Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Ξανασφύριξε η ιστορική Ατμομηχανή, ΔΚ 8001 του Οδοντωτού -Έτοιμη για Δρομολόγια!

Τον περασμένο Ιούλιο όπως είχε γράψει το kalavrytanews.com, ο θρυλικός "Μουντζούρης" των Καλαβρύτων πήρε τον "δρόμο" για τις εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε. στο Ρέντη Αττικής, με σκοπό την επισκευή του ωστε να είναι απόλυτα έτοιμος για ξανακάνει το δρομολόγιο Διακοπτό - Καλάβρυτα.


Σήμερα 22 Απριλίου 2015, ξανασφύριξε, μέσα σε συγκινησιακά κλίμα, η ιστορική ατμομηχανή του Οδοντωτού ΔΚ 8.001, θέτοντάς την σε λειτουργία ύστερα από πολλά χρόνια, μετά την ανακατασκευή της στο Μηχανοστάσιο της Λεύκας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της ΤΡΕΝΟΣΕ, πρόκειται να κάνει συγκεκριμένα δρομολόγια στην γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα, τουριστικού ενδιαφέροντος


Παρόντες στη δοκιμαστική θέση σε λειτουργία ήταν ο πρόεδρος του ΟΣΕ, κ. Π. Θεοφανόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΕΣΣΤΥ κ. Σ. Αγιάσογλου, τεχνικοί του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ μαζί με συνταξιούχους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι από κοινού έφεραν με επιτυχία εις πέρας, το πολύπλοκο έργο της ανακατασκευής.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Π. Θεοφανόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επαναλειτουργία της ιστορικής ατμομηχανής του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τον σιδηρόδρομο.
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΣΕ "Σιδηρόδρομος-Πολιτισμός", για την ανάδειξη της σιδηροδρομικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι το πρώτο δείγμα της προσπάθειας αυτής, η οποία θα συνεχιστεί με στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση επιλεγμένου ιστορικού τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, στο οποίο επίσης περιλαμβάνεται η ατμομηχανή Λβ 964, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε θεματικές σιδηροδρομικές εκδρομές, σε ιδιαίτερου φυσικού κάλους σημεία του Δικτύου.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ατμομηχανή του Οδοντωτού θα μεταφερθεί στη φυσική της θέση, προκειμένου να δοκιμαστεί και να εγκαινιαστεί σε εκτέλεση δρομολογίων.
Συγχαίρω από καρδιάς τους συναδέλφους του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, εν ενεργεία και συνταξιούχους οι οποίοι με μόχθο αλλά και κατάθεση ψυχής έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της ιστορικής ατμομηχανής».

Ο πρόεδρος της ΕΕΣΣΤΥ κ. Στέφανος Αγιάσογλου δήλωσε:
«Σήμερα κάναμε δοκιμαστικό τεστ εδώ στις εγκαταστάσεις της ΕΕΣΣΤΥ στην Λεύκα, για να δούμε την λειτουργικότητα της ατμήλατης. Σύντομα θα μεταφερθεί στην γραμμή Διακοπτού –Καλάβρυτα, για να πραγματοποιηθούν τα πρώτα επί της γραμμής δοκιμαστικά ταξίδια. Την ατμήλατη, θα συνοδεύει βαγόνι ανακατασκευασμένο της ίδιας περιόδου κυκλοφορίας, με αυτής της ατμήλατης. Στο πρόγραμμα μας είναι να ανακατασκευάσουμε ένα ακόμη βαγόνι ίδιου τύπου».
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αγιάσογλου στο πρόγραμμα ανακατασκευών είναι οι ατμήλατες του Πηλίου κάθε και η Λβ 964 που βρίσκετε τώρα στην Θεσσαλονίκη.


Πηγές: 
2) Πηγή: το βιντεακι μας κοινοποιήθηκε από το Facebook από το χρήστη 
kostas tzortzis με τον τίτλο "Έτοιμη η γριά για βόλτες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου