Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Η Alstom ενισχύει την παρουσία της στη Σουηδία με την απόκτηση της Σουηδικής εταιρίας συντήρησης τροχαίου υλικού Motala Train AB

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακόλουθη είδηση ειδικά εν όψη της αποκρατικοποίησης της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού τροχαίου Υλικού. Συγκριτικά μιλάμε για μια εταιρία με 73 εργαζόμενους δηλαδή με περίπου το ένα πέμπτο από το προσωπικό της ΕΕΣΣΤΥ (περίπου 400 άτομα) και που μάλλον με τα δυο εργοστάσια της ασχολείται μέχρι σήμερα τουλάχιστον μόνο με ανακατασκευές και Γενικές Επισκευές (Overhaul) Επιβαταμαξών (δηλαδή επιβατικών βαγονιών) και όχι με την καθημερινή μηχανοστασιακή υποστήριξη της λειτουργίας των τραίνων σε κυκλοφορία. Η εταιρία Motala Train αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και απολύσεις τον τελευταίο χρόνο :

Η Alstom έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της Motala Train AB, μια σουηδική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανακατασκευή, βαριά συντήρηση και επισκευή των επιβατικών αμαξοστοιχιών. Η Alstom γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, η οποία παρουσίαζε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 15 εκατομμυρίων € και απασχολεί 73 άτομα.
Το εργοστάσιο της Motala Train βρίσκεται στη Motala, Ostergotland, νότια της Στοκχόλμης, και καλύπτει 5.600 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια. Το 2013, μια δεύτερη εγκατάσταση ιδρύθηκε στο Västerås, βόρειο-δυτικά της Στοκχόλμης, πιο κοντά στους σιδηροδρομικούς διαδρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.Έτσι το συνολικό εργατικό δυναμικό που απασχολεί η Alstom στη Σουηδία θα ξεπεράσει τους 350 ανθρώπους. Η εξαγορά ενισχύει την παρουσία της Alstom στη Σουηδία και είναι συνεπής με την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας για την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή η συμφωνία δεν απαιτείται να εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού και έχει άμεση ισχύ.Η Motala  παρέχει υπηρεσίες σε σουηδικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις για ολόκληρη την ανακατασκευή του στόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων και αναβαθμίσεις στα βασικά τεχνικά συστήματα. Η δραστηριότητα της ανακατασκευής αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του κύκλου εργασιών της. Το υπόλοιπο 30% κατανέμεται μεταξύ βαριάς συντήρησης, που συμπεριλαμβάνει και εργασίες Γενικής Επισκευής  (Overhaul), αποκατάσταση ζημιών από συγκρούσεις ή από πυρκαγιά, και εργασίες επισκευής όπως συγκολλήσεις, βαφή, ηλεκτρολογικές εργασίες ή συναρμολόγηση βαρέως μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εταιρία διαθέτει προηγμένες ικανότητες, ιδιαίτερα στον τομέα των συγκολλήσεων.


"Η σουηδική αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών έχει δείξει ισχυρή ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας ευκαιρίες όχι μόνο για τα τρένα, αλλά και για τις συναφείς υπηρεσίες. Για να είναι πιο κοντά στους πελάτες της, η Alstom αποφάσισε να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στο εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης της Motala που μπορεί να εκτελέσει τις τρέχουσες συμβάσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που θα έρθουν", δήλωσε ο Per Oster, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom Transport των Σκανδιναβικών Χωρών.


Η Alstom έχει παρουσία στη Σουηδία για πάνω από 10 χρόνια και είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της σουηδικής αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών. Η Alstom έχει πουλήσει πάνω από 300 προαστιακά τρένα της σειράς Coradia στη Σουηδία. Η εταιρεία υποστηρίζει καθημερινά 135 τραίνα στη Στοκχόλμη, που εξυπηρετούν πάνω από 280.000 επιβάτες. Στη Σουηδία, η Alstom έχει παρουσία σε συνολικά 13 τοποθεσίες, 11 από τις οποίες είναι Μηχανοεργοστάσια.


Σχετικά με την Alstom Transport
Ως προμηθευτής λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, η Alstom Transport  αναπτύσσει και παρέχει μια ολοκληρωμένη γκάμα συστημάτων, εξοπλισμού και υπηρεσιών στον τομέα των σιδηροδρόμων. Η Alstom Transport διαχειρίζεται συνολικά τα συστήματα μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των τραίνων, της συντήρησης, της σηματοδότησης και της υποδομής ενώ προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις. Alstom Transport είχε πωλήσεις € 6,2 δισ και παραγγελίες για 10 δις € το έτος 2014/15. Η Alstom Transport είναι παρούσα σε περισσότερες από 60 χώρες και απασχολεί συνολικά περίπου 28.000 άτομα."

Στο τελευταίο άρθρο (από 15/10/2014) διαβάζουμε ότι :
"- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Motala Train AB υπέβαλε σήμερα αίτηση για αναδιοργάνωση στο Επαρχιακό Δικαστήριο στο Linköping. 
- Η Εταιρεία είχε εδώ και αρκετό καιρό προβλήματα με τα μεγάλα έργα με καθυστερήσεις και υπέρβαση του προϋπολογισμού.


- έτσι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους προμηθευτές της στην ώρα τους.  Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η εταιρεία χρειάζεται να υποβληθεί σε μια ανασυγκρότηση, προκειμένου να επιβιώση.


 - Λυπούμαστε βαθιά για την κατάσταση που επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό προμηθευτών, είχαμε μια καλή σχέση συνεργασίας με για πολλά χρόνια », λέει ο Anders Holm, ενεργώντας Διευθύνων Σύμβουλος της Motala σε ένα δελτίο τύπου.
- Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος πιστωτής της ανασυγκρότησης είναι η μητρική εταιρεία Aqilles Invest AB, η οποία κατά το παρελθόν έτος συνεισέφερε περίπου 75 εκατομμύρια για την κάλυψη των ζημιών και τις ανάγκες ρευστότητας.
- Παρά τα οικονομικά προβλήματα στο 2013-14, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εταιρεία έχει ουσιαστικά μια καλή επιχείρηση με πολλούς εξειδικευμένους υπαλλήλους και αποτελεσματική εργαστήρια τόσο στις εγκαταστάσεις στη Motala όσο και στη Βαστέρας. "


Επιπλέον, η Alstom έχει εγκαινιάσει νέες εγκαταστάσεις συντήρησης κόστους 15εκ € για τα ηλεκτρικά επιβατικά τραίνα στο Braunschweig της Γερμανίας.
Οι εγκαταστάσεις στο Braunschweig περιλαμβάνουν δύο επιπλέον εργαστήρια συντήρησης εξοπλισμένα με ηλεκτροδοτούμενες γραμμές, υποδαπέδιο τόρνο και εγκαταστάσεις πλυντηρίου αμαξοστοιχιών.

Η εταιρεία έχει επίσης υπογράψει μια συμφωνία για 15 έτη για την εκτέλεση του εξωτερικού καθαρισμού των συρμών της WestfalenBahn, που εξυπηρετούν τις γραμμές Rheine-Braunschweig και Bielefeld-Braunschweig.


Πηγές:
- Alstom acquires Swedish rolling stock maintenance firm Motala Train
http://www.railway-technology.com/news/newsalstom-acquires-swedish-rolling-stock-maintenance-firm-motala-train-4685325

- Alstom reinforces its services capabilities in Sweden with the acquisition of Motala Train AB
http://www.alstom.com/press-centre/2015/10/alstom-reinforces-its-services-capabilities-in-sweden-with-the-acquisition-of-motala-train-ab/

- Alstom acquires Swedish Motala Train
http://www.railjournal.com/index.php/financial/alstom-acquires-swedens-motala-train.html

- Alstom acquires Swedish rolling stock maintenance company
http://www.globalrailnews.com/2015/10/02/alstom-acquires-swedish-rolling-stock-maintenance-company/

- MOTALA TRAIN AB
http://www.motalatrain.se/

- Motala Train rullar igen
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/motala-train-rullar-igen

- Motala Train: "Vi är tvungna att banta"
http://www.affarsliv.com/start/fler-nyheter/motala-train-vi-ar-tvungna-att-banta

- Motala Train ansöker om rekonstruktion
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/motala-train-ansoker-om-rekonstruktion

- Motala Train ansöker om företagsrekonstruktion
http://www.sjk.se/65/artikelarkiv/nyhetsarkiv/2014-10-15-motala-train-ansoker-om-foretagsrekonstruktion.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου