Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αμυνταίου - Φλώρινας"

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χρυσούλας Χ. Βοσκοπούλου: 

οι ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ




Πρόκειται 
(...)
για ένα συλλεκτικό λεύκωμα της συγγραφέως Χρυσούλας Βοσκοπούλου που αφορά στους σιδηροδρομικούς Σταθμούς Αμυνταίου - Φλώρινας και στη συμβολή τους για την ιστορική, κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Το λεύκωμα θα διανεμηθεί σε σχολεία προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σχολικές βιβλιοθήκες αλλά και σε εκπροσώπους φορέων - επισήμους επισκέπτες. 

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Αμυνταίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του σιδηροδρομικού της δικτύου από την αρχική χάραξη και κατασκευή του στα τέλη του 19ου αιώνα, έως σήμερα. Η τεχνολογική επανάσταση που έφερε ο σιδηρόδρομος στην οθωμανική επικράτεια άλλαξε τη ζωή των κατοίκων και έφερε ανάπτυξη στις περιοχές όπου κατασκευάστηκαν σιδηροδρομικοί σταθμοί, Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Ξινό Νερό, Φλώρινα. 

Τα κτίρια και ο τεχνικός εξοπλισμός όλου του σιδηροδρομικού δικτύου (γραμμές βαγόνια κλινάμαξες, αποθήκες υλικού κλπ) αποτελούν ένα μεγάλο πεδίο έρευνας όσων μελετούν τη βιομηχανική κληρονομιά των δικτύων μεταφορών. Στο πλαίσιο της ανάδειξης αυτής της κληρονομιάς, ο αρχιτεκτονικός πλούτος των σιδηροδρομικών σταθμών είναι απαραίτητο να καταγραφεί και να προβληθεί. 

Πέρα από την αρχιτεκτονική ιστορία των σταθμών, μέσα από την εξέλιξη των ρυθμών και των τύπων - που σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοιοι σε όλους τους σταθμούς - η ιστορία των σταθμών είναι η ιστορία των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί. Σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, σταθμάρχες, τεχνικοί, εργάτες, συντηρητές γραμμών, κ. α. έδωσαν ζωή στα κτίρια αυτά, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, σε περιόδους πολέμων και ειρήνης. 

Το Αμύνταιο (Σόροβιτς) μια μικρή κωμόπολη ανάμεσα στη Φλώρινα και την Έδεσσα ταύτισε την ανάπτυξη και την ιστορική του πορεία με την ύπαρξη και εξέλιξη του σιδηροδρομικού σταθμού του. (...) 

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 7 μ.μ.,

στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμυνταίου

Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στις 12 μ.

στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας

 Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Α.Π.θ.
ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΑΒΑΣ, Καρδιολόγος
Την εκδήλωση στο Αμύνταιο συντονίζει:

η ΑΡΕΤΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογος

Την εκδήλωση στη Φλώρινα συντονίζει:

η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ, Φιλόλογος



Πηγή:
- Βιβλιοπαρουσίαση: "Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αμυνταίου - Φλώρινας"

- Απόφαση 61/2018 Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου