Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Φωτογραφίες και βίντεο από το Σταθμό Συντριβάνι του Μετρό Θεσσαλονίκης - Δοκιμαστικά δρομολόγια το 2019, έναρξη τμηματικής λειτουργίας στο τέλος του 2020...

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2019 θα διεξαχθούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και έως τα τέλη του 2020 θα παραδοθεί προς χρήση η βασική γραμμή.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε στον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, τον σταθμό «Συντριβάνι».



«Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του.







Όπως υποστήριξε, το έργο είναι στο 95% ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά την κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών και αυτό που λείπει είναι δύο πράγματα: οι συρμοί και ο “ιδιοκτήτης” του έργου, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που δικαιούνται, μετά από τόσα χρόνια αναμονής, να έχουν τη δυνατότητα μιας σύγχρονης υποδομής που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινότητα τους.



Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2019, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές των συρμών και τόνισε την πεποίθησή του ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Υπήρξε μια άλλη αντίληψη που επιτρέπει και την ολοκλήρωση του έργου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς


 «Δεν μπορώ να αποφύγω τις μνήμες που έρχονται στο μυαλό μου, τις εικόνες του έργου που ως πρωθυπουργός αντίκρισα όταν παραλάβαμε τα έργα στις αρχές του 2015: ερειπωμένα εργοτάξια, λαμαρίνες σε όλη την πόλη, μεγάλες διαφωνίες για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, νομικές εμπλοκές διεκδίκηση απίστευτων αποζημιώσεων για τις καθυστερήσεις, για το 30% του έργου που ανέρχονταν σε ποσά μεγαλύτερα από ό,τι το συνολικό συμβασιοποιημένο τίμημα του έργου».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι 900 εκατομμύρια ήταν όλο το έργο, ενώ 1,1 δισ. ήταν οι απαιτήσεις που ζητούσαν για το 30% του έργου.







«Προχωρήσαμε σε δύσκολη διαπραγμάτευση, συμφωνήσαμε τελικά διαιτητικά δικαστήρια και ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης και τελικά οι αποφάσεις όρισαν τελικά 188 εκατομμύρια ευρώ, αντί για 1,1 δισ.». «Κάτι περισσότερο από 900 εκατομμύρια,  σώθηκαν από τα χρήματα του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη ήταν σταματημένο, βαλτωμένο, μαζί με την ανάπτυξη της πόλης, την προοπτική της, την ελπίδα των Θεσσαλονικέων.

«Ένα έργο που αντί να δώσει τις οριστικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, των αστικών συγκοινωνιών, διαίρεσε την κοινωνία, υπονομεύοντας στην κοινή γνώμη και το ίδιο το έργο αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά», προσέθεσε.




Τόνισε πως όμως «όχι μόνο προχώρησε αλλά ολοκληρώνεται σε χρόνο συντομότερο από όσο κανείς θα μπορούσε να φανταστεί, σε σχέση με τη πορεία των εργασιών όταν αναλάβαμε, σε σχέση με την απίστευτη χρονοτριβή και κωλυσιεργία όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να αναλάβουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι υπήρξε μια άλλη πρακτική και αντίληψη για τα πράγματα που επιτρέπει και την ολοκλήρωση του έργου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Σπάσαμε το ψευτοδίλημμα που έλεγε ή αρχαία ή μετρό και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε και αρχαία και Μετρό, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα, λοιπόν, είμαστε περήφανοι που ολοκληρώθηκαν οι σταθμοί και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία. Είμαστε περήφανοι, γιατί το μετρό θα λειτουργήσει στο σύνολο της βασικής του διαδρομής, μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είμαστε περήφανοι γιατί λίγους μήνες αργότερα θα λειτουργήσει και η επέκταση προς την Καλαμαριά», υπογράμμισε.



Τόνισε ότι «κυρίως όμως είμαστε περήφανοι, γιατί ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα», για να σημειώσει ότι «ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε υποδομές που δίνουν τα όπλα στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα για να γίνει το οικονομικό, παραγωγικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».



Εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης

«Όταν μιλάμε για δίκτυο αστικών συγκοινωνιών σε μια μεγάλη σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη, κύρια λύση είναι το μετρό και ο προαστιακός. Τα μέσα σταθερής τροχιάς», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

Ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης, «εκείνες που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις με τα μεγάλα λόγια για την πόλη συνήθιζαν να ξεχνούν μαζί με τους πολίτες και τις ανάγκες τους». Πρόσθεσε ότι αυτή η επέκταση δεν θα δώσει μόνο πνοή στο πιο λαϊκό κομμάτι της πόλης, αλλά και θέσεις εργασίας.

«Ο στόχος μας είναι το μετρό να εκτείνεται από το αεροδρόμιο ως τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ο προαστιακός να συνδέει τις όμορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ στο χώρο ευθύνης τους ο καθένας να μεταφέρουν τους πολίτες στους πλησιέστερους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς», είπε. Συμπλήρωσε ότι μελετάται επίσης η βιωσιμότητα των αστικών ακτοπλοϊκών μεταφορών στο Θερμαϊκό.

«Αυτός ο στόχος δεν είναι ένα όραμα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι μία εξαγγελία από αυτές που συνήθως ακούτε κάθε Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, αλλά εδώ και λίγα χρόνια είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, την στρεβλή κληρονομιά που έχουμε αναλάβει»

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών μέχρι να λειτουργήσει το μετρό

«Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πολιτών που μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό δεν καλύπτονται επαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.



Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι:

-τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του Μετρό συμπεριλαμβανομένου.

-τον Φεβρουάριο προκηρύσσεται ο Διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 350 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για αναβάθμιση των αμαξοστασίων.


Στο μεταβατικό διάστημα, σημείωσε, «προχωράμε σε μεταβατική διαδικασία ανασχεδιασμού των Αστικών Γραμμών προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ανακοίνωσε άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη 150 νέων οδηγών με 2ετείς συμβάσεις έργου.

Επίσης, προκήρυξη μετατάξεων τεχνιτών από άλλους φορείς και κυρίως από την ΕΛΒΟ.

Παράλληλα, δρομολόγηση διαγωνισμού για πρόσληψη νέων μόνιμων οδηγών και τεχνιτών αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΑΣΥΘ.

Χ. Σπίρτζης: Η Θεσσαλονίκη έχει πια τις υποδομές να γίνει το βαλκανικό κέντρο που της αξίζει

«Ζωντανή απόδειξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη» αλλά και «απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη έχει πια τις υποδομές να γίνει το βαλκανικό κέντρο που της αξίζει» χαρακτήρισε το μετρό της πόλης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση στον σταθμό Σιντριβανίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι ζωντανή απόδειξη της υλοποίησης του στόχου μας για δίκαιη ανάπτυξη, ένταξη των υποδομών στις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη έχει πια τις υποδομές να γίνει το βαλκανικό κέντρο που της αξίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «κυρίως είμαστε περήφανοι γιατί ένα μεγάλο έργο υψηλής τεχνολογίας συνυπάρχει με την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, «δεν είναι μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι ένα έργο που θα αναγεννήσει την πόλη, θα τη ζωντανέψει, θα ζωντανέψει την ιστορία της, τις αξίες της και τον σεβασμό προς τους πολίτες και στο αστικό περιβάλλον.

Μια σύγχρονη υποδομή και ταυτόχρονα ένα εθνικό πολιτιστικό μνημείο σε καθημερινή αλληλεπίδραση με την πόλη και τους πολίτες».


«Αποχαιρετάμε το 2018 με ευχάριστα, ελπιδοφόρα μηνύματα σε μια σειρά από τομείς που αφορούν τη χώρα μας, την κοινωνία μας, τον κάθε πολίτη, τη ζωή, την οικογένειά του.

Για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, η σημερινή μέρα έχει μια πρόσθετη, ξεχωριστή αξία, μιας και αφαιρείται από τις μεμψίμοιρες θέσεις της Θεσσαλονίκης του χθες μια πορεία βασανισμού της πόλης και των πολιτών, η πορεία του έργου του μετρό», τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε πως τον Φεβρουάριο του ΄15 το μετρό ήταν ένα έργο «σταματημένο με σωρευμένα νομικά, τεχνικά, συμβατικά και οικονομικά προβλήματα, με χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους, ένα έργο που είχε διαιρέσει την τοπική κοινωνία, τις δημόσιες περιουσίες, απαξίωνε τον πολιτικό κόσμο, τον τεχνικό κόσμο, απαξίωνε και την πολιτιστική κληρονομιά μας», επισημαίνοντας πως «η ολοκλήρωσή του, η επίλυση καθημερινών προβλημάτων απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνοκρατική τεκμηρίωση, οικοδόμηση εμπιστοσύνης όλων των συντελεστών, των υπηρεσιών και σκληρή καθημερινή δουλειά απ΄ όλους».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη δουλειά που έγινε τόσο από το υπουργείο Υποδομών όσο και από την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», ευχαριστώντας τόσο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Δέδε όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θεόδωρο Παπαδόπουλο, όπως επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους υπουργούς Πολιτισμού, αλλά κυρίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τους κατασκευαστές και όλους τους εργαζόμενους, που με πνεύμα συνεργασίας, όπως είπε, φρόντισαν ώστε «να φτάσουμε στο σήμερα, να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά αλλά και για την έναρξη των προεκτάσεων του μετρό προς τις αδικημένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης».

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» Γιάννη Μυλόπουλο να παραδώσει στον πρωθυπουργό το λεύκωμα με την πολιτιστική κληρονομιά που αναδείχθηκε μέσα από τα έργα για το μετρό.



Γ. Μυλόπουλος: Στη Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

«Στη Θεσσαλονίκη, αυτή την εποχή, αυτές τις ημέρες δοκιμάζεται ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο εξής. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θέλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας να αξιοποιούνται συνδυαστικά και ταυτόχρονα» τόνισε ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος, κατά την εκδήλωση στον σταθμό Σιντριβανίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι στο έργο κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε «το “και αρχαία και μετρό”, σε αντίθεση με το προηγούμενο δόγμα που ήταν “ούτε αρχαία, ούτε Μετρό”».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η συνδυαστική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση όλων των επιμέρους πλεονεκτημάτων έχει πολλαπλάσια οφέλη από ό,τι η ξεχωριστή κάθε μία αξιοποίηση του καθενός από αυτά.

Αυτό το πράγμα δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι το πείραμα της Θεσσαλονίκης που έγινε με την αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων και αυτό το πράγμα παρουσιάζουμε σήμερα με πρώτη εικόνα αυτή του πρώτου τελειωμένου σταθμού στο Σιντριβάνι – Έκθεση».

Μιλώντας για τη θέση στην οποία κατασκευάστηκε ο σταθμός «Σιντριβανίου» επισήμανε ότι στο ίδιο σημείο «τη δεκαετία του 1980 υπήρχε η γνωστή τρύπα» που θυμούνται όλοι οι Θεσσαλονικείς ενώ «στη συνέχεια υπήρχαν εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και λαμαρίνες». «Σήμερα βλέπει κανείς έναν τελειωμένο σταθμό. Αυτή η καθυστέρηση -θα το πω επιεικώς- στην κατασκευή του έργου του Μετρό αντανακλά και την απαξίωση που ζούσε η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ αλλάζει σελίδα και σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να χαμογελά, διότι η κατασκευή του Μετρό δεν λύνει μόνο το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης.


Η κατασκευή του Μετρό θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, στην οικονομία, στην αγορά, στο εμπόριο, θα βοηθήσει την κοινωνική ευημερία, γιατί θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας καθημερινά, θα βοηθήσει το περιβάλλον της πόλης γιατί θα γυρίσουμε την πλάτη στη ρύπανση και την τοξικότητα της πόλης μια και καθημερινά θα κυκλοφορούν 80.000 ΙΧ αυτοκίνητα λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης με αφορμή το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε η ιστορία, ο αρχαιολογικός πλούτος, ο πολιτισμός και η παράδοση της Θεσσαλονίκης, κάτι που κάνει το έργο να έχει μια διπλή σημασία» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο έργο, το υπουργείο Πολιτισμού (στο πρόσωπο της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης της Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Βελένη), τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη (για τον οποίο ανέφερε ότι έφερε την ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη), και ευχήθηκε όλοι οι παρευρισκόμενοι στη σημερινή εκδήλωση να βρεθούν στο ίδιο σημείο σε δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή τα Χριστούγεννα του 2020, για την έναρξη της λειτουργίας του Μετρό, αφού προηγηθεί το καλοκαίρι του 2019 η δοκιμαστική λειτουργία του.

Παρέδωσε, τέλος, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τιμής ένεκεν το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος «και αρχαία και μετρό» το οποίο, όπως είπε, αποτυπώνει τη μεγάλη απόπειρα που γίνεται για μια συνδυαστική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, περιέχει φωτογραφίες του φωτογράφου αρχαιοτήτων Ορέστη Κουράκη και τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Δήλωση του Στράτου Σιμόπουλου της ΝΔ για την σημερινή εκδήλωση

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η σημερινή παρωδία και προεκλογική φιέστα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Στήθηκε ολόκληρο σκηνικό «Hollywood» με «σκηνοθέτη» τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Μετά την Ημέρα της Ποίησης, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις φωταγωγήσεις των γερανών έχουμε πλέον και «Ημέρα Τσίπρα» στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Θορυβημένος από το φιάσκο του Παλέ Ντε Σπορ και με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε ένα κυριολεκτικά σκηνικό «ταινίας» (χωρίς ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και με τους στρωτήρες να μην έχουν τοποθετηθεί επί της ουσίας) έρχεται για φιέστες και για δηλώσεις του τύπου «το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο» και όχι για πραγματικά εγκαίνια, ενώ με αποκλειστικά δική του ευθύνη η πόλη αστυνομοκρατείται για μία ακόμη φορά και μάλιστα παραμονές πρωτοχρονιάς.

Για του λόγου μου το αληθές ας ανέβουν μαζί με τον κ.Σπίρτζη επάνω σε μία σκάλα να δουν ότι επάνω από τις ψευδοροφές δεν υπάρχει τίποτε. Παράλληλα ας επισκεφθούν και τους υπόλοιπους σταθμούς για να αντιληφθούν το μέγεθος της εικονικής πραγματικότητας που παρουσιάζουν και ας απαντήσουν γιατί ενώ δήλωναν ότι οι πρώτοι συρμοί θα παραληφθούν τον Αύγουστο, ακόμη δεν έχουν παραληφθεί.

Από αύριο τμήμα του σταθμού θα αρχίσει να αποξηλώνεται, αλλά τα πολλά προβλήματα που έχουν τη σφραγίδα της παρούσης κυβέρνησης, με κυριότερο αυτό της Βενιζέλου, θα παραμένουν.

Τονίζω ότι ενώ παρέλαβαν το έργο με όλα του τα προβλήματα λυμένα, το έργο βρίσκεται σήμερα εκτός των χρονοδιαγραμμάτων τους και γνωρίζοντας πως θα είναι στην εξουσία μόνο για λίγους ακόμη μήνες, δεν θα απαιτηθεί να δώσουν εξηγήσεις για την διάψευση των εξαγγελιών τους περί παράδοσης του έργου στο τέλος του 2020.

Ας γνωρίζουν οι Θεσσαλονικείς ότι ακόμη και να αρχίζει άμεσα να κατασκευάζεται ο σταθμός Βενιζέλου, με τον τρόπο που προτείνουν (χωρίς δηλαδή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων) θα απαιτηθούν τουλάχιστον αλλά πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του και η λειτουργία ΟΛΟΥ του Μετρό θα πρέπει πιθανότατα να σταματήσει για ένα χρόνο.

Αντί λοιπόν και «Μετρό και αρχαία» στη Βενιζέλου, αν προχωρήσουν με την λύση που επέλεξαν, στο τέλος θα έχουμε «μόνο ή καθόλου αρχαία και σίγουρα καθόλου μετρό».

Δήλωση Γιάννη Μανιάτη του ΚΙ.ΑΛ.

Το είδαμε στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η παράσταση τότε, είχε ως θέμα τη δήθεν υπερσύγχρονη μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «Ασημένιο Βέλος», που θα εκτελούσε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες. Όσο η υπόλοιπη Ελλάδα είδε ξανά το «Ασημένιο Βέλος», άλλο τόσο το είδαν και οι Θεσσαλονικείς.

Τώρα, τη σκυτάλη των παραστάσεων παίρνει το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Στόχος των Τσίπρα – Σπίρτζη είναι να πείσουν τους Θεσσαλονικείς ότι ολοκληρώνεται το ΜΕΤΡΟ της πόλης.

Παρουσιάζεται λοιπόν σε παγκόσμια πρώτη, ο πρώτος σκηνογραφικά ολοκληρωμένος σταθμός «ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ». Η τέλεια θεατρική εκδοχή ενός σταθμού εν λειτουργία, κατά το ανάλογο των χωριών Ποτέμκιν.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα είναι βέβαιο ότι θα βρει τον ανάδοχο κατασκευής να ξεστήνει τα σκηνικά της σημερινής παράστασης για να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες αποπεράτωσης του σταθμού.

Πόσο απύθμενο μπορεί να είναι το θράσος σας κύριοι Τσίπρα – Σπίρτζη;

Πηγή:
- Όλο και πιο κοντά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Video + φωτό από τον σταθμό «Συντριβάνι»
https://www.metaforespress.gr/mesa-mazikis-metaforas/%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81/?fbclid=IwAR0ZdiP0jKvQyDoLTcJ7y9G5At9Z8BbgPfznmyJrBeU6UD7n-SGSbvqNj24

- Η κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον σταθμό "Συντριβάνι" του Μετρό Θεσσαλονίκης
https://youtu.be/obcgqMDkpLo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου