Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Δοκιμή ανυψωτικού μηχανήματος σε αμαξοστοιχίες για άτομα με ειδικές ανάγκες

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της ΡΑΣ:

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών έγινε σήμερα (31-10-2017) δοκιμή του ανυψωτικού μηχανήματος επιβίβασης και αποβίβασης σε αμαξοστοιχίες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Παρόντες στην δοκιμή ήταν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Μαυραγάνης, η διοίκηση και στελέχη  του ΟΣΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και μέλη της Ε.Σ. ΑμεΑ.Με το συγκεκριμένο μηχάνημα, τόσο στον σταθμό Αθηνών όσο και σε άλλους κεντρικούς σταθμούς του δικτύου, θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στους επιβάτες με κινητικά προβλήματα να έχουν άμεση πρόσβαση στις αμαξοστοιχίες.


Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εργοστάσιο του ΟΣΕ στο Βόλο ήδη από το 2000 επινόησε, σχεδίασε και κατασκεύασε ιδιοσυσκευή (βλέπε φωτογραφίες) για την διευκόλυνση πρόσβασης των αμαξιδίων ΑΜΕΑ στις επιβατικές αμαξοστοιχίες.
 

Στη συνέχεια προχώρησε στην παραγωγή σειράς τέτοιων ιδιοσυσκευών (περίπου 20 τεμ) με τις οποίες εξόπλισε όλους τους μεγάλους σταθμούς της χώρας (Αθήνα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος κλπ).Οι ιδιοσυσκευές αυτές βρίσκονται σε χρήση σε πολλούς σταθμούς, όμως για πάνω από μια δεκαπενταετία δεν έχουν συντηρηθεί και πολλές ίσως εμφανίζουν προβλήματα από τη φθορά του χρόνου ή από βλάβες που προέκυψαν κατά την χρήση τους.Πρόσφατα μάλιστα από όσο γνωρίζουμε η ΕΕΣΣΤΥ απέστειλε πρόταση για την σταδιακή απόσυρσή τους στο Εργοστάσιο Βόλου για την συντήρησή και την γενική επισκευή τους και την επαναφορά τους στου Σταθμούς σε άριστη λειτουργική κατάσταση.


Πιθανόν η συντήρηση - αναβάθμιση των ήδη διαθέσιμων ανυψωτικών μηχανισμών να είναι συμφέρουσα αφού έτσι ο ΟΣΕ θα αποφύγει το επιπλέον κόστος προμήθειας τέτοιων σύγχρονων ανυψωτικών από την ελεύθερη αγορά.

Πηγή:
- Δοκιμή ανυψωτικού μηχανήματος σε αμαξοστοιχίες για άτομα με ειδικές ανάγκες
http://www.ras-el.gr/el/news/127

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου