Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

«Στα σκαριά» το πολυθεματικό Πάρκο στα Τέμπη - Στάση του προαστιακού στην Ιτέα για να περιηγείται ο επισκέπτης στο Πάρκο

Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και μέσω προγράμματος του Υπουργείου Τουρισμού

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μελέτες για την δημιουργία Πολυθεματικού Πάρκου στην κοιλάδα των Τεμπών. Είναι πλέον μονόδρομος η αξιοποίησή της μετά την χρήση του νέου αυτοκινητοδρόμου καθώς πλέον με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής, καθώς και οι αρχαιολογικές και πολιτιστικές πτυχές της κοιλάδας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο τους επόμενους 6-8 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει ειδική εκδήλωση τον ερχόμενο Απρίλιο ώστε να παρουσιαστούν τα πρώτα φωτορεαλιτικά στοιχεία του έργου όπου θα   δίνουν μια νέα εικόνα αναμόρφωσης της όλης περιοχής.



Την μελέτη χρηματοδοτεί η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Το έργο είναι προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ και φαίνεται πως η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον για την ανάπλαση της κοιλάδας, του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλία, ο οποίος δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου.

Στάση του προαστιακού στην Ιτέα για να περιηγείται ο επισκέπτης στο Πάρκο

Η αναμορφωμένη Κοιλάδα Τεμπών

Σύμφωνα με το σχέδιο για την δημιουργία του πάρκου στην Κοιλάδα, ο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως:
• Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)
• Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο
• Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν
• Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
• Θρησκευτικός Τουρισμός
• Αναρρίχηση
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)
• Ράφτινγκ και καγιάκ



Οι σταθμοί της περιήγησης μετά την ανάπλαση

Το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.

Η αρχή του πάρκου θα είναι στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου μάλιστα προβλέπεται να κατασκευαστεί στάση προαστιακού, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητα του Πάρκου. Δηλαδή με το τρένο θα μπορεί ο επισκέπτης να φτάνει στην Ιτέα και στην συνέχεια να περιηγείται στο Πάρκο. Μάλιστα υπάρχει και η πρόθεση επαναλειτουργίας της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής που είναι ανενεργή μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να μεταφέρονται οι επισκέπτες του πάρκου από σημείο σε σημείο.

Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγ. Παρασκευή, όπου η περιοχή προβλέπεται να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και να εμπλουτιστεί ως προς τις χρήσεις που θα λάβουν χώρα. Εκεί οι πληροφορίες από τους μελετητές λένε ότι θα έχει μια εντυπωσιακή ανάπλαση που θα ενθουσιάζει τους επισκέπτες.

Το τέλος της Κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του νέου κόμβου στον Πυργετό, εκεί που βρίσκεται το Πετρογέφυρο Πυργετού το οποίο και κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Μέσα από αυτή την διαδρομή και την δημιουργία του πολυθεματικού πάρκου ο σκοπός εκτός από την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, είναι και η ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Την ίδια ώρα η υλοποίηση του πρότζεκτ φέρνει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής που έχει κοντά τα ιστορικά Αμπελάκια, τα παράλια της περιοχής, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης καθώς και άλλες σημαντικές πολιτιστικές διαδρομές.

«Θέλουμε να εντάξουμε όλο αυτό το έργο στην ειδική τουριστική υποδομή και ειδικότερα σαν θεματικό περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο. Αν ενταχθεί σε πρόγραμμα υλοποίησης μέσω του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουμε τους επόμενους 6-8 μήνες να ολοκληρώσουμε τις μελέτες. Μάλιστα υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εμείς θέλουμε την άμεση πρόσβαση και με τον αυτοκινητόδρομο, αλλά και με το σιδηρόδρομο για το νέο Θεματικό Πάρκο των Τεμπών. Η στάση του προαστιακού στην Ιτέα είναι ένα αίτημά μας, που είναι κοντά στην υλοποίηση από το αρμόδιο υπουργείο. Η στάση θα είναι μόλις 50 μέτρα από την είσοδο του πάρκου», σημειώνει για μεγαλεπήβολο πρότζεκτ στην Κοιλάδα ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος

Πηγή:
- «Στα σκαριά» το πολυθεματικό Πάρκο στα Τέμπη
https://www.larissanet.gr/2019/01/02/sta-skaria-to-polythematiko-parko-sta-tempi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου