Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Με αφορμή το πόρισμα για το ατύχημα στο Άδενδρο

parallaxi -Λέξεις-Εικόνες: Πάνος & Γιάννης Μαραντέλος
 
Στο τέλος του πορίσματος του ΟΣΕ αναφέρει ότι “Θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα μείωναν δραστικά την υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας.”

Η τελευταία φωτογραφία καταδεικνύει και μια άλλη για πολλούς αιτία του προβλήματος συνδυαστική με την ταχύτητα. Είναι τα κλειδωμένα «ψαλίδια» που οδηγούν όλα τα τραίνα στην δεύτερη γραμμή, ανεξαρτήτως αν πρόκειται να σταματήσουν και συνεπώς κάποιες φορές εκτός γραμμής!!


Ενδεχομένως ένα ενσωματωμένο σύστημα GPS το οποίο θα προσαρμόζει αυτομάτως την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας όταν εισέρχεται σε παρακαμπτήριες και σε σημεία που κρίνονται επικινδυνά θα ήταν πραγματικά σωτήριο. (με σχετικά μικρό κόστος από την στιγμή που δεν θα χρειάζεται έξτρα υποδομή κ υλικά υποστήριξης στους σταθμούς, αποφεύγοντας έτσι και τα γνωστά προβλήματα κλοπής υπαρχουσών υποδομών του ΟΣΕ θέτοντας συστήματα μείωσης ταχύτητας εκτός λειτουργίας και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο από ασυνείδητους!!)

Ο Άνθρωπος εκ φύσεως κάνει λάθη κ θα συνεχίσει να κάνει. Δε μπορούμε να βασίζουμε ζωές άλλων ανθρώπων σε αυτό ούτε να δεχτούμε αλλά ατυχήματα επειδή κάποιος οδηγός, πάνω απ’ όλα άνθρωπος, ανέπτυξε ταχύτητα.


Ζούμε στον 21ο αιώνα κ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας ώστε να σχεδιάζουμε γραμμές, υποδομές και συστήματα που θα αποτρέπουν τον ανθρώπινο παράγοντα στο λάθος (Error Prone). Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε καλές και κακές συγκυρίες και στον άνθρωπο που τυχαίνει να κάνει λάθος αλλά στον άνθρωπο, ο οποίος μέσω της εμπειρίας και της τεχνολογίας, το προβλέπει και το αποτρέπει.

Τι θα πούμε όλοι μας αν επαναληφθεί για τρίτη φορά το ίδιο ατύχημα, δυστυχέστερα (κ όχι ατυχεστερα) στον ίδιο σταθμό, από έναν άλλο οδηγό που θα έχει αναπτύξει ταχύτητα;

Πάλι φταίει η ταχύτητα;

Ή μήπως η «ικανότητα» να προβλέπουμε και να αποτρέπουμε ατυχήματα με αποτέλεσμα να θρηνούμαι αδίκως ανθρώπινες ζωές που δεν έπρεπε να φύγουν;

Πόσα ατυχήματα χρειάζονται ακόμη;

Πόσες ανθρώπινες ζωές;;

Πριν μερικά χρόνια στο ισόγειο του οικήματος, που εμβόλισε η αμαξοστοιχία, διέμενε τετραμελής οικογένεια με μικρά παιδιά!!

Όπως αναφέρει το πόρισμα πρέπει να εξεταστούν όλα, και να παρθούν άμεσα συμπληρώνουμε εμείς , τα κατάλληλα μετρά για να μην ξανασυμβεί τουλάχιστον άλλο ατύχημα με την ίδια αιτία!!!


Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ΟΧΙ για νούμερα. Κάτι που επίσης που θα έπρεπε να εξεταστεί, είναι εάν και πόσο ενδεχομένως βαθμός πίεσης υπάρχει στην τήρηση των χρόνων.

Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε είναι εκτιμήσεις και σκέψεις επι του θέματος που βασίστηκαν σε προσωπικές γνώσεις, παρατήρηση, συζητήσεις με ειδικούς και μη στον τόπο του δυστυχήματος και ενημέρωση σε sites. Δεν είμαστε πραγματογνώμονες κ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς την κατάσταση. Το μόνο που γνωρίζουμε και βιώσαμε από κοντά είναι ότι:

Δύο ατυχήματα στον ίδιο σταθμό είναι ήδη τραγικά!!

Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το τρίτο… !!!

Πηγή:
- Με αφορμή το πόρισμα για το ατύχημα στο Άδενδρο
http://parallaximag.gr/parallax-view/aformi-porisma-gia-atychima-sto-adendro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου