Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Tesla Motors: Μπαταρίες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Motors παρουσίασε πρόσφατα τις νέες μπαταρίες που ανέπτυξε, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες, σε μια προσπάθεια επέκτασης της επιχείρησης πέραν των αυτοκινήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla σκοπεύει να κατασκευάσει μπαταρίες οι οποίες θα αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή ηλεκτρικού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, το μέσο σπίτι χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το πρωί και το βράδυ από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη. Χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και τα σπίτια που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό ρεύματος την ώρα που δεν το χρειάζονται. Έτσι συχνά το πωλούν στην εταιρεία ηλεκτρισμού, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας μέρας που χρειάζεται να καταναλώσουν περισσότερο ρεύμα αλλά εκείνη την ώρα δεν μπορούν να το παράγουν (αφού εκείνη την ώρα δεν έχει ήλιο) αναγκάζονται να το αγοράσουν πίσω από την εταιρία παροχής. Αυτή η αναντιστοιχία προσθέτει ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνει τις εκπομπές άνθρακα. Η μπαταρία Powerwall αποτελεί τη γέφυρα για αυτό το χάσμα μεταξύ προσφοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ζήτησης ενέργειας από τα νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας την ηλιακή ενέργεια στη διάθεσή σας όταν το χρειάζεστε.

Η συσκευή θα επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν ρεύμα εκτός του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές απόι το δίκτυο παροχής 

Η Tesla σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διάθεση μονάδων στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος 'Αντζελες για την παρουσίαση των νέων αυτών προϊόντων, ο Μασκ δήλωσε ότι οι μπαταρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να αλλάξει «το σύνολο των ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Η Tesla Energy κάνει ένα κρίσιμο βήμα σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδαμινές εκπομπές ρύπων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.
Οι μονάδες επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου θα κατασκευαστούν με τις ίδιες προδιαγραφές που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την κατασκευή των ηλεκτρικών της οχημάτων, αναφέρεται σε άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Το σύστημα, με την ονομασία Powerwall, θα πωλείται στις ΗΠΑ προς 3.000 δολάρια (περίπου 2.700 ευρώ) για την μονάδα των 7kWh και 3.500 δολάρια (περίπου 3.130) για τη μονάδα των 10kWh.
Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o Elon Musk, χαρισματικός CEO της Tesla Motors παρουσίασε το όραμα του για την μελλοντική τροφοδότηση των σπιτιών μας με πράσινη ενέγεια. Το όραμα αυτό ονομάζεται Powerwall και αποτελεί μια οικιακή μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία θα αναλάβει να καλύψει τις πλήρεις ενεργειακές ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας, απαλάσσοντας την παντελώς από την ανάγκη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

 Powerball_1

Τα Powerwalls θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις, μια των 7kWh και μία των 10KWh με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού ή μιας μικρής επιχείρησης. Ουσιαστικά οι μπαταρίες αυτές  θα φορτίζονται την ημέρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις συσκευές μας όποτε χρειάζεται την ημέρα και βέβαια τη νύχτα.
Το μικρό μέγεθος, η υψηλή απόδοση και ο «πράσινος» χαρακτήρας των νέων αυτών μπαταριών, αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Elon Musk, η νέα μπαταρία κατοικιών, θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα πρώτα σπίτια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αρχικά η διάθεση των Powerwalls θα ξεκινήσει από την Αμερική σύντομα ομως οι θαυματουργές πηγές ενέργειας θα λανσαριστούν και στην παγκόσμια αγορά. 

 Elon_Musk
Η τιμή της Powerwall 7kWh θα είναι 3.000 δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη των 10kWh θα κοστίζει περί τα 3.500 δολάρια. Με τη βοήθεια της μπαταρίας της Tesla, η εταιρεία θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ελαφρύνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αντί να πωλούν την ενέργεια που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα, θα είναι σε θέση να την αποθηκεύουν και να την καταναλώνουν οι ίδιοι και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η τιμή του ρεύματος είναι υψηλή. Εξάλλου η σχεδίαση των Powerwall είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχια ακόμα και εντός του σπιτιού μας, καθώς μοιάζουν με γλυπτά!

 Powerpack

Σε περίπτωση αυξημένων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας η Tesla θα κατασκευάσει τα Powepacks, ύπερ-μπαταρίες των 100kWh που θα μπορούν να φτάσουν έως τα 10MWh καθώς θα έχουν αρθρωτή σχεδίαση. Η τιμή του Powerpack των 100kWh θα είναι 25.000 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Elon Musk με 160 εκατομμύρια Powerpacks μπορεί να τροφοδοτηθεί ολόκληρη η Αμερικάκινη ήπειρος, ενώ με 2 δικσεκατομμύρια Powerpacks ολόκληρος ο πλανήτης. Τα Powerwalls και Powerpacks ανήκουν στη νέα προιοντική κατηγορία που η εταιρεία ονομάζει Tesla Power.

 Gigafactory


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο χαρισματικός Elon Musk, έχουμε στον ουρανό μας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης, τον ήλιο, που μας χαρίζει απλόχερα την ενέργεια του και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Καιρός λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την αστείρευτη πηγή ενέργειας! Οι μπαταρίες θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάστιο Gigafactory, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ έως το 2020 θα μπορεί να παράγει σε ένα μήνα όσες μπαταρίες παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013.

Η ζήτηση για τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας της Tesla είναι τόσο μεγάλη, που η εταιρεία θα μπορούσε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή οικιακών προϊόντων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, χαρακτήρισε «τρελή» τη ζήτηση για τις μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας που παράγει η εταιρεία, παραδεχόμενος μάλιστα πως αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις προπαραγγελίες, που ανέρχονται πλέον στις 38.000!«Δεν υπάρχει κανένας πιθανός τρόπος να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Μασκ και προσέθεσε: «Είμαστε ουσιασατικά sold out μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς».

Ο ιδιόρρυθμος και ταυτόχρονα ιδιοφυής ιδρυτής της Tesla φαίνεται πως τα καταφέρνει καλά στην προσπάθειά του να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για επανάσταση στη βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δημιουργίας ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Πλέον, ο στόχος του είναι άλλος: η ενέργεια.

Το μακροπρόθεσμο όραμα του για την Tesla είναι τολμηρό: αναμένει οι παγκόσμιες πωλήσεις να «αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί την ενέργεια». Ωστόσο, φάνηκε πως ακόμα και ο ίδιος εξεπλάγη από το ενδιαφέρον για τα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας. Το επίπεδο της ζήτησης είναι τόσο υψηλό που η εκτελεστική ομάδα της εταιρείας εξετάζει αν θα πρέπει να ενισχύσει τη χωρητικότητα των μπαταριών.

Εκτός από τις οικιακές μπαταρίες, Tesla έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη μπαταρία για εμπορική χρήση και για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η οποία ονομάζεται Powerpack. Για τις μπαταρίες αυτές, οι προπαραγγελίες έχουν φτάσει τις 2.500, ενώ ο Μασκ σημειώνει πως η ζήτηση για τις μπαταρίες αυτές δεν θα πρέπει να «εξαπατά» αναλυτές κι επενδυτές, εξηγώντας πως ισούνται με 25.000 παραγγελίες μπαταριών οικιακής χρήσης.

Χρησιμοποιώντας έναν παρόμοιο υπολογισμό, η Tesla αναμένει πως ο μέσος οικιακός πελάτης θα παραγγείλει 1,5-2 από τις μικρότερες μονάδες Powerwall. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι οι παραγγελίες για οικιακές μπαταρίες θα φτάσουν τις 60.000!

«Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, με σπάνιες εξαιρέσεις, είναι πιο ακριβές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας», παραδέχτηκε ο Μασκ και προσέθεσε: «Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί καθημερινά τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, τότε θα του έρθει πιο ακριβά από το να παραμείνει στο υπάρχον δίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα το αγοράσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε εκτός δικτύου για λόγους αρχής ή θέλουν απλά να είναι ανεξάρτητοι».


«Ωστόσο, η μπαταρία των 7 kWh έχει οικονομικό νόημα σε ορισμένες αγορές στο εξωτερικό, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστραλία λόγω των τιμολογίων και των δομών της ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες», σημείωσε ο συνιδρυτής και επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της Tesla, JB Straubel.

Πηγές:
 Powerwall | Tesla Home Battery - Tesla Motors
http://www.teslamotors.com/powerwall

Αντίο ΔΕΗ! Καλώς ήρθες Tesla Powerwall!
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/05/tesla-powerwall.html

- Powerwall: η οικιακή μπαταρία που απογειώνει τις ΑΠΕ, ξεπαστρεύει το λιγνίτη
http://www.econews.gr/2015/05/03/powerwall-mpataria-tesla-122079/

- Tesla Motors: Μπαταρίες για την παροχή  ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες
http://www.enikonomia.gr/technology/21308,Tesla-Motors-Mpataries-gia-thn-paroxh-hlektrikoy-reymatos-se-katoikies.html

- Η νέα μπαταρία της Tesla πουλάει με τρελούς ρυθμούς
http://www.fortunegreece.com/article/i-nea-bataria-tis-tesla-poulai-me-trelous-rithmous/




1 σχόλιο:

  1. Εναν χρονο μετα και βλεπω δημοσιευματα καινουρια να λενε και αυτα πως σε τρεις μηνες θα αρχισει η διαθεση , μιλαμε για τοοοο δουλεμα.

    Και ποια η διαφορα με τις αλλες μπαταριες που κυκλοφορουν , το οτι θα ειναι ομορφες και θα τις εχουμε μεσα στα δωματια μας; Ασε που ειναι πανακριβες.

    ΟΟΟΟτι ναναι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή