Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα : Αγγλικά Τραίνα - Νοσοκομεία (δείτε μια διαφορετική συλλογή φωτογραφιών)


Τα τραίνα Νοσοκομεία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία και το Βέλγιο για τη μεταφορά τραυματιών ή ασθενών στρατιωτών στα νοσοκομεία.

Είχαν σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και οι στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν να συνεχίσουν τη φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες το εσωτερικό τους είχε τροποποιηθεί με κρεβάτια από κάθε πλευρά για να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των τραυματιών που θα μπορούσαν να μεταφερθούν.


Αυτά τα τραίνα, περίπου 30 στο σύνολο (μερικές πηγές λένε 34), συγκεντρώθηκαν με σκοπό την άρση των τραυματιών από τις αστικές περιοχές σε νοσοκομεία σε ασφαλέστερες περιοχές της Βρετανίας.

Είκοσι από αυτά τα τραίνα βρίσκονταν στην περιοχή του Λονδίνου, έξι στις επαρχίες, και άλλα δύο στη Σκωτία. Όλα μετασκευάστηκαν από το υπάρχον διαθέσιμο τροχαίο υλικό το οποίο τροποποιήθηκε από κάθε σιδηροδρομική εταιρεία στα δικά της εργοστάσια.


Κάποια μάλιστα από αυτά διέθεταν επίσης εξοπλισμένη αίθουσα χειρουργείου. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη υγιεινή και και η δυνατότητα καλύτερου καθαρισμού και απολύμανσης αυτά τα "χειρουργεία" είχαν επενδυθεί με πλακάκια. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μια εγχείριση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά την κίνηση της αμαξοστοιχίας, τις συνθήκες περιορισμού και κακού φωτισμού.








Ένα μεσαίο βαγόνι σε κάθε σύνθεση είχε τροποποιηθεί σαν βαγόνι για να φιλοξενήσει το ιατρικό προσωπικό.

Τα Τραίνα - Νοσοκομεία χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Αγγλία και τη Σκωτία για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε πολλά προσωρινά Στρατιωτικά Νοσοκομεία για περαιτέρω ανάρρωση και θεραπεία. Τα περισσότερα από αυτά τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε στρατιώτες να μην υποφέρουν αδικαιολόγητα από τις αεροπορικές επιδρομές της γερμανικής Luftwaffe.

Κάθε βαγόνι είχε ζωγραφισμένο ένα κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο στην οροφή και πλευρικά, έτσι ώστε τα εχθρικά αεροπλάνα να μπορούν να τα αναγνωρίζουν ως Τραίνα - Νοσοκομεία ώστε να μην αποτελούν στόχο. σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Ένα τυπικό Τραίνο - Νοσοκομείο είχε 14 βαγόνια. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά βοηθητικού εξοπλισμού (λέβητας κλπ), ενώ συνήθως ακολουθούνταν από έξι βαγόνια με δίκλινες πτέρυγες - θαλάμους τραυματιών, ένα βαγόνι με θέσεις για τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάθονται σε καθίσματα και ένα βαγόνι που ήταν σχεδιασμένο ως χειρουργείο, φαρμακείο και ιατρικό κατάστημα. Σε δύο άμαξες φιλοξενούνταν το μαγειρείο και η τραπεζαρία, ενώ δύο ακόμη βαγόνια χρησίμευαν ως κατάλυμα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα βαγόνια του προσωπικού συνήθως μετατρέπονταν από τα βαγόνια πρώτης θέσης για να εξασφαλίσουν την άνεση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που θα έμεναν μόνιμα στα Τραίνα - Νοσοκομεία.


Τραίνα - Νοσοκομεία χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1953, για τον επαναπατρισμό τραυματιών.


Ambulance train, 1914 Midland Ralway 0-6-0 locomotive, pulling an ambulance train, 27 August 1914.

Pharmacy on an ambulance train, 27 June 1918.

Inside an ambulance train, 27 June 1918

Army vehicles and railway carriages being loaded onto a ferry, 1918.The lorries and ambulance trains are heading for the Western Front in France or Belgium, where the German Army had just launched its spring offensive

Workers standing beside an ambulance train, 27 August 1914

No 40 Ambulance train- ward car B- showing windows

No 40 Ambulance train- ward car D- arranged for cleaning


Midland Railway plaque.This carriage formed part of ambulance train No 34 in service in France during the Great War'. Brass rectangle with red inlay in cross

Nurses by an ambulance train, 1916.

Drawing, Medical Staff coach, Naval Ambulance Train, Wolverton 17-03-1916

Brake van with infections ward- 
βοηθ. βαγόνι θάλαμος λοιμωδών νοσημάτων 

Kitchen - Κουζίνα

Pharmacy - Φαρμακείο

Staff car- βαγόνι ιατρικού προσωπικού

Ward car 36 cots - 
Θάλαμος τραυματιών - 36 κουκέτες


Crane lifting an ambulance carriage, 1916. 
Ambulance carriage being loaded for shipment 
to the Western Front, at Tilbury dock, Essex, 1916.


The pharmacy carriage on an ambulance train



Πηγή:
- Ambulance Trains
http://www.roll-of-honour.com/Medical/AmbulanceTrains.html

- DISCOVER AN UNTOLD STORY AT THE NATIONAL RAILWAY MUSEUM
http://firstworldwar.nrm.org.uk/

Πηγή φωτογραφιών:
- Ambulance train, 1914 Midland Ralway 0-6-0 locomotive, pulling an ambulance train, 27 August 1914.

- Pharmacy on an ambulance train, 27 June 1918.

- Inside an ambulance train, 27 June 1918-

- Army vehicles and railway carriages of an ambulance train being loaded onto a ferry

- Workers standing beside an ambulance train, 27 August 1914

- No 40 Ambulance train- ward car B- showing windows

- No 40 Ambulance train- ward car D- arranged for cleaning-

Midland Railway plaque

- Nurses by an ambulance train, 1916.

- Drawing, Medical Staff coach, Naval Ambulance Train, Wolverton 17-03-1916

Crane lifting an ambulance carriage, 1916





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου