Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

3 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης, για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις!

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Οι ισόπεδες διαβάσεις είναι ένας εύκολος τρόπος για τους οδηγούς αυτοκινήτων, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή με απόλυτη ασφάλεια, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφάλειας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν, όχι μόνο τον εαυτό τους σε κίνδυνο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηρόδρομου. Βάσει των στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από την κακή χρήση από τους χρήστες του οδικού δικτύου και τους πεζούς.


Η ασφάλεια στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας πολλών συντελεστών όπως οι φορείς οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, οι αστυνομικές αρχές, και οι χρήστες (οδηγοί, πεζοί, δικυκλιστές). Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνουν ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλούς χρήσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων:Για οδηγούς – ισόπεδη διάβαση με κινητά φράγματα

• Όταν πλησιάζετε σε ισόπεδη διάβαση και δείτε το σήμα, μειώστε την ταχύτητα του οχήματός σας.
• Σταματήστε αμέσως, όταν δείτε το κόκκινο φανάρι να αναβοσβήνει.
• Μην περνάτε, όταν αρχίσουν να κατεβαίνουν οι μπάρες.
• Μην προσπαθείτε να διασχίσετε τη διάβαση όταν οι μπάρες είναι κατεβασμένες
• Μετά τη διέλευση του τρένου, περιμένετε να ανοίξουν τελείως οι μπάρες πριν ξεκινήσετε. Ένα δεύτερο τρένο μπορεί να πλησιάζει στη διάβαση.
• Σταματήστε & ελέγξτε ακόμα και εάν οι ενδείξεις της διάβασης δεν λειτουργούν


Για οδηγούς – ισόπεδη διάβαση χωρίς κινητά φράγματα

• Όταν πλησιάζετε σε ισόπεδη διάβαση, ανοίξτε το παράθυρό σας και χαμηλώστε την ένταση οποιασδήποτε πηγής ήχου εντός του αυτοκινήτου, για να ακούσετε το ηχητικό σήμα του τρένου που πλησιάζει.
• Σταματήστε πριν από την ισόπεδη διάβαση όταν δείτε το STOP ή το σήμα κινδύνου. Σιγουρευτείτε ότι δεν πλησιάζει τρένο και μετά διασχίστε τη σιδηροδρομική γραμμή.
• Για να ακινητοποιηθεί ένα τρένο, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι ένα αυτοκίνητο. O Μηχανοδηγός δεν είναι σε θέση να ακινητοποιήσει το τρένο ακόμα και εάν δει το εμπόδιο.
• Διασχίζετε τις γραμμές υποχρεωτικά από τις υπάρχουσες διαβάσεις και όχι από άλλα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου


Για πεζούς και ποδηλάτες

• Η επιφάνεια της ισόπεδης διάβασης δεν είναι ομαλή. Χρειάζεστε χρόνο για να τη διασχίσετε ως πεζός ή ποδηλάτης.
• Μην προσπαθείτε να περάσετε, όταν έρχεται τρένο. Το τρένο φτάνει πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε.
• Μην περνάτε, όταν αναβοσβήνει το κόκκινο φανάρι. Το τρένο πλησιάζει ακόμα και εάν δεν είναι ορατό.
• Μην περνάτε, όταν αρχίζουν να κατεβαίνουν οι μπάρες.
• Ποδηλάτη κατέβα από το ποδήλατό σου, για να περάσεις από τη διάβαση με ασφάλεια.
• Μην διασχίζετε τις γραμμές παρά μόνο από τις υπάρχουσες διαβάσεις.


Οι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό.

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς τους πεζούς και ποδηλάτες που παραβιάζουν το νόμο ή αδιαφορούν για τους κινδύνους που διατρέχουν δημιουργήθηκε σχετικό βίντεο διάρκειας 1 λεπτού καθώς και οπτικό υλικό.

Παρόλο που η φετινή καμπάνια εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες αφορά ταυτόχρονα και όλους τους χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς οι άνθρωποι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν ακολουθούν τη σήμανση και διακινδυνεύουν με το να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου όταν το φανάρι αναβοσβήνει ή ακόμα και όταν οι μπάρες έχουν ήδη κατέβει προαναγγέλλοντας την διέλευση του τρένου.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου.

Το μήνυμα της ILCAD για την πρόληψη των δυστυχημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις για το 2015 «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου!» μας αφορά όλους. Τί είναι ένα λεπτό από το χρόνο μας μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές για τους χρήστες του δρόμου (επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλετιστές κ.λπ.), πεζούς και ποδηλάτες στην ιστοσελίδα http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety

Το τρένο έχει πάντα προτεραιότητα


Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) από το 2009 με την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας των σιδηροδρόμων (CER, ΕΙΜ), και Οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Operation Lifesaver και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να κάνουν τους χρήστες του δρόμου να έχουν επίγνωση των κινδύνων σε ισόπεδες διαβάσεις. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) από το 2009.

Πηγές
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δελτίο Τύπου – 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
http://www.trainose.gr/deltia/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-3-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-2014-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81/
:
- Operation Lifesaver is working to change people's behavior around railroad tracks and crossings with the national public awareness campaign, See Tracks? Think Train!
http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety

- Οδική ασφάλεια και ισόπεδες διαβάσεις: «παραγνωρισμένος» κίνδυνος
http://www.pemptousia.gr/2015/06/odiki-asfalia-ke-isopedes-diavasis-paragnorismenos-kindinos/

- 3 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης, για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις!
http://www.karditsalive.net/thessalia/3-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

- 3 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης, για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις!
http://www.nextdeal.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1/3-ioynioy-pagkosmias-hmeras-enhmerwshs-gia-thn-asfaleia-stis-isopedes-diabaseis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου