Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

το γερμανικό ZDF υπέρ της Ελλάδας-Τρόικα στην Ταβέρνα- Δίστομο - Γερμανικές Αποζημιώσεις (γερμανική εκπομπή που σατιρίζει την τρόικα...)

Έλληνας που επέζησε από τη σφαγή στο Δίστομο καλεσμένος γερμανικής εκπομπής που σατιρίζει την τρόικα... 


Ένα ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στους αγώνες που δίνει τόσο για να κατανοηθεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια από τις πολιτικές της τρόικας όσο και στην διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

Πρόκειται για το σόου Die Anstalt (To Ινστιτούτο) που προβάλλεται από ZDF, το δεύτερο κανάλι της κρατικής (!) τηλεόρασης της Γερμανίας. Η επόμενη εκπομπή με αντικείμενο την Ελλάδα, η οποία θα προβληθεί από την γερμανική τηλεόραση αύριο Τρίτη, έχει ήδη «ανέβει» στο ίντερνετ. Από τα 50 λεπτά που διαρκεί το σόου ξεχωρίζουν δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται με τον πλέον παραστατικό και σατυρικό τρόπο η κατάσταση που έχει περιέλθει Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται ως μία ταβέρνα η οποία λειτουργεί υπό τις οδηγίες της τρόικα ενώ στο δεύτερο μέρος θίγεται με πολύ καυστικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.Παρόν στην εκπομπή είναι και ο επιζών από το Δίστομο, Αργύρης Σφουντούρης, του οποίου οι Γερμανοί εκτέλεσαν και τους δύο γονείς και αρκετούς συγγενείς. Το Die Anstalt πηγαίνοντας κόντρα στις λαϊκιστικές φωνές της Γερμανίας έχει επανειλημμένα και στο παρελθόν παρουσιάσει το ελληνικό πρόβλημα από μία διαφορετική οπτική. Στην αυριανή εκπομπή – η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις – οι παραγωγοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά και οι Γερμανοί, χωρίς τρικ…

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε είναι από την εκπομπή του ZDF, «Die Anstalt», και ξεκινάει με την τρόικα να μπαίνει σε μια ελληνική ταβέρνα. Με λίγα λόγια εξηγούν στον ιδιοκτήτη πως λόγω κρίσης πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις. Του δανείζουν ένα κεφάλαιο, αλλά από τη μία τσέπη μπαίνουν και την άλλη βγαίνουν, καθώς το ένα μέλος της τρόικας του τα δίνει, και το άλλο του τα παίρνει! Άρα καμία ανάπτυξη. Στη συνέχεια η τρόικα θέτει στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας 3 κανόνες. Ο πρώτος είναι «οι κανόνες είναι κανόνες», ο δεύτερος «τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν», και ο τρίτος «κανένα τρικ».

Επόμενη σκηνή οι γερμανικές αποζημιώσεις, και εδώ είναι όλο το ζουμί. Ένας Γερμανός πελάτης της ταβέρνας πετάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για να ρωτήσει τί γίνεται με το θέμα των αποζημιώσεων. Σε ένα σημείο ο πελάτης λέει πως «ακόμα και οι ναζί είχαν αναγνωρίσει το δάνειο και είχανε επιστρέψει μια δόση και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως νόμιμος διάδοχος λουφάρει; Ούτε ένας Γερμανός εγκληματίας ο οποίος εγκλημάτησε στην Ελλάδα, δεν καταδικάστηκε από το γερμανικό δικαστήριο».

Λίγο πιο μετά μιλούν για την αποτρόπαια σφαγή 228 αμάχων στο Δίστομο, μεταξύ των οποίων βρισκόντουσαν έγκυες και παιδιά. Δείχνουν την φωτογραφία ενός μικρού αγοριού το οποίο έχασε μέσα σε μια μέρα τη μητέρα του, τον πατέρα του και 30 συγγενείς... Και η απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών; «Αυτόν τον πόνο δεν μπορεί κανείς να τον μετρήσει με χρήματα». Πόσο απέχει αυτό από την τραγική πραγματικότητα άραγε;

Στη συνέχεια ο υπάλληλος του υπουργείου διαβάζει την εξής απάντηση της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε ερώτηση για τις επανορθώσεις το 1996: «Η σφαγή του Διστόμου αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου και έτσι δεν αποτελεί δικαίωμα για επανόρθωση και αποζημίωση».

Στο τελευταίο σκέλος, εμφανίζεται ένας κύριος και τους κερνάει ούζο. Ποιος είναι αυτός; Το παιδί της φωτογραφίας, ο Αργύρης Σφουντούρης... Ο κ. Αργύρης διηγείται την ιστορία του με το κλίμα να είναι φορτισμένο, και τονίζει πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υιοθέτησε τα ψέματα των Ναζί, ότι δηλαδή η σφαγή του Διστόμου ήταν μια συνηθισμένη πολεμική δράση. Στη συνέχεια λέει πως η Γερμανία έκανε το παν για να ΜΗΝ αποζημιώσει τους Έλληνες. Στο τέλος τον ρωτούν «τι γίνεται τώρα;», και ο κ. Αργύρης τους παραπέμπει στους ίδιους κανόνες. «Οι κανόνες είναι κανόνες», «τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν», «κανένα τρικ», και όπως είναι λογικό το συγκινημένο κοινό ξεσπάει σε χειροκροτήματα!

Ποιος είναι ο Αργύρης Σφουντούρης Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο. Σε πολύ μικρή ηλικία στις 10 Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς του, που εκτελέσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα των SS κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Μεταξύ των 218 εκτελεσθέντων, 32 έφεραν το επίθετο Σφουντούρης.

Ο μικρός τότε Αργύρης, έφθασε στην Αθήνα, όπου περιπλανήθηκε σε διάφορα ορφανοτροφεία επί τρία χρόνια, μαζί με χιλιάδες άλλα ορφανά παιδιά, αθώα θύματα της ιδίας γερμανικής κατοχής. Το 1949, ήταν ένας από τα 10 παιδιά που ταξίδεψαν στην Ελβετία στο ίδρυμα Πεσταλότσι, που σκοπός του είναι να στεγάζει παιδιά χωρίς οικογένεια. Γρήγορα ξεχώρισε για την ευστροφία του μυαλού του. Φοίτησε στο γυμνάσιο και στην συνέχεια στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης Μαθηματικά, Πυρηνική Φυσική και Αστροφυσική. Παράλληλα έγραφε ποιήματα και δοκίμια.

Μετέφρασε στην γερμανική γλώσσα, διάφορους Έλληνες ποιητές όπως Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ι. Ρίτσο, Ο. Ελύτη κ.α. Την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, εκδίδει στην Ελβετία ένα πολιτιστικό περιοδικό στην ελληνική και γερμανική γλώσσα. Διδάσκει σε διάφορα γυμνάσια της περιοχής της Ζυρίχης. Μετά από 40 χρόνια αποφασίζει μια ριζική αλλαγή στην ζωή του. Πηγαίνει στο Νεπάλ, στην Σομαλία και στην Ινδονησία όπου για 10 περίπου χρόνια βοηθάει ενεργά στην αναδιοργάνωση τους.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη βρίσκει τη Γερμανία ενωμένη, καθώς εν τω μεταξύ οι κάτοικοι του Βερολίνου είδαν το τείχος που τους χώριζε από τον δυτικό κόσμο να πέφτει, δημιουργώντας μία καινούργια κατάσταση στην χώρα. Με την επανένωση της Γερμανίας αρχίζει μία περίοδος με δυνατότητες απολογισμού και καταμέτρησης των θυμάτων πολέμου. Ο Αργύρης Σφουντούρης οργανώνει το 1994 στους Δελφούς, μία «Σύνοδο για την ειρήνη», στην οποία κάλεσε και Γερμανούς πολιτικούς, εκ των οποίων όμως δεν παρευρέθη κανείς.

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς απόπειρες για συζήτηση με τις Γερμανικές Αρχές, το 1995 μαζί με τις τρεις επιζώσες αδερφές του, ζητούν δικαίωση με νόμιμη διαδικασία. Η καταγγελία και οι ακόλουθες εφέσεις δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα και οι υποθέσεις ακόμα εκκρεμούν στο δικαστήριο της πόλεως Καρλσρούε της Γερμανίας. Πριν από μερικά χρόνια, ο Ελβετός σκηνοθέτης Στέφαν Χάουπτ αποφάσισε να ανεβάσει την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στη Ζυρίχη.

Χρειαζόταν έναν Έλληνα, όχι απαραιτήτως ηθοποιό, για να διαβάσει αποσπάσματα του έργου. Συναντήθηκε με τον Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος -συμπτωματικά- ήταν ο μεταφραστής της «Ασκητικής» στα γερμανικά. Έτσι, δημιουργήθηκε η ταινία «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη»....

Το βίντεο το αλίευσα στο διαδίκτυο δεν είμαι ούτε ο δημιουργός ούτε ο μεταφραστής του
Copyright of ZDF Channel Germany

Πηγή κειμένου για Αργύρη: http://www.mixanitouxronou.gr/ellinas-pou-epezise-apo-ti-sfagi-sto-distomo-kalesmenos-germanikis-ekpompis-pou-satirizi-tin-troika-i-nazi-skotosan-tous-gonis-ke-pollous-singenis-tou/

1 σχόλιο:

 1. Théo Kolintzíkis καλησπέρα παιδιά...

  Λοιπόν θέλω να σας πως είμαι αυτός που μετέφρασε στα ελληνικά με υποτίτλους ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εκπομπή (της οποίας κι απόσπασμα αναπαράγετε εδώ και λίγη ώρα στα ελληνικά μμε).

  Χαίρομαι ειλικρινά για την ανταπόκριη που έχει η δουλιά που έκανα...

  Από την άλλη ένα ευχαριστώ ανοίκει και στα παιδιά του ichbingrieche.de που αποτελεί μια σελίδα ομογενών της Γερμανίας μέσω της οποίας κι ανέβασα το βίντεο κι έγινε γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο!

  Ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ!

  Θοδωρής, από την γύρο περιοχή της Στουτγκάρδης

  ΥΓ: Το βίντεο που έχετε αναδημοσιεύσει είναι μονάχα το απόσπασμα ολόκληρης της εκπομπής που προβλήθηκε από το δεύτερο γερμανικό κρατικό κανάλι την περασμένη Τρίτη.
  Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το το δείτε στο προσωπικό μου κανάλι στο youtube:

  https://www.youtube.com/watch?v=5S6k8bTLqx8

  ΑπάντησηΔιαγραφή