Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Δώδεκα υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές για τη νέα μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο

Με δυναμική παρουσία από 12 σχήματα ολοκληρώθηκε η υποβολή ενδιαφέροντος για την επιλογή ενός στρατηγικού εταίρου για την κατασκευή και λειτουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας συμπαραγωγής βιομάζας για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στο Αμύνταιο. Η επιτυχία της διαδικασίας απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον τόσο της διεθνούς όσο και τοπικής αγοράς να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. πάνω στο συγκεκριμένο ενεργειακό έργο. Η σχετική προθεσμία είχε προηγουμένως παραταθεί από τις αρχές της χρονιάς για τις 9 Μαρτίου 2018. Όπως έγινε γνωστό τα ενδιαφερόμενα σχήματα είναι τα εξής:


- Grannul Invest

- Priit Uuemma

- EP Holding

- CNIM

- SENER

- Alfamar

- Dongfang

- Mytilineos

- China Western Power Industrial

- Terna–Electrabel

- Helector

- Zorlu-Turboden–Violar–DhP-Kablitz

Η νέα μονάδα

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα σχεδιάζεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., προς ενίσχυση της λειτουργούσας λιγνιτικής με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW. Η φιλοσοφία της σχεδιαζόμενης μονάδας, σύμφωνα και με τα όσα έχει δηλώσει ο κος Παναγιωτάκης, Δ/ντας Σύμβουλος της ΔΕΗ, είναι η αξιοποίηση και ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε σημείο που να μην χρειάζεται η εισαγωγή βιομάζας από το εξωτερικό. Η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να τονώσει την αγροτική παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία και να δημιουργήσει πιο σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στην, ίσως, πιο ταλαιπωρημένη, από οικονομικής άποψης, Περιφέρεια της χώρας.

Πρόκληση για τη ΔΕΗΑΝ ωστόσο αποτελεί η εξασφάλιση του απαιτούμενου όγκου βιομάζας εγχώριας παραγωγής, ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται στους 220 χιλ. τόνους, ώστε να υποστηριχθούν οι προδιαγραφές της μονάδας. Με δεδομένο ότι για κάθε κάθε τόνο βιομάζας απαιτείται περίπου ένα στρέμμα, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση πρώτης ύλης, με αντίπαλο το χρόνο, προκειμένου σε 2 περίπου χρόνια, η νέα «πράσινη» μονάδα του Αμυνταίου να τεθεί σε εύρυθμη λειτουργία. Η εγκατεστημένη ισχύς της νέας μονάδας θα είναι 70 MW (25 MW για παροχή ηλεκτρισμού και 45 MW για θέρμανση) και χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή της έχει οριστεί για την Άνοιξη του 2019, οπότε και θα τεθεί εκτός λειτουργίας η υφιστάμενη μονάδα. Η υπολειπόμενη ισχύς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα αντισταθμιστεί με την συνδρομή άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Το επόμενο διάστημα η ΔΕΗΑΝ θα ανακοινώσει τα ονόματα των ενδιαφερομένων που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής για τη Φάση Β' της διαδικασίας. Κατά την επόμενη φάση, οι επιλέξιμοι εταίροι θα έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το έργο.


Πηγή:
- Δώδεκα υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές για τη νέα μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου