Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Ασφάλεια και τραίνο --- Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας!

Η ενημέρωση των μαθητών για την ασφαλή συμβίωση με το τρένο ξεκινά τη Δευτέρα από τα Φάρσαλα και τη Λάρισα και συνεχίζει με τον Δήμο Αχαρνών και κατόπιν στο σύνολο των δήμων από τους οποίους διέρχεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η διοίκηση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων), σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, προχωρεί στην υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και πρόληψης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα περιστατικά που συμβαίνουν με θύματα ανηλίκους μαθητές σε σημεία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση μαθητών Δημοτικού (Ε και ΣΤ τάξης), Γυμνασίου και Λυκείου και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προσωπικού, σε θέματα ασφαλούς συμβίωσης με τον Σιδηρόδρομο, με σκοπό την αποτροπή επανάληψης ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.Τόπος διεξαγωγής του προγράμματος θα είναι χώροι σχολείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που γειτονεύουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι προτεινόμενες περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι: Ο Πειραιάς, o Αγ. Ιωάννης Ρέντης, o Ταύρος, το Ρουφ, o Κεραμικός, το Μεταξουργείο, o Σταθμός Αθηνών, η Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Αχαρναί και ο Άγιος Στέφανος.

-Στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που διέρχεται ο σιδηρόδρομος.

-Στη Λάρισα, η οποία θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

-Σε άλλες πόλεις από τις οποίες διέρχεται σιδηρόδρομος, όπως Πάτρα (προαστιακός), Θήβα, Λειβαδιά, Λαμία, Βόλος κ.λπ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από ομάδα στελεχών της ΡΑΣ και του ΟΣΕ, με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού μέσω φορητού υπολογιστή και βιντεο-προβολέα.

Παράλληλα θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία θα γίνεται αναλυτική αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν στο σιδηροδρομικό, δίκτυο καθώς και τρόποι αποφυγής τους.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, από το Ν. Λαρίσης και συγκεκριμένα στις πόλεις των Φαρσάλων και της Λάρισας.

Αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα ακολουθήσουν ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος Διονύσου-Αγ. Στεφάνου και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ στον σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί άμεσα το σύνολο των Δήμων που γειτνιάζουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πηγή:
- Πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης σιδηροδρομικών ατυχημάτων σε μαθητές σχολείων από ΡΑΣ, ΟΣΕ και υπ. Παιδείας
https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B9/?fbclid=IwAR03cpOQ6vP_sSkQomPD-hZdMHhny_0Fyekon6YWRCtgyQTu5VuFZwtyomI


Δείτε Ακόμη:

Για τους μικρούς μας φίλους: Ασφάλεια και Τραίνα Επεισόδιο 1: Δεν περπατάμε πάνω στις ράγιες

Δείξτε το ακόλουθο βιντεάκι στα παιδιά σας: Σε αυτό παρουσιάζεται η σημασία του να τηρούμε απλούς κανόνες ασφαλείας κοντά στις γραμμές του τραίνου. 

Για τους μικρούς μας φίλους: Ασφάλεια και Τραίνα Μέρος 2ο - Πως να διασχίσουμε μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση

Δείξτε το ακόλουθο βιντεάκι στα παιδιά σας: Σε αυτό παρουσιάζεται η σημασία του να τηρούμε απλούς κανόνες ασφαλείας κοντά στις γραμμές του τραίνου. 

Στο συγκεκριμένο Επεισόδιο βλέπουμε πως να περάσουμε με ασφάλεια τις γραμμές του τραίνου σε μια ισόπεδη διάβαση. 


Δείτε το βίντεο:


Για τους μικρούς μας φίλους: Ασφάλεια και τραίνο Μέρος 3ο - Δεν παίζουμε - Δεν ανεβαίνουμε πάνω σε μηχανές και βαγόνια (με ελληνικούς υπότιτλους)

Δείξτε το ακόλουθο βιντεάκι στα παιδιά σας: Σε αυτό παρουσιάζεται η σημασία του να τηρούμε απλούς κανόνες ασφαλείας κοντά στις γραμμές του τραίνου. 
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο βλέπουμε γιατί δεν πρέπει να ανεβαίνουμε σε σταματημένα βαγόνια και μηχανές τραίνων.

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου