Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το δυστύχημα στο Άδενδρο επισπεύδει τις εξελίξεις στο σιδηρόδρομο

Μπορεί το προκαταρκτικό πόρισμα να αναφέρει ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την κύρια ευθύνη του δυστυχήματος, ωστόσο το τραγικό συμβάν ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του σιδηροδρόμου.

Η προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση περί υπερβολικής ταχύτητας, καθώς με βάση την επίσημη ανάλυση του ταχογράφου, η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας, τη στιγμή του εκτροχιασμού, ανήλθε στα 144,343 χιλιόμετρα την ώρα, όταν η επιτρεπόμενη στο σημείο αυτό (παρακαμπτήριος) δεν ξεπερνά τα 60 χλμ./ώρα.


Όπως αναφέρεται, μάλιστα, από τα στοιχεία δεν φαίνεται να έγινε εφαρμογή πέδης-φρεναρίσματος.

Παρόλα ταύτα, το κρίσιμο σημείο του πορίσματος είναι το ακόλουθο: «Με την προσωρινή (ορθή μεν κανονιστικά, αλλά επιβαρυμένη λειτουργικά) κατάσταση του δικτύου, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα μείωναν δραστικά την υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας».

Τι σημαίνει αυτό: Ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο χρειάζεται, σε αρκετά σημεία, ανάταξη, σε συνδυασμό με τη πλήρη λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης.

Σε μια προηγμένη σιδηροδρομικά χώρα, εάν ο μηχανοδηγός είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας, είτε θα του είχε γίνει προειδοποίηση από το κέντρο κυκλοφορίας, είτε θα του «είχαν πάρει τον έλεγχο» της αμαξοστοιχίας.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Όπως και να έχει, αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες ανάταξης του δικτύου και λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης.

Για το δίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον ΟΣΕ, θα επιλεχθούν οι κατά τόπου εργολαβίες και όχι το μοντέλο ΣΔΙΤ.

Αντίστοιχα, για τα συστήματα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν τα περισσότερα γίνονται εμπειρικά, αν και έχουν διατεθεί εκατ. ευρώ σε έργα.

Ενδεικτικά:

-Το σύστημα ETCS (εξασφαλίζει τη μετάδοση πληροφοριών από τις ράγες στο τρένο) δεν λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

-Η φωτοσήμανση – τηλεδιοίκηση λειτουργούσε και διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το πλιάτσικο έγινε με το ξήλωμα, από επιτήδειους, όλης της υποδομής της ηλεκτροκίνησης στο κομμάτι Αθήνα – Τιθορέα.

-Σαν να μην έφταναν τα ανωτέρω, παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στους μηχανοδηγούς. Ο μηχανοδηγός στην Ισπανία ή στην Ελβετία ή σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης δεν εργάζεται πάνω από 6 ώρες στα χειριστήρια, παρά το ότι υπάρχουν αρκετά συστήματα ασφαλείας που του παρέχουν προστασία. Στην Ελλάδα, παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, κάτι το οποίο εγκυμονεί κινδύνους

Πηγή:
- Το δυστύχημα στο Άδενδρο επισπεύδει τις εξελίξεις στο σιδηρόδρομο
https://www.metaforespress.gr/dragster/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CE%B9-%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου