Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στη Λάρισα

Οι εξελίξεις γύρω από τα θέματα του ΟΣΕ, μετά και τις μέχρι τώρα επαφές της δημοτικής αρχής, απασχόλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, ενημερώνοντας το σώμα, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο ΟΣΕ οδηγείται σε λήψη απόφασης για λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου σε έκταση μετά το Εργοστάσιο Ζάχαρης, στην περιοχή του Κουλουρίου και σε έκταση 400 στρεμμάτων, που ανήκει στον ΟΣΕ και συνορεύει με τις εκτάσεις του Δημοτικού Αμαξοστασίου.Πρόκειται για το πρώτο Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ, που θα λειτουργήσει εκτός λιμανιών. Η λειτουργία θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη και στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου, θα δώσει σημαντική ώθηση στο ζήτημα της μεταφοράς του σημερινού Κέντρου Διαλογής και Εμπορευματικού Σταθμού, που λειτουργεί στο Μεζούρλο. Οι σημερινές εκτάσεις του ΟΣΕ στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπουν σε διαδικασία αποδέσμευσης ώστε να παραμείνουν στην πόλη, με σημαντική ωφέλεια για τις περιοχές της Ανθούπολης και της Νέας Πολιτείας» .
Όπως τόνισε ο κ. Καλογιάννης τόσο ο ΟΣΕ όσο και ο Δήμος επιδιώκουν την παραμονή του Σταθμού στο σημείο που βρίσκεται με την παράλληλη αναβάθμισή του προσθέτοντας ότι «από τις συναντήσεις προέκυψε η επιδίωξη του ΟΣΕ να προχωρήσει σε δημιουργία Εμπορικού Κέντρου και την αναβάθμιση της περιοχής».
Ο Δήμος Λαρισαίων θα μπορούσε να επιτρέψει παρεμβάσεις και να του αποδοθούν παράλληλα εκτάσεις στις όμορες συνοικίες. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, μπορεί να ανοίξει και το θέμα της απομάκρυνσης του Τελωνείου.
ΓΡΑΜΜΕΣ
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν και χωρίζουν την πόλη της Λάρισας. Όπως τόνισε ο δήμαρχος «η πόλη εδώ και δεκαετίες θέτει το θέμα της υπογειοποίησης. Από τις συζητήσεις με τα στελέχη του ΟΣΕ, προκύπτει πως ο Οργανισμός εμφανίζεται αρνητικός, επικαλούμενος ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος, σημειώνοντας πως όπου έχει ξεκινήσει έργο υπογειοποίησης έχει ανασταλεί ή σταματήσει.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης, πως τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Σημειώνεται πως σήμερα, σε 24ωρη βάση, διασχίζουν τη Λάρισα επτά εμπορικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, αριθμός που το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 20 εμπορικές αμαξοστοιχίες».
Ως πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία σιδηροδρομικής παράκαμψης της πόλης για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, με τη χάραξη νέας γραμμής που θα κινείται παράλληλα στην ΠΑΘΕ. Μέχρι τότε, όμως ο Δήμος θα διεκδικήσει την κατασκευή υπόγειων διαβάσεων.
Όπως επίσης τόνισε ο δήμαρχος, «η συζήτηση και οι αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, δεν μπορεί να είναι υπόθεση της δημοτικής αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας. Απαιτείται σύγκλιση απόψεων τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας».
Οι συζητήσεις και οι επαφές με τον ΟΣΕ θα συνεχιστούν, ενώ το θέμα θα έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση με τον κ. Καλογιάννη να δεσμεύεται να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και συζήτηση όταν θα προκύπτουν σημαντικές εξελίξεις.
Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, γενικότερα διαφάνηκε διάθεση σύγκλισης, τέθηκαν ερωτήματα, ενώ εκφράστηκαν και διαφορετικές θέσεις.
ΝΑΣΙΩΚΑΣ
Για το ίδιο θέμα η δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη» με επικεφαλής τον Έκτορα Νασιώκα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η νεότερη ιστορία της πόλης μας και η ραγδαία ανάπτυξή της τον περασμένο αιώνα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σιδηρόδρομο. Ακόμη είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν τις συγκοινωνίες του μέλλοντος.
Οι δύο παραπάνω λόγοι , μαζί με τη θέλησή μας να οραματιστούμε τη Λάρισα των επόμενων δεκαετιών, μας αναγκάζουν να διεκδικήσουμε από τους υπεύθυνους του ΟΣΕ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τρένο στη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης. Από ετών οι υπεύθυνοι στον σιδηρόδρομο αναμασούν μόνο την ιδέα δημιουργίας εμπορευματικού σιδηροδρομικού κέντρου χωρίς να έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο. Η ίδια πρόταση φαίνεται ότι επανέρχεται από τους υπευθύνους του ΟΣΕ και σήμερα .
Όμως και πάλι δείχνει ανέτοιμη και αρκούντως πρόχειρη. Δεν υπάρχει βάση πάνω στην οποία θα στηριζόταν η χρηματοδότηση του έργου. Χρειάζεται μελέτη του θέματος σε βάθος και ακόμη ένταξη του πολύ σημαντικού ζητήματος της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου σε ένα σχέδιο που καλύπτει συνολικά τις δράσεις του ΟΣΕ συνδεδεμένες με τη λειτουργικότητα μιας σύγχρονης πόλης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας το σχέδιο πρέπει να είναι οραματικό αλλά παράλληλα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Χωρίς ακρότητες και ανεφάρμοστες διεκδικήσεις όπως αυτές για τις οποίες η παράταξη της πλειοψηφίας δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα υλοποιήσει σαν δημοτική αρχή. Σήμερα φαίνεται να εγκαταλείπει τα μεγαλόπνοα σχέδια αλλά στερείται και κάθε ολοκληρωμένου σχεδίου».

Πηγή:
- Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στη Λάρισα
http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/113503-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου