Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το 2014

Η ΡΑΣ, στην Έκθεση Πεπραγμένων του 2014, υπογραμμίζει ότι ο όγκος των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα, επιβατικών και εμπορευματικών, μειώνεται τα τελευταία χρόνια και σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και σε ποσοστό των χερσαίων μεταφορών.

Ως συνέπεια αυτών συνιστά και η απροθυμία σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στον ελληνικό χώρο, παρόλο που στην Ελλάδα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών έχουν απελευθερωθεί οι εμπορευματικές από 1.1.2007 και οι διεθνείς επιβατικές μεταφορές από 1.1.2010.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 311 σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και στη γειτονική Βουλγαρία 11 (στην Ελλάδα 2: η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΣΤΑΣΥ).


Παρόλα ταύτα, σύμφωνα με στελέχη της PAΣ, η θέση της Ελλάδας προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως για εμπορευματικές μεταφορές, λειτουργώντας με τα λιμάνια της, σαν κόμβος για προώθηση προϊόντων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών των βασικών ελληνικών λιμένων, καθώς και του κεντρικού άξονα των γραμμών μέχρι τα σύνορα, με την Βουλγαρία και την FYROM, αλλά και των αξόνων των κρατών, από τα οποία διέρχονται οι αντίστοιχοι διεθνείς εμπορευματικοί διάδρομοι.

Θετική ένδειξη, προς αυτή την κατεύθυνση, συνιστά ο διπλασιασμός των εμπορευματοκιβωτίων, που μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικά από το λιμάνι του Ικόνιου (Πειραιώς) προς το εξωτερικό, τους πρώτους μήνες του 2015, σε σχέση με αντίστοιχους του 2014.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της ΡΑΣ για το 2014 στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.ras-el.gr/uploads/file/RAS_Annual_Report_2014_gr.pdf

Πηγή:
- Καμπανάκι της ΡΑΣ για τη συρρίκνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου