Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ηλεκτροδηγοί του Μετρό της Αθήνας «δραπετεύουν» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μεγαλώνει ο αριθμός των ηλεκτροδηγών του Μετρό της Αθήνας οι οποίοι αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους την ασφάλεια (προς το παρόν) του δημοσίου και να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ.



Όπως αναφέρει το στέκι της έλξης, 7 πρώην ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ έπιασαν δουλειά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την 1η Δεκεμβρίου. Το περασμένο καλοκαίρι, άλλοι τρεις μηχανοδηγοί του Μετρό είχαν επιλέξει να φύγουν από την ΣΤΑΣΥ και να εργαστούν στην επίσης ιδιωτική Rail Cargo Logistics.


Τους τελευταίους μήνες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει μπει σε διαδικασία προσλήψεων προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των μηχανοδηγών (σήμερα είναι λίγοι παραπάνω από 200 σε όλη την Ελλάδα) έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αύξηση των επιβατικών αλλά και των εμπορικών δρομολογίων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 20 βοηθών μηχανοδηγού που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο ενώ από τον φετινό Σεπτέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση 68 μηχανοδηγών οι οποίοι είναι κάτω των 30 ετών. Σε διάστημα ενός χρόνου δηλαδή η εταιρεία έχει προσθέσει στο δυναμικό της σχεδόν 100 μηχανοδηγούς και όλα δείχνουν πως θα υπάρχει και συνέχεια.

Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση σε Μετρό – ΗΣΑΠ
Η ανάπτυξη όμως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει, όπως είδαμε, αρνητικό αντίκτυπο για τη δημόσια ΣΤΑΣΥ όπου ο αριθμός των ηλεκτροδηγών βαίνει μειούμενος. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για προσλήψεις νέων ηλεκτροδηγών μέσω ΑΣΕΠ, τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπερταμείο δεν έχουν κάνει προς το παρόν καμία κίνηση προς τον σκοπό αυτό.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα σε προσωπικό αλλά και σε τροχαίο υλικό λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (κάτι που επισήμως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν παραδέχεται) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων του Μετρό και την καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό και το Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτροδηγών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών – Πειραιώς καταγγέλλουν την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για τα προβλήματα σε Μετρό και ΗΣΑΠ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΑ.ΣΥ.!!!!

Εδώ και αρκετό διάστημα οι ηλεκτροδηγοί, είτε ενημερώνοντας αρμοδίως, είτε μέσω κινητοποιήσεων, έχουμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στο σύνολο των γραμμών της ΣΤΑ.ΣΥ.

Προβλήματα που αφορούν την διαθεσιμότητα συρμών και ηλεκτροδηγών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι από την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων, σε όλες τις γραμμές να υπάρχουν λιγότεροι συρμοί σε κυκλοφορία, συχνές απώλειες δρομολογίων λόγω βλαβών, μεγαλύτερες χρονοαποστάσεις και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Θέλοντας να κρύψουν κάτω από το χαλί τις ελλείψεις τις οποίες αντί να θεραπεύσουν διόγκωσαν, σχεδίασαν με ερασιτεχνισμό την αλλοπρόσαλλη τροποποίηση των δρομολογίων, που συνδέουν το κέντρο της πρωτεύουσας με την Α. Αττική. Σχεδιασμός ο οποίος δεν έλαβε υπόψη του την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση του επιβάτη, (ούτε σήμανση δεν υπήρχε στους σταθμούς) δημιούργησε σύγχυση και ταλαιπωρία με αποτέλεσμα οι εμπνευστές του να τον ακυρώσουν άρον, άρον.

Με τον ίδιο ερασιτεχνισμό αντιμετωπίζονται και τα θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Αποκορύφωμα αποτελεί η αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν οργανωμένες εισβολές ατόμων με κατεστραμμένους σταθμούς ή/και συρμούς, με τάσεις βιαιοπραγίας σε επιβάτες και προσωπικό. Η λογική της διοίκησης περί κατευνασμού και ήρεμης αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Χούλιγκαν, συλλογικότητες, γκράφιτι ή οποιοσδήποτε άλλος με την ανοχή της διοίκησης δεν μπορούν να απαξιώνουν σταδιακά την μετακίνηση του απλού πολίτη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την ζοφερή καθημερινότητα επιβατών και ηλεκτροδηγών. Δεν περιμένουμε από τους υπαιτίους αυτής της κατάστασης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη. Περιμέναμε όμως αυτούς που τους τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις ευθύνης να αναγνωρίσουν τις λάθος επιλογές τους και να μας γλιτώσουν από την παρουσία τους.

Οι Πρόεδροι                                                                                      Οι Γ. Γραμματείς
Μπιτσώρης Ε.                                                                                      Ψυρούκης Π.
Παναγόπουλος Η.                                                                                Μαρτίνης Μ.

Πηγή:
- Ηλεκτροδηγοί του Μετρό της Αθήνας «δραπετεύουν» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
https://www.athenstransport.com/2018/12/ilektrodigoi-trainose/?fbclid=IwAR31RWO-9tIULwFu1Rq_Omies_X72g-BF5KS2ZUmGQ07GdXaRQ4CECtl0n0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου