πυροβόλησε αγριοκάτσικα να θρέψει τους επιβάτες του.

Το 1980, η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Ghan εγκαταλείφθηκε υπέρ μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους με στρωτήρες από σκυρόδεμα ανθεκτικούς στους τερμίτες. Η διαδρομή στήθηκε πιο δυτικά για την άμβλυνση των προβλημάτων από τις πλημμύρες κατά μήκος της παλαιάς χάραξης.





















Πηγή:
- 10 συγκλονιστικά ταξίδια με τρένο
http://www.arttravel.gr/arttravel-best_best-stories/article/16881/10-sugklonistika-taxidia-me-treno


- The Ghan Train. Luxury railway from Darwin to Adelaide Australia
https://www.youtube.com/watch?v=1dm1866m5ys

https://gr.pinterest.com/smellykellie/2018/

- The Ghan
http://www.greatsouthernrail.com.au/trains/the-ghan

- The Ghan, Australia: Adelaide - Darwin
http://www.atacama.it/viaggi_in_treno_indian_pacific_australia_The_Ghan.htm





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου