Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τρεις προτάσεις για τις γραμμές του ΟΣΕ στη Λάρισα

Κρίσιμη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα του δημάρχου Λαρισαίων με εκπροσώπους των τεχνικών εταιριών του ΟΣΕ και του υπουργείου Υποδομών
Του Πάνου Γαρουφαλιά

Το θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την πόλη έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές στη Λάρισα και για το λόγο αυτό είναι άμεση η ανάγκη για την δρομολόγηση μιας λύσης, που θα μειώσει τους κινδύνους από την διέλευση των αμαξοστοιχιών. Μάλιστα αυτές οι διελεύσεις το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν καθώς η ηλεκτροκίνηση αλλά και τα σύγχρονα τρένα που θα είναι πιο γρήγορα μαζί με την αύξηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών θα φέρουν περισσότερες αμαξοστοιχίες στο υπάρχον δίκτυο. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να έχει ορίζοντα υλοποίησης πολλών ετών (σήμερα στην φάση αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί), όμως αυτή την στιγμή θα πρέπει να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την πόλη αλλά και η πιο λογική σε οικονομικό επίπεδο για την πλευρά του ΟΣΕ. Δηλαδή μια λύση που και θα εξαλείφει το κίνδυνο από το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά θα μπορεί να είναι και οικονομικά εφικτή. Οι λύσεις που προτείνονται και έχουν γνωστοποιηθεί είναι η παράκαμψη (bypass) της πόλης από τις γραμμές του ΟΣΕ, οι υπόγειες διαβάσεις στο βόρειο κομμάτι και η υπογειοποίηση του βόρειου τμήματος.


Φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση για την υλοποίηση από την πλευρά των τεχνικών εταιρειών (ΓΑΙΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ) του ΟΣΕ. Στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα αναφορικά με τα έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Διονέλης στην εισήγησή του κλείνοντας σημείωσε ότι «η εταιρεία προτίθεται μελλοντικά να υλοποιήσει μελέτες για τις γραμμές που διασχίζουν την πόλη». Από την άλλη υπάρχει εκπεφρασμένη πρόθεση από το υπουργείο Υποδομών το οποίο και θα πάρει τελικά την απόφαση για το ποια λύση θα προταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί.

Την απόφαση που θα επιλεγεί θα εγκρίνει το υπουργείο υποδομών ώστε στη συνέχεια οι τεχνικές εταιρίες του ΟΣΕ να μπορέσουν να εκπονήσουν τις μελέτες για το έργο
Συνάντηση που φαίνεται να «κλειδώνει» τη λύση

Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες της Larissanet θα γίνει στη Αθήνα σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των τεχνικών εταιριών του ΟΣΕ, εκπροσώπων του υπουργείου υποδομών και του δήμου Λαρισαίων στην οποία αναμένεται να δώσει το παρών ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Σε αυτή την σύσκεψη θα μπουν στο τραπέζι και οι τρείς λύσεις. Μάλιστα φαίνεται ότι ο ΟΣΕ και οι τεχνικές του εταιρίες έχουν μια πρώτη εκτίμηση σε οικονομικό επίπεδο για κάθε μια από αυτές. Έτσι καταρχήν θα αναλυθούν τα οικονομικά δεδομένα και στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των θετικών και τα αρνητικά πλευρών για κάθε λύση. Οι εταιρίες του ΟΣΕ είχαν αναλάβει να δουν και να παρουσιάσουν τα οικονομικά δεδομένα για κάθε σενάριο υλοποίησης. Εξετάζονται όλες οι τεχνικές λύσεις με προσοχή, όπως για παράδειγμα η γραμμή να πάει δίπλα από την ΠΑΘΕ όπου υπάρχει ζώνη απαλλοτρίωσης. Από την άλλη η υπογειοποίηση δείχνει ως πιο ακριβή λύση από τις άλλες δύο. Με βάση αυτά τα στοιχεία που θα συζητηθούν στη σύσκεψη δεν αποκλείεται να προκύψει η τελική λύση για ένα πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη πολλά χρόνια. Η όποια απόφαση επιλεγεί θα εγκριθεί από το υπουργείο υποδομών ώστε στη συνέχεια οι τεχνικές εταιρίες του ΟΣΕ να μπορέσουν να εκπονήσουν τις μελέτες για το έργο.

Πηγή:
- Τρεις προτάσεις για τις γραμμές του ΟΣΕ
https://www.larissanet.gr/2019/03/02/treis-protaseis-gia-tis-grammes-tou-ose/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου