Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μελέτη της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του Προαστιακού στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές που περιλαμβάνει

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης, με θέμα την «Ανάπτυξη Δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη», προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Η αξία του έργου φτάνει στα 2,82 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ως τις 27 Φεβρουαρίου

Το αντικείμενο της σύμβασης μελέτης είναι η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του δικτύου Προαστιακού στη δυτική Θεσσαλονίκη, επί υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών ή και νέων τμημάτων γραμμών.

Ειδικότερα, με την ανάθεση σύμβασης μελέτης θα μελετηθούν:

-Νέες σιδηροδρομικές στάσεις για την εξυπηρέτηση συρμών προαστιακού τύπου,

-Αναμόρφωση υφιστάμενων σταθμών ή στάσεων,


-Ανακατασκευή της παρακαμπτηρίου γραμμής Ζέιτενλικ και επέκτασή της προς την οδό Λαγκαδά για τη χρήση ελαφρών συρμών,

-Νέα γραμμή από τον Εμπορικό Σταθμό (Παλαιό Σταθμό) παράλληλα με το όριο της λιμενικής ζώνης για την προσέγγιση του Προβλήτα 1,

Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται επίσης:

-η μελέτη του περιβάλλοντος χώρου των στάσεων και οι προσβάσεις τους από τις γύρω αστικές περιοχές,

-τα απαραίτητα υδραυλικά έργα στις περιοχές των στάσεων και κατά μήκος των νέων τμημάτων γραμμών,

-η κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για την υποστήριξη του έργου,

-παρεμβάσεις στην επιδομή ή και υποδομή των υφιστάμενων γραμμών.

Η μελέτη για την ανάπτυξη του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήμα.

Το τμήμα Α’ αφορά την μελέτη των έργων της Α’ Φάσης ανάπτυξης του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου, δηλ. των στάσεων επί υφισταμένων κυρίων εν λειτουργία γραμμών και της μικρού μήκους επέκτασης μέχρι τον λιμένα, έργα που μπορούν να υλοποιηθούν σε μικρό σχετικά κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα προς όφελος του επιβατικού κοινού της πόλης.

Στο τμήμα ‘Α περιλαμβάνονται οι εξής στάσεις: Σίδνος, Καλοχώρι, Διαβατά, Ελευθέριο – Κορδελιό, Επτανήσου, Μενεμένη, Μηχανοστάσιο, Νέος Επιβατικός Σταθμός, Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Κωλέττη (Εμπορικό Κέντρο), Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Το τμήμα Β’ αφορά την μελέτη των έργων της Β’ Φάσης ανάπτυξης του δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου, δηλ. της ανακατασκευής της γραμμής Ζέιτενλικ, της επέκτασής της προς την οδό Λαγκαδά και των στάσεων επί αυτού του άξονα, έργο που συνδέεται άμεσα με την επέκταση του μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη (επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Εύοσμο).

Στο τμήμα Β’ περιλαμβάνονται οι εξής στάσεις: Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Γήπεδο, Λαγκαδά.

Πηγή:
- Μελέτη της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του Προαστιακού στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές που περιλαμβάνει
https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85/?fbclid=IwAR2DO6V4GeOfDSttUCSY2sCjX-qKeiWiTXhWdrXMd4gepkADy65X-DkkPKA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου