Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Στην Αγίου Μηνά αποκαλύφθηκε το συγκινητικό παρελθόν της πόλης

Δέσποινα Αθανασιάδη

Μία έκπληξη περίμενε σήμερα τις παλιότερες, αλλά και τις νεότερες γενιές της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο εργασιών που γίνονται για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στην Αγίου Μηνά, μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο, «αναδύθηκαν» κομμάτια από το παρελθόν: τμήματα από το πλακόστρωτο όπου ήταν τοποθετημένες οι ράγες του τραμ, που πάλαι ποτέ κυκλοφορούσε στους δρόμους.






Εικόνα της Θεσσαλονίκης παλιά, όταν τα τραμ κυκλοφορούσαν στους δρόμους Το τραμ, κάποτε διερχόταν από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, και εξυπηρετούσε μαζί με τα λίγα λεωφορεία της εποχής τις συγκοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Ιδρύθηκε το 1893 και «ξηλώθηκε» το 1954 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του. Αρχικά αποξηλώθηκαν οι γραμμές επί της Βασιλίσσης Όλγας.

Η αυλαία έπεσε το 1957 με τη αποξήλωση των γραμμών που διέρχονταν από την Εγνατία. Παρά τη διάλυσή του, το τραμ θα μείνει πάντοτε χαραγμένο στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα το πρωί άλλωστε φύσηξε ένα μικρό αεράκι αναμνήσεων στην πόλη…



Πηγή:
- Στην Αγίου Μηνά αποκαλύφθηκε το συγκινητικό παρελθόν της πόλης
http://parallaximag.gr/thessaloniki/stin-agiou-mina-apokalyfthike-to-sygkinitiko-parelthon-tis-polis


1 σχόλιο:

  1. Οι γραμμές του τράμ στην Αγίου Μηνά τοποθετήθηκαν το 1927, όταν καταργήθηκε η γραμμή της παραλίας και μεταφέρθηκε στην Τσιμισκή. Μέσω της Αγίου Μηνά γινόταν η αναστροφή του συρμού για να επιστρέψει και πάλι μέσω Τσιμισκή στην αφετηρία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή