Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε χθες το στρώσιμο της επίδομης, δηλαδή της σιδηροδρομικής γραμμής από το σταθμό Ανάληψη στο σταθμό Συντριβανίου στη Σήραγγα 1 (εκείνη με κατεύθυνηση προς ανατολικά). Η επιδομή είναι από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά γεγονότα για να ξεκινήσουν οι συρμοί τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα επιδομή έχει στρωθεί και σκυροδετηθεί στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com η διαδικασία της επιδομής χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι το στρώσιμο της επιδομής, το δεύτερο είναι η "τακτοποίηση" κκαι το τρίτο η σκυροδέτηση. Είναι μία δουλειά που απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια και δεν επιτρέπει το παραμικρό λάθος.



Η δυσκολία στην τοποθέτηση της επιδομής στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι στενές σήραγγες (στην Αθήνα έχουμε μία σήραγγα διπλής γραμμής ενώ στη Θεσσαλονίκη δύο σήραγγες μονής γραμμής) και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές παρόμοια περίπτωση μπορούμε να βρούμε μόνο στο Μετρό της Κοπεγχάγης που είναι σαν να λέμε το "αδελφό σύστημα" δηλαδή ένα παρόμοιο Μετρό.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις είναι πως ταυτόχρονα έχουμε και την εγκατάσταση των Η/Μ όπου πολλά από αυτά τοποθετούνται κάτω από τις γραμμές. Είναι μία πολυσύνθετη, εξαιρετικά λεπτή και περίπλοκη διαδικασία στη φάση που είμαστε.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση οι εργασίες θα συνεχιστούν στη Σήραγγα 2 (με κατεύθυνση προς Δυτικά). Στη συνέχεια θα συνεχιστεί με την ίδια φιλοσοφία στο τμήμα Ανάληψη-Αμαξοστάσιο μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η επιδομή για να ξεκινήσουν δρομολόγια οι συρμοί.

Επίσημα, ο πρώτος συρμός αναμένεται στα τέλη Αυγούστου για να παρουσιαστεί στην φετινή ΔΕΘ. Τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπου θα γίνουν εξαντλητικές δοκιμές πολύμηνες δοκιμές για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργικότητα του νέου αυτού συστήματος Μετρό.

Αυτό θα μας φέρει στην 20η Νοεμβρίου 2020 όπου είναι με το σημερινό χρονοδιάγραμμα η ημέρα εκείνη που θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία, η ημέρα που η πόλη της Θεσσαλονίκης θα άλλαξει συγκοινωνιακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα λειτουργήσει και η γραμμή Καλαμαριάς και στα τέλη του 2022 το τμήμα της βασικής γραμμής Ν.Σ.Σταθμός-Συντριβάνι, ολοκληρώνοντας τα έργα Α`φάσης ανάπτυξης Μετρό για την πόλη.

Πηγή:
- Ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης
https://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/metro/thessalonikis/item/47741-ksekinise-to-strosimo-ton-grammon-sto-metro-thessalonikis?utm_source=dlvr.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου